Skocz do zawartości
peterpz

Problem Z Monitorem W Laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, otóż w moim laptopie zaczął pojawiać się problem z przekłamaniem wyświetlanych kolorów. Wyświetla zazwyczaj różowe i zielone kropki. Co może być tego przyczyną? Matryca? Karta graficzna? Na szczęście karta graficzna nie jest zintegrowana i można ją wymienić, jednak do laptopa nie mam nic na zamianę, żeby to sprawdzić, muszę kupić nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniałeś ostatnio sterowniki lub ustawienia grafiki?

Może laptop się mocniej grzeje (bo jest gorąco) i grafika się przegrzewa.

Jeśli masz gwarancję, to oddaj na gwarancję. Wcześniej sprawdź na innych sterownikach/systemie.

Jeśli nie masz gwarancji, to dobierz się do wnętrza laptopa i przedmuchaj go sprężonym powietrzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stało się tak już wcześniej, przed tymi dużymi upałami. Z tego co mówisz, wynikałoby, że grafika się przegrzewa i produkuje coś w rodzaju artefaktów (no, podciągnijmy to pod to). Idąc dalej tym tropem można wyciągnąć wniosek, że jeśli nie przegrzewanie to może po prostu karta graficzna została uszkodzona. Myślisz, że taśma od monitora nie ma tutaj nic do rzeczy? Laptop ma 2 lata, mogła się wytrzeć od zamykania i otwierania. A matryca, myślisz że jest ok? Gwarancji już nie ma ale jeśli koszty nie będą duże to dam radę sam wymienić grafikę jeśli to ona. Gorzej będzie z matrycą lub taśmą, z tym nie mam doświadczenia i pewnie będę musiał dać zarobić serwisowi.

Aha no i najpierw oczywiście przedmucham go.

Edytowane przez peterpz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam:

1. Grafika się przegrzewa, może się kurz nazbierał w takich ilościach, że chłodzenie już nie daje rady.

2. Grafika się uszkodziła.

3. Może być tasiemka tak jak pisałeś.

4. Stery, system lub jakieś paskudztwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, szkoda, że nie można tego zweryfikować jakoś na 100%, bo metoda prób i błędów zwiększy koszty. Będę próbował najpierw zająć się kartą graficzną aby zapewnić jej jak najlepsze chłodzenie, może po wydmuchaniu dam jej zewnętrzny nadmuch. Ciężko wymienić taśmę w warunkach domowych? Pytam, bo może mnie to czekać. Najgorzej będzie jak wymienię kartę i to nie pomoże...

Edytowane przez peterpz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi