peseq Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Witam. Mój komputer to: Asus A7N8X v2 Barton 2500 2x1GB GEIL DDR400 GF6800GT TAGAN EASYCON 480W problem polega na tym, iż działał bezproblemowo na 200 mhz przez bardzo długi okres. Któregoś razu po przyjściu z pracy po włączeniu monitora, przywitał mnie BSOD. Nie pamiętam nr błędu. Po resecie nie chciał wstać windows. Pomyślałem, że temperaturki dają się we znaki, bo komp długo nie był odkurzany. Ustawiłem fsb 166mhz. To samo. 133 i poszło. Działałem tak trochę,jednak chciałem pograć, lecz gry przycinaly. Postanowiłem przeczyscic złoma :) po dokładnym czyszczeniu (nowa pasta na procku itp) było to samo. 133mhz tak, reszta nie. Wywalal się, jak pokazuje się pasek ladowania win. Temperatury są bardzo małe. postanowiłem zainstalować win ponownie. Jednak przy próbie na 200 mhz wywala się zaraz przed akceptacją Licencji. Na 166 mhz to przechodzi ale wywala się po pierwszym uruchomieniu kompa na nowo po załadowaniu plików do instalacji. Pasek ladowania i zwis. Różne błędy BSODa. Raz 0x0000007F i czasem inne np. D1. Wszystko działa (cała instalacja) na 133mhz. pamięci sprawne, grafika sprawna, dyski sprawne. Jedynie nie mogę sprawdzić (brak możliwości) mobo i procka. Czy ktoś spotkał się z tym kiedyś? Nie wiem. Może jakieś rady. pisze z komórki więc sorry za błędy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Sprawdź kondensatory na mobo i w zasilaczu czy nie są powylewane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) Jeśli kondensatory byłyby OK, zasilacz na prawdę sprawny (mierzyłeś napięcia?), chłodzenie porządnie założone (nie patrz na wskazywane TEMP tylko fizycznie sprawdź/załóż ponownie, daj świeżą pastę)itd. to ... śmierć CPU ... OC czasem powoduje takie następstwa (spadek max stabilnej częstotliwości). Dziwne że u Ciebie odbyło się to tak gwałtownie. Edytowane 17 Lipca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 no więc tak. zasilacz jest sprawny na 100% (napięcia mierzone miernikiem) na mobo pod podstawka na proca są bardzo, ale to bardzo słabo wybrzuszone dwa kondensatory. Pamiętam u kolegi były całkowicie wylane lecz to nie przeszkadzało nic :) fakt. Inne mobo. jednak jestem ciekawy procesora. Nie mam gdzie sprawdzić go tak samo mobo. Pozostaje jakiś serwis. Kolega wyżej pyta o temperatury. Są wporzadku, bo milion razy już zmieniałem paste itp :-) za wszelkie sugestie dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Powodem tych błędów była Płyta Główna (teraz wsadziłem Abita NF7-S czarne sloty pamięci). Dzięki wam za sugestie. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...