Dj. Gargamel Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 Jak zwykle majac problem zwracam sie do Was o pomoc nie bedzie to pytanie co zrobic ale jaki wariant wybrac pokrotce przedstawie swoja historie :) mam big towera no i klopot z temp w jej wnetrzu procek i plyta jak w podpisie dopoki na dworze bylo zimno wszytko bylo okej ale teraz kila chcialem miec w obudowie max 45 a procek max 50 stopni jade 133x15 przy napieciu 1.75 wszystko jest full stable (prime 12 godzin) ale mocno sie grzeje okolo 51-52 momentami temoperatura na sekunde skacze do 54. Wszystko to chlodze Delta na takim smiesznym radiatorze z rdzeniem miedzianym niestety nie mozna na nim zamontowac 80 cm wiatraka. Oprcocz tego wycialem dzire w obudowie zasialcza i podwiesilem 80 sunona czyli wsysa powietzra z nad procka do obudowy zasilacza skad druga 80 wyrzyca na zewnatrz. Na procku jest shim no i srebrna pasta. Nie zalozylem 80 pod zasialczem bo mam dziure w obudowei na taki smieszny wiatrak rozstaw dziurek 40cm .Aha dodam ze komp jest umieszczony w takeij malej kanciapie 2x2m a z tylu jest tylko 10 cm przerwy od biurka moze to jest przyczyna. Kable okragle ale i tak w srodku jest starszny bajzel. Wszystko generuje szum nad szumy :). Zastanawiam sie zeby moze zakupic przejsciowke z 60 na 80 i delte zastapic tym sunonem a do tego mam pare wariantow do wyboru. - wsadzic z przodu 80 ktora by wsysala zimne do srodka - kupic te dwa wiatraki 40 jeden zalozyc na obudowe a drugi podwiesic na zasilke jak mialem czy tez zmiany oprocz mojej kieszeni cos zmienia na lepsze oraz jak to wykombinowac zeby bylo troche ciszej bo jakbym to zrobil to zamiast delty mialbym dodatkowe 2x40 i no jedna 80 wiecej ??? Pomozecie ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 Po pierwsze zrób przejściówkę 60 ->80mm i załuż taki wentyl. TUTAJ masz opis jak to zrobić. Jeżeli masz wstręt do majsterkowania możesz oczywista kupić gotową. Po drugie- zrób tunel boczny/tylny/przedni (zależnie od możliwości- układu obudowy). Najwydajniejszy będzie boczny- w boku obudowy tuż "nad" procesorem otwór i wentyl wtłaczający powietrze na wiatrak radiatora. Po trzecie- olej powyższe dwa punkty i zrób/kup WC :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinXP2001 Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 120mm dziura n gozre kompa zmniejszyla mi cpu temperature o 4c a polnocnego mostu o 8c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...