Mekin Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Potrzebuję pomocy w skompletowaniu zestawu dla rodziny, która kompletnie nie zna się na kompach, nie mówiąc już o oc. To będzie ich pierwszy komputer z przeznaczeniem -> edukacja, muzyka, może czasem film i ewentualnie jakaś gierka. Dodatkowo z kompa będzie korzystać 8-latek, dla którego na chwilę obecna gierki online we flashu to super sprawa :) Postanowiłem skorzystać z gotowca i skompletować zestaw podany przez Miguela: Procesor : AMD Athlon II X2 245 - 265 zł Płyta Główna : ASRock A780GXH - 265 zł RAM : OCZ 2GB 1066MHZ - 105 zł Zasilacz: BeQuiet PurePower 350W - 169 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł Mam jednakże w pełni sprawny, nieużywany taki oto zasilacz i zastanawiam się, czy będzie się go dało bezpiecznie wsadzić do tego zestawu? To było pytanie nr 1, a teraz pytanie nr 2: nie mam pojęcia jaki monitor im polecić... Z tego co mi wiadomo, preferują standardową 19 w kwocie do 500 zł. Ale z tego co widzę to w ofercie esc już chyba same panoramy zostały :P Czy ktoś mający rozeznanie w monitorach jest mi w stanie powiedzieć, czy np. ten lcd nadaje się jako pierwszy monitor w rodzinie, czy też zatrzymać się przy zalecanym w temacie LG W1942T-PF TN. Z góry dzięki za ew. sugestie :) PS. Zestaw można również "obciąć" w kwesti np. wielkości dysku. Na 99% nie wykorzystają więcej niż 200 gb (choć zakładam, że przekroczenie 100gb będzie dla nich wyczynem) - tylko czy jest sens? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Fortron da rade wiec dont worry . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 (edytowane) Ten fortron to seria HLN, wiec naprawde swietny sprzet. Co do dysku, to tutaj raczej nie ma co przycinac, bo sie poprostu nie oplaca. 320GB masz za 160zl, kiedy 500GB za 195, 250GB to juz w ogole ledwie pare zeta tansze od 320GB, wiec zdecydowanie ten Samsung 500GB powinien zostac. Co do monitora to najpierw zobacz na zywo jak wyglada 19" w panoramie :) To jest naprawde malutki monitor, 19" w kwadracie jest ok, ale panorama tej wielkosci to nieporozumienie. Rzeczywiscie dostac dzisiaj kwadrata 19" to sztuka, wiec jesli jednak poszukasz panoramy, to łyknij 22", roznica w cenie duza nie jest, a dopiero 22" ma wysokosc kwadrata 19". Edytowane 16 Lipca 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 19" panoramy nie polecam, to jest za mały rozmiar na wyświetlacze panoramiczne. Kumpel ma 19" panoramę i jest to nędzne rozwiązanie, już lepiej zwykły 4:3 (tak się składa, że mam taki....), wszystko wygląda fajnie, można spokojnie filmy oglądać itp itd. Imho panorama to minimum 21". No i przy okazji poszukaj czegoś co nie jest na matrycy TN, najlepiej PVA lub MVA, są nieporównywalnie lepsze, mniej męczą oczy, lepszy kontrast, lepsze odwzorowanie kolorów, bardzo dobry czas reakcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Ale raczej nie łapie się to pod zakres "budżetowy". A przeciętny zjadacz chleba może nawet nie zwrócić na to uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Nowe TNy wygladaja naprawde niezle no i cene maja zdecydowanie nizsza niz PVA i MVA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekin Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Dzięki za odpowiedzi, wiedziałem, że mogę liczyć na pomoc :) Finalnie zdecydowałem się poskładać coś takiego: Monitor Benq E2200HDA Obudowa Asus TA-891 Głośniki Logitech S220 Black (2.1) Nagrywarka Samsung SH-S223B SATA (black) HDD Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG Pamięć OCZ 2GB 1066MHz CL5 MOBO AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/ Procesor AMD Athlon 64 X2 245 /2.9GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ Klawiatura A4Tech X-Slim [KL-23MU] Mysz Logitech Cordless Optical Mouse Listwa Ever Standard 1.5m + zasilacz FORTRON FSP- 350W Chyba o niczym nie zapomniałem (brak fdd zamierzony). Za całość wyjdzie nieco ponad 1900 zł - czyli mieścimy się w przedziale, a monitor (za opiniami z forum) wydaje się być optymalnym w tych widełkach cenowych. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) Sprzecik elegancki, ale z tego co widze to ten monitor posiada zlacze D-Sub przy FullHD :blink: W tej cenie mozna spokojnie dostac dobry monitor z DVI i raczej czegos takiego bym poszukal. Edytowane 17 Lipca 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekin Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Faktycznie, nie wiem dlaczego ja tam widziałem DVI. To zmienia postać rzeczy... No to utknąłem na monitorze, bo w tej cenie jednak trudno mi będzie znaleźć coś ciekawego 22" z dvi... No chyba, że HYUNDAI X224WD+ jest wart uwagi. Szukam dalej, zaraz zahaczę o allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Odwiedź moją stronę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Sprzecik elegancki, ale z tego co widze to ten monitor posiada zlacze D-Sub przy FullHD :blink: W tej cenie mozna spokojnie dostac dobry monitor z DVI i raczej czegos takiego bym poszukal.Nie wiem gdzie sprawdzałeś, ale ze strony Agito: Rodzaj złącza wideo D-Sub DVI-D Więc moim zdaniem problemu nie powinno być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) Nie wiem gdzie sprawdzałeś, ale ze strony Agito: Rodzaj złącza wideo D-Sub DVI-D Więc moim zdaniem problemu nie powinno być. Monitor LCD BENQ 21.5" LCD E2200HDA Pobór mocy tryb normalny/czuwanie/wyłączony 45W / 2W / - Rodzaj złącza wideo D-Sub HDCP Możliwość powieszenia na ścianie Tak Edytowane 18 Lipca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Nie wiem gdzie sprawdzałeś, ale ze strony Agito: Rodzaj złącza wideo D-Sub DVI-D Więc moim zdaniem problemu nie powinno być. No wlasnie ze strony Agito "Rodzaj złącza wideo D-Sub HDCP" http://www.agito.pl/monitory-lcd/benq-215-...?external=ceneo . Nie wiem gdzie Ty to swoje znalazles. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Patrzył na G2220HD, a nie E2200HDA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekin Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Odwiedź moją stronę Dzięki za cynk, zamówienie poszło, a jak monitor MI ;) podpasi to może sam go wezmę, bo na tę chwilę mam Benq FP93GP, który podoba się rodzince, więc jest alternatywą dla tej panoramy. Zobaczymy Pozdrawiam T/C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...