duzii Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Witam! Znajomy prosił mnie bym skombinował jakieś urządzenie które mogło by zwmocnić sygnał.Problem jest taki że znajomy chce z sąsiadem podzielić internet, sąsiad ma jakiś router wszystko ładnie pięknie tylko że sygnał dobry jest tylko w domu przy oknie,dalej jest już gorzej.Potrzebuję coś co by np odebrało sygnał i jeszcze go rozsyłało, jak dobrze się orientuję coś takiego się zwało AP + do tego jeszcze router ? Jak to zrobić żeby bez problemu śmigało ? Co potrzebuję kupić:) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 router mogacy dzialac w trybie reapitera najlepiej. Poszukaj na wszelki wypadek takich z 2..3 antenkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 A co myślicie o tym aby kupić 2xTp-Link WA501G i jeden z nich odbierał by sygnał od sąsiadów , przekazywał go kable do drugiego Tp-Link WA501G a ten drugi rozsyłał by go po domu ? Da rade tak zrobić? Trudno coś takiego skonfigurować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) A nie prościej jednego użyć jako repeatera? jeden po prostu odbierałby i nadawał na raz... taniej...? (tylko musisz znaleźć jakiś który ma taką funkcję) Edytowane 17 Lipca 2009 przez Mhrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Hmm, można i tak , ale nie mam pojęcia jaki kupić :P Jak byście coś dobrego polecili było by super;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) repeater to kupa, zwłaszcza jeśli mówimy o routerze w funkcji repeatera. Efektywnosć anteny spada o połowę, pasmo jest dzielone, obecnośc odbić sygnału oryginalnego utrudnia wszysytko. nie warto. DUŻO lepiej 2x Ap - jedno odbiera, a drugie przesyła sygnał dalej. btw.pytający chce dobrze to go sprowadzacie na złą drogę :wacko: Edytowane 17 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Remix, to jaki AP polecasz? Trudno jest skonfigurować coś takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Hm... A jaka będzie tego jakość ? Mam na myśli ping, ilość utraconych pakietów. Czy nie będzie słaba? Licząc najtańszą wersję z najlepszą jakością ja z sąsiadem założylibyśmy router u mnie z opcją podłączenia internetu przez kabel lanowski + kabel X0 m pociągnięty nawet pod ziemią/górą. W zależności od możliwości. Czy z kablem dobrej jakości nie będzie to tańsze + lepszy przesył względem 2 routerów ap? Myślę, że kolegom znawcom, przydała by się jeszcze informacja jaka jest odległość między domem sąsiada i czy jest obok, czy przez ulice itd. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Sąsiad mieszka tuż za ogrodzeniem, jak dobrze pamiętam w oknie ma antenę od routera :) Sygnał w domu w którym chcę mieć internet jest tylko przy samym oknie (okno jest na przeciwko domu sąsiada) Domy oddziela tylko małe ogrodzenie które nie powinno mieć żadnego wpływu na sygnał:) To jakie ap proponujecie ? I jeszcze raz spytam czy trudno coś takiego skonfigurować:P ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) średnio trudno :) co polecam - dobre pytanie?! Jakich transferów oczekujesz? : 1.Czy ma to służyć tylko do dzielenia internetu (nie za szybkiego) 2.Czy też chcesz obsługi intranetu (czyli przeglądanie zasobów komputerów swoich nawzajem, kopiowanie przez sieć, itp.) 3. Czy w gre wchodzi kodowanie WEP/WPA - jaki poziom bezpieczeństwa jest wymagany? 4. Jakiego sprzętu używa druga strona? Edytowane 18 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 1.Tak 2.Nie 3.No lepiej by wep/wpa było 4.nie wiem :I Po prostu czy 2xTp-Link WA501G sprosta zadaniu ? Wymagania nie są duże, internet będzie używana tylko do przeglądania sieci więc pingi i szybkość nie musi być jakaś super:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...