Skocz do zawartości
T00rop

Jaki Monitor Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

bo ja się wiążę z takim problemem, a mianowicie jaki monitor wybrać :blink: ? Cena do 1000 zł.

Przeczytałem już multum testów postów na forach i zgłupiałem jeszcze bardziej :wacko:

Mam na oku 3 monitory, oto one (oczywiście inne modele mile widziane) :

LG L227 (gwarancja na bad pixel, porównywalny do T220) <--- dużo ludzi na forach stwia na niego.

Samsung T220 (wiele osób skarży się na bad pixele) <--- j/w

Samsung p2270/50 (ciężko mi znaleźć jakąś recenzje) <--- hmm szukając ciekawej oferty na allegro natknąłem się na niego.

Osobiście wole samsunga, ale wiecie nie tylko kobieta zmienna jest ... :kijem:

Tak więc doradzajcie, bo ja na prawdę już nie mam pojęcia jaki wybrać. Głównie mam zamiar używać go do gier, czasem filmy i siedzenie w sieci (ale to przecież logiczne :D ). Wiem, że grono osób wybiera LG z powodu gwarancji na pixele, ale dla mnie to nie powód (chyba, że faktycznie tylko tym byłby lepszy) i da się to jakoś 'naprawić' domowymi sposobami podobno B-)

Każdy sobie trampki skrobie, czy coś hehe, jedni tak drudzy tak, ten ma lepsze kolory, nie bo ten ma lelum polelum...

Pomóżcie prosze! :mur:

PS

jeżeli będziecie coś polecać, to proszę o podanie powodu dlaczego właśnie ten.

Edytowane przez T00rop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo ja się wiążę z takim problemem, a mianowicie jaki monitor wybrać :blink: ? Cena do 1000 zł.

Trochę więcej i masz DELL 2209WA, ten bo : ma matrycę IPS (świetne kąty, realne 16,7 mln barw), pomijalny LAG i szybka matryca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DELL 2209WA

Faktycznie, kolory i kąty widzenia fantastyczne, jeszcze nie wiem jak z szybkością, ale myślę, że nie powinno być większego problemu :) Jedynie co jak na razie znalazłem to mocne lampy w rogach, ale to już urok LCD.

Czyli będę musiał dozbierać trochę więcej :P Myślę, że będzie warto...

jeszcze jakieś propozycje?

PS

wiele ludzi w necie pokazując dany model wrzuca filmy o tym jak grają. Najczęściej są to jakieś wyścigi samochodowe. Ja natomiast zauważyłem, że one najmniej odwzorowują opóźnienie matrycy. Natomiast takim testerem są gry piłkarskie. Piłka w locie i wszystko wychodzi :D

Edytowane przez T00rop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jakieś propozycje?

PS

wiele ludzi w necie pokazując dany model wrzuca filmy o tym jak grają. Najczęściej są to jakieś wyścigi samochodowe. Ja natomiast zauważyłem, że one najmniej odwzorowują opóźnienie matrycy. Natomiast takim testerem są gry piłkarskie. Piłka w locie i wszystko wychodzi :D

Również polecam Dell 2209WA. W tej cenie to świetny wybór. Co do testów piłkarskich, to IMO problemem nie jest czas reakcji ( w tym Dell jest to na bardzo wysokim poziomie ) a brak odświeżania 100/120 Hz.

Fotki porównujące 60Hz vs 120 Hz, wnioski wyciągnij sam:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również polecam Dell 2209WA. W tej cenie to świetny wybór. Co do testów piłkarskich, to IMO problemem nie jest czas reakcji ( w tym Dell jest to na bardzo wysokim poziomie ) a brak odświeżania 100/120 Hz.

Fotki porównujące 60Hz vs 120 Hz, wnioski wyciągnij sam:

u lala wygląda to nie mniej jak fatalnie :|

nie strasz mnie xD

tak czy inaczej samochodówki g#wno pokazują :P Czy to czas reakcji, czy też częst. odświeżania :)

Nie ma to tamto zbieram na tego Dell'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglibyście mi pomóc z jeszcze jednym problemem?

Mam karte graf. GF 9600 GSO, i chciałem podłączyć komputer do TV (jakaś 15" CRT). Mam taki kabel Dołączona grafika

chinche do TV, SVHS do grafy, ale w ustawieniach nvidi nie mogę wybrać nawet więcej niż jednego monitora Dołączona grafika

w czym jest problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj nie ma testu samsunga T220...

Jak już wszyscy podają propozycję z górnej półki, to ja podam cos dobrego ok 800 zł. Monitor BenQ 21,5" full HD. Dobra jakość najlepsza do tej ceny. Dla nie zawodowych graczy lepszy nie bedzie potrzebny, no i full HD to najwyższa rozdzielczość, z podanych modeli żaden nie ma.

BenQ 220 HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi