Khobar Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 (edytowane) Witajcie. Udało mi się odblokować 4 rdzeń w Phenom II x3 710 oraz podkręciłem go do 3.25 W OOCT wychodzi że niby stabilny ( 1h stress test w porządku chociaż chyba nie do końca , o tym później) , ale niepokoi mnie bardzo skaczące vCore- nie do końca pamiętam ale chyba bez podkręcenia było to samo ( ale głowy nie dam - w razie czego dam na defaultowych ustawieniach i wtedy zbadam). Zarówno w stresie jak i w spoczynku linia skacze jak szalona. Poniżej CPU-z (w Biosie VCore jest ustawione na sztywno 1.37) oraz log z OOCT (anulowany po 30 min test ) Temperatury są w normie ( 42 spoczynek, max 55 stress) Jak pisałem wyżej wygląda stabilnie, lecz czasem komputer się zwiesza (jak na razie przy dwóch grach - Empire Total War , oraz Aion - inne chodzą w porządku) Czy całość ma szanse stabilnie chodzić i jest to problem powiedzmy zasilacza ? Edytowane 19 Lipca 2009 przez Khobar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 Nie patrz na napięcia pokazywane przez programy. Zobacz na 2.6GHz czy tez będzie się zawieszał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khobar Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 na standardowym się nie wieszał ( tylko ze wtedy to było inne mobo). Na obecnych ustawieniach tez jest rożnie..czasem mogę grac bez problemu przez 2h i nic się nie dzieje. Co do napięcia pytam się bo znajomy mówi że u niego VCore jest linia płaska. Pytam się czy nie zasilacz bo już trochę zasilacz ma i jeszcze działa na sieci elektrycznej o częstych przepięciach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 (edytowane) na standardowym się nie wieszał ( tylko ze wtedy to było inne mobo). Na obecnych ustawieniach tez jest rożnie..czasem mogę grac bez problemu przez 2h i nic się nie dzieje. Co do napięcia pytam się bo znajomy mówi że u niego VCore jest linia płaska. Pytam się czy nie zasilacz bo już trochę zasilacz ma i jeszcze działa na sieci elektrycznej o częstych przepięciach Sam sobie odpowiedziales na pytanie. Bios aktualizowales? Gdzies tutaj na Forum są tzw punkty pomiarowe napiecia procesora i ddr. Zaopatrz sie w miernik i sprawdz. Edytowane 20 Lipca 2009 przez memel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khobar Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Bios najnowszy. Z moich eksperymentów wyszło ze odblokowany 4 rdzeń nie do końca był stabilny. Po wyłączeniu go ( czyli 3 rdzenie ) i zostawieniu na 3.25 narazie się nie wiesza, ale jak pisałem wcześniej wieszania były bardzo losowe. Co do pomiarów na chwilę obecną nie mam jak ...a jest możliwe sprawdzenie w inny sposób czy tylko manualnie. No i czy tak skaczące napięcia ( ewentualnie) to powód do zmartwienia i np wymiany zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 3096876[/snapback] P: Napięcie procesora "mierzone" cpu-z pokazuje duże wahania. Co z tym zrobić? O: Nic. Wskazania programu (można się z tym spotkać np. w AOD790GX/128M czy A780GXH/128M) nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khobar Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Dziękuje za odpowiedz. Łoś jestem że wcześniej tego nie zauważyłem tego w faq ( mimo że go przeglądałem ) Jak na razie stabilnie na 3.25 GHz . Czy ktoś mógłby napisać na ile udało się wam podkręcić tego Phenoma ( jakie np. na Vcore i jaki fsb etc) bo nie wiem czy starać się kręcić dalej czy zostawić jak jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Na Karakorum na 3.6GHz bez problemu da się podkręcić. Napisz na gg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...