Rybski Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 (edytowane) Witam. Od jakiegoś czasu zaczął zawieszać mi się komputer. Dzieje się to w przypadkowych momentach: gdy gram, gdy oglądam film, gdy chodze po internecie lub gdy komputer idluje a mnie nie ma w pobliżu. Czasem chodzi kilka dni bez wyłączania a czasem włącze go i nie minie 10minut gdy łapie zwieche. Pamięć RAM sprawdziłem programem memtest, nie wykazał błędów. Temperatura procesora jest w normie. Podejrzewam zasilacz, rozebrałem go w celu znalezienia jakichs napuchniętych tranzystorów itp ale nic nie znalazłem, przy okazji wyczyscilem go z kurzu, nie pomogło :). Instalowałem różne systemy, windows xp, windows vista, uzywalem roznych sterowników. Screen z napięć w biosie (nic mi to kompletnie nie mówi): Mój konfig to: Gigabyte GA-73VM-S2 + Zintegrowana grafika 350W HuntKey HK-350AP 2x2GB DDR2 Kingston Intel Core2Duo E7200 2,53GHZ Nie mam pojęcia czym może to być spowodowane, nie mam od kogo pożyczyc nowego zasilacza aby to sprawdzić, a nie chce kupować na darmo. Sprzęt nigdy nie był kręcony. Edytowane 19 Lipca 2009 przez Rybski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 (edytowane) Zamiast spuchniętych tranzystorów poszukaj spuchniętych kondensatorów ;) I raczej nie w HuntKey'u tylko na płycie głównej :) Jeśli memtest nic nie pokazuje to najprawdopodobniej masz uwaloną właśnie mobo. Pożycz jeszcze od kolegi zasilacz (na wszelki wypadek, bo HK należy raczej do solidnych urządzeń - na pewno ktoś się znajdzie ;)) i sprawdź ze swoim kompem, żeby się upewnić o jego sprawności. Bez tego niestety nie wyeliminujesz wszystkich przyczyn. Jeśli będzie nadal to samo to wymień płytę główną :) Ewentualnie jeszcze możesz wsadzić jakąś grafikę, może zintegrowany GPU odmawia posługi ;) Pozdrawiam! Edytowane 24 Lipca 2009 przez DRuMah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...