smiglo83 Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 Witam. niedawno złożyłem siostrze następujący konfig: Proc E2160 Płyta P5GC-MX/1333 Pamięć 1x1 GB Kingston 667 + 1x1 GB Gskill 800 Grafa 8800GT 512 MB Zasilacz Modecom MC 350W Dysk Hitachi 160 GB Na płycie posadzony jest najnowszy bios 0410 i niby płyta pozwala na OC jednak bez zmieny jakiegokolwiek napięcia. regulować mogę FSB(płyta podobno obsługuje nawet 1333 Mhz FSB) częstotliwość pamięci(tylko odpowiednie dzielniki) i częstotliwość PCI-Ex. Teraz moje pytanie. Dlaczego po ustawieniu magistarli FSB na wyższą niż 226 Mhz płyta nie wstaje?? Obsługę szyny 266 i 333 Mhz niby ma. A rzecz która mnie najbardziej dziwi to po przekroczeniu 220 Fsb dzielnik pamięci skacze z 733 Mhz na 553 Mhz. proc jest w rewizji M0 więc myslę że te 2.6 Ghz powinien zrobić tym bardziej że płyta zawyża napięcie na procku do ok 1.32V pod obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 Przestawiasz pamięci na niższy dzielnik przed fsb ? Może trzeba coś pogmerać przy pciex (100, 110 lub auto) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 (edytowane) tak jak pisałem pamięci same się przestawiają na niższy dzielnik. PCI-Ex ustawiłem na sztywno 101 Mhz. Edit. Po małych bojach wywalczyłem szynę 267 Mhz na procesorze, czyli uzyskałem na procku 2.4 Ghz. Szyna PCI-Ex przestawiona na auto. Zauważyłem dziwna rzecz, a mianowicie w czasie przestawiania szyny FSB są dziury przy których komputer nie chce sie uruchomić. Edytowane 19 Lipca 2009 przez smiglo83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaoSide Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2011 Sorki, że odkopuję temat, ale to ważne dla mnie. Dokładnie mam taki sam problem. Płyta bez możliwości zmiany napięcia w biosie. E2160 przy mnożniku *9 wyciąga 247, przy 250 problemy z rozruchem i powraca do standardów. Przy kombinacjach i ustawieniu 250 CPU Freq. i DRam Freq. na 500+ MHz (najniższa liczba przy 250) system niby udaje rozruch, lecz przy ładowaniu Win, bądź okienku logowania restartuje się. Czytałem i widziałem, że bez problemu można z niego wyciągnąć 2,6GHz na boxie (i taki cel sobie sam obrałem, przy 2.2 stała temperatura przy spoczynku to 31st. przy wysiłku 50-53). Nie wiem czy to problem płyty czy zasilacza, czy jeszcze napięcia. Zasilacz - Foxconn 350W (nie mogłem znaleźć modelu.. stockowy był razem z piecem) Płyta - As P5GC-MX/GBL Ramki - 2xDDR2 1GB 800Mhz(w CpuZ pisze, że Hyundai Electronics) Grafika - Ati HD 2600 Pro (512mb) Proc - E2160 @ 1.80 przekręcony na 2.2 Bawię się w oc krótki czas i jeszcze nie jestem obeznany co i jak, więc prosiłbym o wyrozumiałość... Próbowałem szukać wiele info co i jak zrobić, lecz najczęściej kończyło się tym, że musiałem sam się większości nauczyć w praktyce, bo ciężko jest cokolwiek przydatnego znaleźć. Jakby ktoś mógł mnie lekko pokierować, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, nie zawsze odsyłanie do odnośników pomaga... Wujek google był bezradny. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...