Rastir Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Siema, mam kolejne pytanie jako że kupiłem nowego kompa i już napotkałem naprawdę duży problem. Mam GTS 250 512 Galaxy i problem polega na tym że jego temp jest chyba za duża 51 stopni nic nie robiąc gdy właczam COD4 temp rośnie tak do około 70 stopni i po kilku minuatch komp się wyłacza. Oglnie sądze że się grzeje, wiecie może jaka jest bezpieczna i maxymalna temp dla tej grafiki ? Kompa ma kilka godzin więc być może fabryczna wada. ogólnie mam zasilacz: Corsair CX400W ram: OCZ 2GB 1066MHZ hdd: Samsung 500GB 16MB Cache F2EG Procesor : AMD Athlon II X2 245 Płyta Główna : ASRock A780GXH I pytanie czy to jednak będzie wina wady fabrycznej że tak bardzo się grzeje, może ta grafa tak ma ? Dopiero jak na 95% zostawie wiartaki na grafie to pobiegam w grze przez około 15 minut więcej nie sprawdzałem. Może być to wina może PCI-e ? ew. tego że na płycie głównej jest grafa ? Będę wdzięczny za odpowiedź bo nie wiem czy zbierać grafe i na servis odesłać ; D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Temperatura na karcie graficznej jest ok, te chipy się tak grzeją. Moja podczas gier potrafi się rozgrzać do 86C. Być może komputer się wiesza przez zasilacz, widzę, że to Corsair, ale nawet Corsair'owi zdarzają się buble, to jednak musiałbyś sprawdzić miernikiem. Acha, warto też wcześniej sprawdzić czy temperatury procesora i NB są w normie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) Temp procka są okej na orthosie po 15 minutach procek ma na evereście 46 stopni. A w jaki sposób miernikiem mam sprawdzić ? czyli mam rozumieć że temp grafy są ok i to nie wina tego ? Dodać moge że jak zwiększe obroty wiatraka to komp się nieco później wyłacza. I zobaczyłem że jak się wyłacza to wiartaki się kręcą poza grafiką. EDIT Właśnie odpaliłem ponownie gre, i po około 5 minutach temp 65 stopni, po czym spowrotem wróciłem do gry i po około minucie wyłaczył się, sądze że grafa tak szybko się nie nagrzała, więc może to nie być wina temp, btw zna ktoś temp przy jakiej komp się resetuje jak za duzą temp na tej grafie ? Podejrzewacie czego to może być wina ? Może to być problem z może popsutym pcie ? Edytowane 16 Lipca 2009 przez Rastir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 PCI-E niema nic do rzeczy. Jeśli komputer jest stabilny poza tym wyłączaniem się to proponuje sprawdzić albo tą grafike na innym komputerze albo inną grafike włóż do swojego kompa i zobacz czy będzie sie wyłączał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) A więc jak narazie działa zmieniłem sterowniki od grafiki i jak narazie przez 32 minuty chodziło, nie wyłaczył się temp max osiągnęła 85 stopni No ni po kolejnych 15 minutach zaś się wyłaczył moge dodać że, jest tak że wszystkie wiatraki się kręcą ale ekran gaśnie i musze wyłaczyć odczekać kilkanaście sekund i uruchomić EDIT A więc tak na niecałą godzine dałem tego atitoola, komp się nie wyłaczył. Po około 20 minutach wiartak na grafie już sie ustawił na 100% i temp trzymała się 88 stopni. Średnio było tam z 1100 FPS w momencie gdzie zwiększały się do 1300 niecałego to temp rosła na 89 stopni po czym po chwli spadała tak do 86 a fps było około 1000, w momentach gdy fps spadały na około 400 to temp grafy spadała momentalnie o około 10 stopni. Więc ja już nie wiem wczoraj mi się wyłączył ten komp z 5 razy, zawsze po innych odstępach czasu, a teraz nic 88 stopni i chodziło tyle że głośno wiatrak jak na 100%. Ale czy ta grafika powinna aż tak bardzo się grzać ? Myślałem że nieco mniejsze temp będzie miała dzięki czemu wiatraki mogły by chodzić na niższych obrotach. Na necie widziałem tam że od galaxy ten GTS 250 ma średnio 5 stopni mniej niż na referencyjnych chłodzeniam i pamięci wymienione na jakieś szybsze dzięki czemu będzie można je jeszcze podkręcić. Jak mi się znów komp wyłaczy napisze w jakich okolicznościach i po jakim czasie. btw. jeśli te temp są za duże i tak będę miał zamiar wysłać tą grafe by się tym zajelui Edytowane 17 Lipca 2009 przez Rastir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...