Skocz do zawartości
lorku

Wieza Vs. Zestaw Dedykowany Do Komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Porzeczytalem sobie duzo interesujacych rzeczy tutaj o zestawach audio ale dalej stoje przed dylematem. Wieza vs. zestaw dedykowany do komputera.

Jestem na etapie skladania komputera na wlasne potrzeby i stanalem przed kwestia doboru zestawu audio.

Z jednej strony mysle o segmentowej wiezy, znalazlem miejsce gdzie niedrogo mozna kupic tego typu wynalazki (ostatnio widzialem kilka Technicsow, Denonow, etc w okolicy £100). Z drugiej po przestudiowaniu topicu o Solo 7c, one wydaja sie b.dobrym rozwiazaniem, jednak tutaj w UK nikt tego nie sprzedaje, znalazlem jedna firme, ale maja tylko kilka podstawowych zestawow Microlab, wiec musialbym sprowadzac z PL.

Do czego ma sprzet sluzyc: glownie chodzi o sluchanie muzyki, ogladanie filmow, dodatkowo mam cala sterte kaset rzeczy, ktore chcialbym zrzucic do wersji elektronicznej (tego bez decka nie zrobie:/).

Generalnie, co wybrac i dlaczego? Jakie sa zalety, wady?

Pozdro,

lorku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od monety,jak cię stać to szukaj wzmaka stereo i głośników 2.0

Wlasnie w tym rzecz, ze koszt Solo 7C to obecnie 479,00 zł, za zblizone pieniadze moge wyciagnac segmentowy zestaw z glosnikami. Jako ze audiofilem nie jestem, a i wiedza w tej materii niewielka, nie moge sie zdecydowac co bedzie lepszym rozwiazaniem. Mysle, ze stary zestaw np. Denona moze wiecej niz glosniki Solo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byle nie technics - to chłam - ale jakieś wysokie pólki denona sony pozamiataja wszystko z komputerowych zestawików - nie ma się nawet nad czym zastanawiać

z sony polecam serie mhc 5xxx i 6xxx - pierwsza klasa sprzet a do tego z wejsciami cyfrowymi wiec podlaczysz sobie kompa spdifem(a jak masz wyjscie w kompie to bedzie to idealne rozwiazanie pod wzgledem jakosciowym)

jakis czas temu na allegro byl zestaw sony scala - hiend :) poszedl za 500....

Edytowane przez pkomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie generalizuj z tym technicsem, kiedys to była dobra marka.

po pierwsze - eśli sprowadzać to pewnie nie z Polski tylko szukać gdzieś za Bugiem, bo przesyłka może nie będzie wiele droższa (albo wcale), a bedzie lepiej z dostępnością i cenami.

Sprawa druga.. gdyby dopaść nawet nie wieżę, tylko wzmacniacz/amplituner i dopasować do niego kolumny w tej cenie, byłoby znacznie lepiej. A gdyby się jeszcze udało znaleźć coś z wejściami cyfrowymie to już w ogóle.

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zza buga to możesz sobie wóde sprowadzić a nie sprzęt grający....co do technicsa ile z nich widziałes wewnątrz?bo 3/4 to złom na najtańszych połączeniach i to w bardzo newralgicznych punktach...a wieże niestety mieli strasznie marne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jeśli są łatwiej dostępne to ok - myslałem że chodzi ci o uzywki wywozone do ruskich albo ruski sprzet.....

jaizm chybana głowe upadłes....ja już dawno wyrosłem i zajmowałem się co nieco serwisowaniem tego syfu - wzmacniacz technicsa klasy ichniej AA miał łączone płytki przedwzmacniacza z reszta za pomoca mega ciach!ianego złącza krawędziowego....a cena jego była naprawdę spora - jak to zobaczyłem to aż mi lutownica z ręki wypadła.....i był to nieco starszy model bo ostatnie serie to już mega chłam marketowy

sądzisz inaczej ok - ale wole sony es, sansui czy onkyo - przynajmniej wiem że tam takich bubli nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się do tematu bo mam podobny problem z wyborem głośników :)

Mianowicie jako przednie głośniki do kompa mam podpięte 2.1 Logitech Z-3e, natomiast jako tylne (kanał 3 i 4) bardzo starą wieże Pioneera (120W) z równie starymi kolumnami (moc "norm. 30W" i "max. 50W") niestety prócz niskiej jakości dźwięku, generuje ona szum i brzęczenie w tle. Dlatego szukam czegoś w cenie do 500zł co ją godnie zastąpi.

Poczałkowo zastanawiałem się nad zakupem zestawu wzmacniacz + kolumny ale podobno taki dobrej jakości używany zastaw to koszt blisko 1000zł czyli zdecydowanie zbyt drogo. Więc pomyślałem o zakupie mikrowieży ale te podobno nie oferują wysokiej jakości dźwięku. Dlatego jako 3 rozwiązanie rozważam zakup wyższej jakości głośników 2.0 a konkretnie zastanawiam się właśnie nad Solo6c (lub 5c/7c jeśli 6c nie znajdę w żadnym sklepie). Podobno mają wysoką jakość dźwięku, a ich moc wydaje się podobna do starych kolumn i są od nich tylko nieznacznie mniejsze, więc raczej powinny wystarczyć do nagłośnienia pokoju (ok 20m2).

I tu pytanie czy ten zestaw sprawdzi się jako alternatywa dla zestawu wzmacniacz + kolumny oraz jako następca dla obecnego zestawu? Czy może proponujecie jakieś inne rozwiązanie lub inny zestaw głośników?

Głośniki będą używane wraz z wcześniej wspomnianymi Z-3e, zarówno do muzyki jak i gier oraz filmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

Troche przemyslalem sprawe, pogrzebalem po serwisach aukcyjnych i innych miejscach gdzie mozna znalezc niedrogi sprzet grajacy i wpadl mi w oko taki zestaw:

Level 1 (top) - Sony Stereo Turnable System - Model: PS-LX150H.

Level 2 - Sony Graphic Equalizer - Model: SEQ-411.

Level 3 - Sony 5 Disc Changer Compact Disc Player - Model: CDP-CE315.

Level 4 - Sony Stereo Twin Cassette Deck - Model: TC-WA8ESA.

Level 5 - Sony FM/AM Stereo Reciver - Model: STR-DE505.

Sony 2 Speaker System - Model: SS-176EB - Height = 80cm.

Z tego co wyczytalem, sprzet ma juz swoje lata ale jako zem nie z tej branzy ciezko mi go oceniac. Sprzedawca zapewnia ze:

This item is in very good condition considering I've owned it for many years. There are no stratches, marks & everything is in working order. All the cabling is still partically attached & all cables are made to measure to where they plug in with instruction book included.

Co panowie myslicie? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

witam wszystkich. potrzebuje wieże za około 400zł najlepiej sony coś z serii mhc-rg lub coś co będzie grało podobnie. co proponujecie?

jak możecie to z linkami proszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi