Skocz do zawartości
Kasprzak

Oswietlenie kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Ledy są dobre... wieczorem, poprostu nie wytrzymują konkurencji z dziennym światłem. Wiem, że katoda to spory wydatek, jednak to już zupełnie inna liga, nawet nie ma co porównywać jasności... Jeśli masz kogoś w usa to sprawdź ten adres: www.svc.com Ceny są tam wyjątkowo niskie, ale nie wysyłają poza terytorium stanów. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do ledów. Kupiłem sobie dzisiaj na giełdzie (Balicka) 6 czerwonych ledów 5mm. Sprzedawca powiedział mi, że świecą z jasnością 8200 Kandeli (nie pamięcam jak się pisze :) ). Przyniosłem do domu, podłączyłem i kopara mi opadła - świecą chyba 2 razy mocniej niż te króre miałem do tej pory (niby też ultra jasne). Dodam, że diody kosztowaly mnie f sumie 6 zetów.

Dla Krakowian: w budynku z boku hali. Gość ma stoisko oświetlone dwoma potężnymi wyświetlaczami zrobionymi z ledów (zielonym i czerwonym), naprawdę trudno nie zauważyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawca powiedział mi, że świecą z jasnością 8200 Kandeli (nie pamięcam jak się pisze :) ).

ale z niego magik

chyba jednak mial na mysli mili kandele :D

...może i tak... :) dla mnie mogą nawet w mega mandelach świecić, i tak nie wiem osochozi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na twoim mjejscu wstawil bym tam lapke

nocna babci to powinno pomuc

hahahaha

Taa jasne. A ja lampe sodowa prosto z ulicy. Daje takie fajne pomaranczowe swiatlo. Mozna jeszcze swieczkami oswietlic i dodac kadzidelko.

A na serio- zalezy jaki efekt chcesz uzyskac.

pleksi(krawedzie), punktowe oswietlenie, klawiatura- ledy.

wieksze powierzchnie- katody/neony

wiatraki- LedFany roznej masci.

ciekawe efekty- UV (LEDy, katody)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ledy :( raczej niepolecam sam posiadam 4, w nocy swiecą dość mocno ale puntkowo :( + plątanina kabli z którą trzeba się uporać

Jeżeli niechcesz wydawać dużej kaski to mozesz sie potrudzić na moje oko to 6 ledów ale koniecznie rozłuż obódowe i porządnie kabelki porób ale raczej pozbierac pare PLN-ów i jedną dobrą kotode i napowno będzie lepiej i schludniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ledy  raczej niepolecam sam posiadam 4, w nocy swiecą dość mocno ale puntkowo  + plątanina kabli z którą trzeba się uporać

Punktowe swiatlo to nie problem... wystarczy zmatowic papierem sciernym, albo nakleic kawalek papieru, bialego silikonu, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do ledów. Kupiłem sobie dzisiaj na giełdzie (Balicka) 6 czerwonych ledów 5mm. Sprzedawca powiedział mi, że świecą z jasnością 8200 Kandeli (nie pamięcam jak się pisze :) ). Przyniosłem do domu, podłączyłem i kopara mi opadła - świecą chyba 2 razy mocniej niż te króre miałem do tej pory (niby też ultra jasne). Dodam, że diody kosztowaly mnie f sumie 6 zetów. 

Dla Krakowian: w budynku z boku hali. Gość ma stoisko oświetlone dwoma potężnymi wyświetlaczami zrobionymi z ledów (zielonym i czerwonym), naprawdę trudno nie zauważyć.

Wiecie moze gdzie w gdansku sprzedaja jakies tanie ledy ??

Ostatnio kupowalem niebieskie ledy po 4 zl sztuka (na Jesionowej)!! nie wiecie gdzie jest taniej ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupowaałem niebieskie po 2 zeta i mam pięc itak jarają że szkoda gadać a tak wogóle to w kompie to mam z 30 diod, podsiwtlone wszytkie wiatraki od ksero mam ich trzy, przedni panel podświetlony środek, żasilacz własnej roboty podświetlony tył podświetlony w razie zachcianek podpięcia kabla wieczorem

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupowaałem niebieskie po 2 zeta i mam pięc itak jarają że szkoda gadać a tak wogóle to w kompie to mam z 30 diod, podsiwtlone wszytkie wiatraki od ksero mam ich trzy, przedni panel podświetlony środek, żasilacz własnej roboty podświetlony tył podświetlony w razie zachcianek podpięcia kabla wieczorem

i niemiałeś żadnego problemu z kablami ??? :o

może masz jakiś patent !?

ja mam podlonczene standardowo pod 12 v i troche tych kabelków jest :(

na jakim zasilaczu jedizesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aRoo"]

ledy  raczej niepolecam sam posiadam 4, w nocy swiecą dość mocno ale puntkowo  + plątanina kabli z którą trzeba się uporać

Punktowe swiatlo to nie problem... wystarczy zmatowic papierem sciernym, albo nakleic kawalek papieru, bialego silikonu, etc.

mozesz napisac cos wiecej jak rozproszyć światło z diod żeby nie było punktowe????

zgóry thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i niemiałeś żadnego problemu z kablami ??? :o

może masz jakiś patent !?

ja mam podlonczene standardowo pod 12 v i troche tych kabelków jest :(

na jakim zasilaczu jedizesz?

jadę na codeshicie 300W a co do kabelków to zrobiłem takie magistrale w obudowie i tam gdzie sżło więcej jak 4 kable to dawałem taką białą skórę z grubego kabla i i idzie sobie nią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aRoo"]

mozesz napisac cos wiecej jak rozproszyć światło z diod żeby nie było punktowe????

zgóry thx

Jezeli masz superjasne, to mozna je w bardzo ciekawy sposob "rozproszyc"

Przypadkiem kiedys wpadlem na ciekawa koncepcja.

Musisz tylko dorwac gdzies cos na wzor diamentu.

Tzn paciorek taki szklany, szlifowany na wzor diamentu.

Raczej nie powinien byc z dziurka.

Jezeli podswietlisz go od tej wezszej strony (doopa to chyba raczej jest) to bedziesz mial efekt podobny do tego jaki daje kula z lusterek na dyskotece.

Najciekawsze zas efekty uzyskuje sie stosujac jako zrudlo swiatla "laser" sprzedawane na targowiskach, koszt ponizej 10 zl, a efekt wieczorkiem wymiata, zwlaszcza jezeli masz nieporysowana szybe, najlepiej szklana.

Polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli masz superjasne, to mozna je w bardzo ciekawy sposob "rozproszyc"

Przypadkiem kiedys wpadlem na ciekawa koncepcja.

Musisz tylko dorwac gdzies 1. cos na wzor diamentu.

Tzn paciorek taki szklany, szlifowany na wzor diamentu.

Raczej nie powinien byc z dziurka.

Jezeli podswietlisz go od tej wezszej strony (doopa to chyba raczej jest) to bedziesz mial efekt podobny do tego jaki daje kula z lusterek na dyskotece.

2. Najciekawsze zas efekty uzyskuje sie stosujac jako zrudlo swiatla "laser" sprzedawane na targowiskach, koszt ponizej 10 zl, a efekt wieczorkiem wymiata, zwlaszcza jezeli masz nieporysowana szybe, najlepiej szklana.

Polecam :)

Ad. 1. Krysztaly dobrze dzialaja :D, szczegolnie z laserem o ktorym jest w 2. mowa.

Wiem, bo mialem juz 4, teraz rozwalilem piaty, i przerabiam zasilanie na kompa. Swoja droga... Jak sie wykreci soczewke,albo wyjmie plytke z dioda, to tez niezly efekt :lol:

zgóry thx

Mozna je rozproczyc bardzo prosto: naklejasz na diodke kawalek plastra,

albo- malujesz korektorem

albo- zaklejasz matowa tasma samoprzylepna

albo- malujesz jakas biala farba

albo- bierzesz papier scierny 80, i przycierasz delikatnie przod diody

albo- bierzesz soczewke rozpraszajaca (np z obiektywu w aparacie)- mysle ze dobra bedzie ponad 12 dioptrii

albo- bierzesz soczewke skupiajaca (tez ponad 12)

albo- kupujesz laserek o ktorym pisal Reed i zakrecasz nakladke, ktora masz w komplecie (chyba ze same sprzedaja- nie widzialem takich)

albo- nie wiem, sam wymysl, bo mi wena uciekla :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spox cena - a nie wieeszpo ile gostek ma niebieskie 3mm i 5mm? tez super jasne?? bo w elektroniku mi gosc sspiewnol 6zl/szt :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi