Skocz do zawartości
tomekaa

Plexi

Rekomendowane odpowiedzi

W Poznaniu przezroczysta 5mm kosztuje około 50,00 kolor 70,00 netto!

Przy okazji mam pytanko- jak wg was będzie wyglądała obudowa z krawędziami obłożonymi kątownikiem aluminiowym 1cm x 1cm, niestety nigdzie nie znalazłem takiego projektu!!

Druga rzecz to kolor plexi mam do wyboru, albo przezroczysta, albo niebieska też przezroczysta, a może połączyć to jakoś razem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja we wrocku rozgladałme się za plexi i nie kosztuje więcej niż 90 zł/m2 (5mm) 110 zł/m2 (6mm) kolorowa jest tylko że 3 mm - za mało

co do wyciecia to mi sznowna pani powiedziała że skrawków nie potna bo się nie da a za 1m ciecia ściągają 1,50 netto i nie wycinają dziurek itp

jak się chce z dziurkami i różne sprawy numeryczne (z rysunków np z corela) to trza iść do innej firmy (nie zawsze) i przykładowo za przendni panel 210x510x5mm wycinanie otworu na 3 napedy dziurę na wentyl 80 mm koszt wyniesie ok 40 zł (netto z materiałem)

koala -

czy na pewno masz do wyboru kolor plexi w grubości 5 mm ??

jeżeli tak to bierz kolor (ja tak chciałem ale nie mogę bo jest tylko 3 mm) u mnie jak sie chce 5 mm to trza zamówić cały pakiet ok 12 płyt 2x3m czyli ok 10.000 zł :lol: 8O aż mnie pogieło ja to usłyszałem ale to prawda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koala -

czy na pewno masz do wyboru kolor plexi w grubości 5 mm ?? 

jeżeli tak to bierz kolor (ja tak chciałem ale nie mogę bo jest tylko 3 mm) u mnie jak sie chce 5 mm to trza zamówić cały pakiet ok 12 płyt 2x3m czyli ok 10.000 zł  :lol:  8O aż mnie pogieło ja to usłyszałem ale to prawda :(

Kolorowa 5mm kosztuje około 100,00 brutto za m2+ dodatkowa kasa za pocięcie na drobne.

Ale naprawdę bardzo się zastanawiam czy nie lepiej będzie wyglądała całkowicie przezroczysta? I tu nie chodzi o cenę? A co powiecie na delikatne kątowniczki aluminiowe na brzegach obudowy? Może już ktoś coś takiego widział i ma jakąś fotkę albo namiary?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś przydroga ta pleksa...

O ile pamiętam to ciut tańszą mieli w praktikerze(80 coś zł/m2). Najtańsza w castoramie i obi...

Co do kolorowej to płachta 50x50 czerwona lub żółta 24zł w obi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Obudowy z pleski sa PASKUDNE!!! Fajnie wygladaja przezroczyste boki i inne mody, ale calosc taka jest dla mnie straszna.

2. CASTORAMA 100x50 cm 2.2 mm gruboscie kosztuje 45.10 PLN

3. tomekaa > bierz jak najciensza w zaleznosci od tego, do czego ma sluzyc. Taka grubosc jak ty chces zapewne bedzie kosztowala 70-90 zeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Obudowy z pleski sa PASKUDNE!!! Fajnie wygladaja przezroczyste boki i inne mody, ale calosc taka jest dla mnie straszna.

2. CASTORAMA 100x50 cm 2.2 mm gruboscie kosztuje 45.10 PLN

3. tomekaa > bierz jak najciensza w zaleznosci od tego, do czego ma sluzyc. Taka grubosc jak ty chces zapewne bedzie kosztowala 70-90 zeta.

AD 1 Rzecz gustu- mi się podobają!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie opłaca się kupować plexi w supermarketach! Trzeba poszukać w mniejszych sklepach. Ja widziałem 1m x 1,5m x 2mm za 26zł a 1m x 1,5m x 5mm 65zł kolorowych nie mieli.

Poza tym uważam, że całe obudowy z plexi nie wygłądają cikawie oraz jeżeli ktoś próbował wyciąć otwór w plexi to wie, że bez SPECJALNYCH narzędzi jest to nie możliwe. Plexi po prostu jest dość twarda i łatwo pęka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie opłaca się kupować plexi w supermarketach! Trzeba poszukać w mniejszych sklepach. Ja widziałem 1m x 1,5m x 2mm za 26zł a 1m x 1,5m x 5mm 65zł kolorowych nie mieli. 

Poza tym uważam, że całe obudowy z plexi nie wygłądają cikawie oraz jeżeli ktoś próbował wyciąć otwór w plexi to wie, że bez SPECJALNYCH narzędzi jest to nie możliwe. Plexi po prostu jest dość twarda i łatwo pęka.

Co tak drogo.W OBI mam taniej i mi przytna chlopaki juz mnie znaja :P

Wszystko cycus rowniutko i na wymiar. Na diamentowce. Juz tylko do OBI po plexe latam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygiecie plexi - prosta w miare sprawa

wezcie sobie jakis grubszy precik i go nagrzejcie w jakis sposob - na to pleksa i gniesz do dowoli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. jezeli chodzi o ceny to podawałem je tutaj

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=211...highlight=akryl

2. wycinnie otworów na wentylatory w plexi/akrylu to żaden problem. wystarczy końcówka do wyżynania otworów do zwykłej wiertatki. Taki zestaw otwornic np 72mm, 80mm, 90mm kosztuje w markecie może 15zł

użwyałem czegoś takiego do

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=284...r=asc&highlight

i potem nawet krawędzi nie trzeba szlifować bo są głaciutkie

4. Co do projektów bud z akrylu/plexi to było sporo linków

5. Jak jest duże zainteresowanie to być może wkrótce ruszymy (ja i wspólnik) z produkcją obudów PC, obudowów zasilaczy, okienek, grilli z plexi - wszystko wycianane laserowo - sterowane komputerem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 2. Szkoda, ze takie wyzynarki nie moga pociagnac jeszcze metalu :(

Ad. 5. Nie ma szans. Jestesmy w Polsce, a tu jednak nie ma wielkiego popytu na mody :( Dlatego jest tak malo sklepow z chlodzeniem i innymi bajerami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurna trochę drogie gdyby kosztowały 200 zł

to bym wziął

Myslisz, ze zrobisz taniej. Nie sadze. No moze i taniej, ale bedzie kicha totalna jak nie masz zdolnosci i odpowiednich precyzyjnych narzedzi.

Chyba ze chcesz zrobić małą obudowe lub nietypowy kształt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 2. Szkoda, ze takie wyzynarki nie moga pociagnac jeszcze metalu :(

Ad. 5. Nie ma szans. Jestesmy w Polsce, a tu jednak nie ma wielkiego popytu na mody :( Dlatego jest tak malo sklepow z chlodzeniem i innymi bajerami.

no niestety tak do metalu to min 100 zł kosztuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi