Gość marantz5003 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 witam. mam płyte ga ep35 ds3. przy fsb 485 lub 500mhz komp przechodzi wszystkie testy kilka godzin w orthosie to nie problem no i zero błędów. ale przy ponownym uruchomieniu kompa nie zawsze się włącza tzn restartuje sie kilka razy i włącza z domyslnymi ustawieniami biosu. mnożnik proca zmniejszyłem po to żeby wykluczyć że proc nie daje rady. aha w biosie moge zmienić v fsb i v g(mch) ale to nic nie pomaga. mój proc to e8200. może zmienić płyte? lub zasilacz? aha na tym fsb 500mhz proc miał 4ghz no wszystko działa w żadnej grze problemów nie ma tylko przy ponownym uruchamianiu kompa takie coś się dzieje że sie restartuja ustawienia biosu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Problem podobny jak w GA-P31-DS3L. Ponoć ustawienie częstotliwości magistrali PCI-express na 100MHz rozwiązuje kłopot. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Problem podobny jak w GA-P31-DS3L. Ponoć ustawienie częstotliwości magistrali PCI-express na 100MHz rozwiązuje kłopot.ustawione mam na auto. a w okienku po lewej jest napisane ze ustawienie auto to właśnie 100mhz. nie wiem sprubuje zrobić tak jak mówisz zmieniłem tak jak mówisz i na razie jest ok ale musz go pare razy jeszcze zrestartować i w orthosie jeszcze pomęczyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Problem podobny jak w GA-P31-DS3L. Ponoć ustawienie częstotliwości magistrali PCI-express na 100MHz rozwiązuje kłopot.Zgadza się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgadza się.już wszystko jest ok dzięki za pomoc przy fsb 500mhz fsb+o,1v i gmch+0,1v mam stabilne 4ghz na e8200 przy niskim napięciu 1,3750:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 cała przyjemność po naszej stronie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 cała przyjemność po naszej stronie ;)teraz ma drugi problem grałem godzinke nic sie nie działo wszystko pięknie chodzi tylko potem komp nie był niczym obciążony i po około 20minutach jak nic nie robię ( net,muza) wywala mi blue screena. nie moze być to od proca bo zmniejszyłem mnożnik po tym blue screenie z 8 na 7 i przy fsb 500mhz mam 3,5ghz. czego to moze być przyczyną podniosłem jeszcze napięcia fsb +0,2 gmch +0,2 ale to samo dalej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Może pamięci. Przetestuj proca Lynx'em to zobaczysz czego wina :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Sorry ale o tej godzinie chyba mózg mi już srednio pracuje - skąd tego Lynxa pobrać? Orthos prio 9 mnie coś zawodzi ostatnio hrrrr, 3 godziny bez bledu a np gta 4 się wywala (c2d @4,5++ghz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Może pamięci. Przetestuj proca Lynx'em to zobaczysz czego wina :D pamięci są ok przy fsb 500 chodzą na 1000mhz przy 2,1v i 5-5-5-15 a przy fsb 444mhz gdzie nic sie nie dzieje z komputerem chodzą po zmianie dzielnika z taktowaniem 1066mhz przy 5-5-5-15 i 2,1v Sorry ale o tej godzinie chyba mózg mi już srednio pracuje - skąd tego Lynxa pobrać? Orthos prio 9 mnie coś zawodzi ostatnio hrrrr, 3 godziny bez bledu a np gta 4 się wywala (c2d @4,5++ghz)u mnie orthos 12h bez błędu chodził a dirta włączyłem i blue screen poleciał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suanis Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 Przegrzewanie się gpu /NB/pamięci . Użyj memtesta . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 Sorry ale o tej godzinie chyba mózg mi już srednio pracuje - skąd tego Lynxa pobrać? Orthos prio 9 mnie coś zawodzi ostatnio hrrrr, 3 godziny bez bledu a np gta 4 się wywala (c2d @4,5++ghz) wpisz w google Linx a nie lynx i znajdziesz od razu ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 Bardzo fajny program, ten LinX. Wygrzewa nawet ciut bardziej od IntelBurnTest! : ) Polecam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Ostatnio Gigabyte wypuścił nowe biosy. Chociaż nic na ten temat nie pisali to u mnie zniknął problem dualboota przy ponownym uruchomieniu. Wcześniej miałem tak samo przy restartowaniu jak ty. Czasem wstał czasem nie. BTW tej metody z ustawieniem ręcznie PCI-E na 100MHz nie znałem. Napięcia mam fsb +0,1 gmch +0,2. P.S. co ważne nowy bios zupdatował firmware w sterowniku AHCI i teraz nie ma tej zwłoki przy wykrywaniu dysku (takie przeskakujące kropeczki). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Ostatnio Gigabyte wypuścił nowe biosy. Chociaż nic na ten temat nie pisali to u mnie zniknął problem dualboota przy ponownym uruchomieniu. Wcześniej miałem tak samo przy restartowaniu jak ty. Czasem wstał czasem nie. BTW tej metody z ustawieniem ręcznie PCI-E na 100MHz nie znałem. Napięcia mam fsb +0,1 gmch +0,2. P.S. co ważne nowy bios zupdatował firmware w sterowniku AHCI i teraz nie ma tej zwłoki przy wykrywaniu dysku (takie przeskakujące kropeczki). wgrałem biosa najnowszego f4. na razie mam fsb475 i nic mi sie nie wyłącza od dwóch dni po tem sprubuje wiecej i zobacze czy mi sie nie bedzie wyłączać lub bios restartować. aha uzywałem program wprime i po co sa nie wielkie róznice w wydajnośc:( po oc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 memtest86+ pod dosem dla pamięci i linx pod windowsem dla ogólnej stabilności i będziesz wiedział wszystko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 memtest86+ pod dosem dla pamięci i linx pod windowsem dla ogólnej stabilności i będziesz wiedział wszystko.mamtest 1000mb doszło do 700%:) zero błędów to nie pamięci bo już je duzo testowałem i wiem na jakiej czestotliwości jakie timingi im dać i v znaj je już na pamieć. tylko z tym fsb przy podnoszeniu do około 500mhz czasem kom sie nie włączy. jak obnize mnożnik tak ze przy fsb 500mhz proc ma 3ghz to i tak ta sama sytuacj i to na pewno nie proc tylko to fsb nie wie m co tam sie dzieje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Musisz dovoltować Vmch, oczywiście kontroluj temperatury chipsetu przy tej operacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 ga ep35-ds3 ilu fazowe zasilanie ma ta płyta i czy da sobie radę z q9550lub q9650 i czy jest szansa na oc tego proca na tej płycie czy lepiej ją zmienić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 ds3 ma 6 fazowe zasilanie i nie powinna mieć problemów a quadem, chociaż z fsb ~500 może być różnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 ds3 ma 6 fazowe zasilanie i nie powinna mieć problemów a quadem, chociaż z fsb ~500 może być różnie.fsb 485 mhz to max stabilne przy którym nie mam problemów gmch dałem + 0,2 jak dam 0,3 to się nic nie stanie? jak juz zmieniac płyte to na jaką? asus? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 mam stabilne 4ghz na e8200 przy niskim napięciu 1,3750:) jestes pewien ze to napiecie jest niezbedne do uzyskania 4ghz ? rozrzut napiec wymaganych do uzyskania 4ghz byl spory dla wolfdale, ale ta wartosc to predzej gorna granica niz dolna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 jestes pewien ze to napiecie jest niezbedne do uzyskania 4ghz ? rozrzut napiec wymaganych do uzyskania 4ghz byl spory dla wolfdale, ale ta wartosc to predzej gorna granica niz dolna. ta przy niższym blue leci. teraz tak zmniejszyłem mnoznik z 8 na 7 zeby wykluczyć ze cpu nie daje rady mam fsb 500mhz cpu 3,5ghz i tak xfsb dałem na +0,3v więcej sie nie da a gmch mam na +0,1v, poczekam zrobie kilka testów moze nie poleca blue screeny. gdzie powinienem zwiększac v w fsb czy gmch? jestes pewien ze to napiecie jest niezbedne do uzyskania 4ghz ? rozrzut napiec wymaganych do uzyskania 4ghz byl spory dla wolfdale, ale ta wartosc to predzej gorna granica niz dolna. 45nm bezpieczne napięcie na co dzień to max 1,45v tak czytałem w recenzjia mi na niższym blue leci co ciekawe do pracy z 3,8ghz potzrebuje 1,30675 a do pracy z 3,88ghz już 1,36750v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciukacz Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 gdzie powinienem zwiększac v w fsb czy gmch? jezeli vfsb rozumiesz jako vtt, to do uzyskania 4ghz nie powinno byc potrzeby ruszania tego ustawienia. w ciezkich przypadkach moze o oczko. 45nm bezpieczne napięcie na co dzień to max 1,45v intel podaje 1.3625 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 gigabyte ma dużego vdropa, szczególnie pod obciążeniem. marantz nie wiem czy jest sens dla 200MHz tak katować sprzęt. Mojego cepa też musiałbym mocniej dowoltować by 4GHz było stabilne. IMO nie opłaca się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 gigabyte ma dużego vdropa, szczególnie pod obciążeniem. marantz nie wiem czy jest sens dla 200MHz tak katować sprzęt. Mojego cepa też musiałbym mocniej dowoltować by 4GHz było stabilne. IMO nie opłaca się. zmienie płyte na coś lepszego tylko tych gtl nie bede umiał ustawić na tej płycie nie ma ich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Czy mój zasilacz mode com MC-400 może w jakiś sposób ograniczać oc tej płyty? Bo jak podnoszę vfsb i gmch z +0.2 na 0.3 to i tak to nic nie pomaga nawet 10mhz..... może jak bym miał lepszy psu to by to coś zmieniło? może tak być że zasilacz pod obciążeniem daj mniejsze napięcia i podnosząc v w biosie nic to nie daję? zasilacz ma już ze 3 lata... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-...sb-t234347.html Po co jest temat o tej płycie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...