Skocz do zawartości
Songoku

Moje przyszłe WC

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec odwarzylem sie zalorzyc temat ,dosc walkowany.No wiec przeczytalem mase artykulow o normlanie wyszyskim zwiazanym z wc.I teraz wiem juz nawet duzo wiedzy do zlorzenia sobie porzadnego zestawu do mojego kompa a w przyszlosci lepszego.Wiekszosc zereczji była na o wiele lepszych kompach(grzejnikach :D ) wiec mosialem sie zapytac azeby dopasowac do swojego .Wiec tak nie wiem dalczeogo ale cos strona z miko zdechła.Wiec biore z Silicon Valley

:arrow: Blok CPU 'Storm2' S2 (LEv3) -120.5 zł

:arrow: Zapinka AMD 'W1' -29zł

:arrow: pompka i tu wlasnie nie wiem .bo czytlem duzo zeczy i jedni mowia ze 670l/h lekko wystarczy ale jeszcze chcial bym se nagrzewnice walnacz a to dodatkowy opor wiec wacham sie miedzy 670-1000 aha i mam jeszcze zamier poznij dolorzyc blok na GPU.Gustuje w Aquarium Systems MJ1000-82 zł albo Aquarium Systems MJ750 74 zł.Ale na poczatek to 1000l/h moze byc za duzo bo dopiero nagrzewnice walne tak tydzien po zakupie WC .I nie wiem czy cisnienie nie bedzie za duze i moze byc pozniej powodz .

:arrow: No i przewody 2m styknie no i 4 zapinki se kupie- 30zł

:arrow: pojemnik to se zrobie albo kupie w obi .

No wiec najwiekszy problem z pompka

Uklad to wiem oczywiscie otwarty

:arrow: nagrzewnice to poszukam i jak porzycze cyfraka(stary jeszcze na dyskietki :lol: ) to zrobie zdjatka .Sam widzialem ten topic na forum o nagrzewnicach ale moga sie trafic inne .Ale ogolnie to wiem co brac .Mósi miec plaskowniki ,oczywicho miedziane.Geste zeberka .male opory powietrza i wody .A jak myslicie jeden wiatrak 60x60 na 5v styknie

.Czy wszystko dobrze zaplanowalem .Oczywiscie kierowalem sie tu opiniami ludzi z wszytkoch forach.Tylko na nucleona mnie juz nie stac :cry: .Oczywiscie po rozwianiu watpliwosci z pompka i poprawieniu czy dopieszczeniu zestawu topic mozna skasowac .A do obiegu mam swoja wlasna mieszanke woda destylowana 95%+denaturat lub eatnol 5% zeby zwiekszyc przeplyw plynu .myslalem tez o glikolu ale to ma przeca 20 razy wieksza lepkos od wody wiec nie bede wlewał

Bloki ,zapinki ,chłodnice i pojemniki do pompek

Węże i złaczki

A tutaj akcesorka do ocTutaj pompki i zlaczki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiem wątpić, czy wentyl 60x60 na 5V będzie wystarczający... Lato idzie- sugeruję conajmniej 2 x 80x80 na 5V.

Jeżeli chodzi o pompkę, to nie ma co inwestować w słabsze niż 1000l/h- "za chwilę" przyjdzie Ci ochota na wodne chłodzenie chipsetu i GPU a wtedy słabsza może się nie sprawdzić- bez przesady z tymi ciśnieniami- "jadę" na 1000l/h bez zacisków na weżach i jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...Styknie 2x 60x60 na 5V..."

Bardziej wydajne będą 2 x 80x80- większa powierzchnia nadmuchu.

Jeden 80x80 to nie taka znów droga inwestycja- na allegro kupisz za 10-15 zł.

Jeżeli trafisz na 120x120 to polecam- te będą najlepsze- mam takie 2 sztuki na nagrzewnicy- wcześniej miałem 3 x 80x80- wydajność porównywalna (wszystkie ofkoz na 5V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety 120x120x12v są trudno dostępne- przynajmniej na allegro. Swego czasu udało mi się kupić kilka 120x120x12V z grilami i 120x120x48v- te pierwsze są dla mnie "bezcenne" ale jeśli masz smykałkę do elektroniki to mogę "udostępnić" :D Ci kilka 120x120x48V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...Styknie 2x 60x60 na 5V..."

Bardziej wydajne będą 2 x 80x80- większa powierzchnia nadmuchu.

Jeden 80x80 to nie taka znów droga inwestycja- na allegro kupisz za 10-15 zł.

Jeżeli trafisz na 120x120 to polecam- te będą najlepsze- mam takie 2 sztuki na nagrzewnicy- wcześniej miałem 3 x 80x80- wydajność porównywalna (wszystkie ofkoz na 5V).

No chyna, ze do tych 2 60mm zrobisz Songoku jakiego sprytnego shrouda.

Zeby wetyle byly kilka centymetrow nad powierchnia nagrzewnicy. Obudowane np: plexi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie widzailemna forum.Taka obudowe do chlodnicy ,to byla chyba z metalu.I w niej 2 wiartaki z grilami .To tak tez zrobie.Ceikawe jak to bedzie wygladac ze szkla.Spytam sie mojego szkalrza czy umie wycinac w szkle w tym przyyadku kwadraty .Ah jak dobrze miec zkalad szklarski .A te ceny to z ciekawosci bo i tak kupuje na giłedzie

Update.Własnie sie dowiedzialem ze nie idzie tego wyciąć w szkle .Ale mam inny pomysl przod zorbie z blachy aluminiowej w niej wytne 2 kwardraty A reszte ze szkła.Ale czy zamknac to szczelnie czy zostawic tylna scianke wolna.A wiem zrobie w niej dziurki w tylnej sciance taka wiertarka do szkła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No juz sa linki .A moze by przykleic .Bo niedlugo walne zdjata nagrzewnic (hujowa jakosc zdjec bedzie) tak za około tydzien bedą.

I chyba zorbie sprawozdanie i relacje zdjeciowa :D.Z robienia obudwy z wiatrakami do nagrzewnicy.

Tylko teraz nastepny problem .jest nim MAMA.Normlanie jak jej o tym powiedzialem to odpowiedziala "czys ty zdrunial ,po co ci to przeceiz komputr ci dobrze chodzi ,a ty tylko pieniade marnujesz lepiej bys se buty kupił"No i co tu jejpowiedziec .O OC to nie wspominam bo dziki mojej plycie ram mi sie spalil bo dala za duze napiecie raz i poszedł z dymemram .A puznij bylo na mnie bo ja podkrecilem ram 266 mhz na 220 :lol: ale ten duren co mi sprzedal ram i plyte powiedzial ze to przez podkrecanie i była chaja na cały dom.<span style="color:red;">[ciach!]</span>a myslełem ze go zajebie a matka oczywiscie tego dauna słuchała a nie mnie .<span style="color:red;">[ciach!]</span>a przestawielm na fsb 110 i mi wciskal ze od tego sie spalił .I co teraz matce jak to wytumaczyc.Ja bardzo trudno przekoanc .Dopiero jak zobaczy jekie to funkcjonalne itp to zrozumie ,ale tak to ja bardzo trudno przekonac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie dorosnijcie :lol:

a tak swoja droga to moja matka od samego poczatku do dzisiaj dziwnie patrzy na dwie chlodnice lezace na podlodze, zbiorniki z woda i weze wchodzace do kompa - na zasadzie ze juz mi nic w nim nie pogrzebie, bo boi sie nawet wlaczyc, a wie ile to dla mnie warte :D

w kazdym razie robie z kompem co chce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,po co ci to przeceiz komputr ci dobrze chodzi ,a ty tylko pieniade marnujesz

Jakbym swoją słyszał jak składałem WC :D

U mnie głównym argumentem była cisza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam tez wlasnie skladam sobie WC i mam pare pytan jaki zbiornik na ile litrow wody ??

wydaje mi sie ze im wiecej tym lepiej ???

czy ma byc szczelnie zamkniety czy z otworem ???

ile wody ubywa mniejwiecej przez miesiac pracy 24/24h

i co sadzisie o tym bloku

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12810233

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec tak Raczy.Zbiornik standardowy mozesz urzyc 2l tyle starczy .Alew im wiecej tym lepiej.Jak masz akwarium to jestes w komfortowej sytuacji.Pojemnij lepiej mmiec zamkniety.Tzn 2 otwory na weze i do wlewania wody.Wody bardzo malo ubywa .Ja osobiscie nie wiem ile ale mało ,bardzo mało .A ten blok to jest z discotechu wiec dobra firma.Lecz ten model to jest model ekonomiczny dla niepodkrecaczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SONGOKU -

shrouda na nagrzewnice proponuje zrobić ze sklejki/drewna - łatwiej sie obrabia , pozatym drewno tlumi czesc wibracji z wiatrakow itp.Wentyle im wieksze tym lepsze :roll: 2x 120x120 na 5V.Mozna pomalowac metalicznym sprajem , na laczenia dac plastikowe kątowniki i bedzie wygladac ok.

Co do bloku - proponowal bym NUKLEONA , czy ORBITALA - w dziewiczych (bez tecow) WC powinny wypadac lepiej , pozatym frezowane bloki nie katuja pąpy.Zreszta cena LEv3 + zapinka wychodzi DROZEJ , niz ORBITAL ; ktory ma zintegrowana zapinke.

Weze Eheim 22/16 8O od [gluteus maximus] kolanek i zaciskow :x Ale w sumie tempy sa idealne .Zbiornik wyrownawczy 0,6 l zintegrowany z pąpą (pseudo inline) . Niech no ja zlapie cyfraka ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolcie ze wtrace swoje 3 grosze.

1. BLOK - moze warto ciut zaoszczedzic i kupic Nukleona? Jego 3 krocce nie sa moze najwygodniejsze, ale ma dobra wydajnosc.

2. POMPKA - im wiecej tym lepiej. O cisnienie sie nie musisz martwic, nie ma szans, zeby na WC cos Ci sie rozwalilo.

Generalna zasada jest taka: wiekszy przelpyw > wieksza sprawnosc.

3. Nie jestem wielbicielem ukladow otwarych z racji tego ze CHYBA przez to spada przeplyw (w ukladzie zamknietym slupy wody znosza sie, wiec pompka nie pracuje na to, zeby podnosci wode do gory). Tak naprawde pojemnik chlodzi baaaaardzo niewiele, a nawet moze grzac.

4. CHLODNICA - miedziane plaskowniki tak, ale co do gestych finow to uwazaj: moze byc glosna, bo bedziesz musia dmuchac w nia wiecej, zeby przepchac przez male szczeliny dostatecznie duzo powietrza. W tych kategoriach wiatrak 60x60 traktuje jako zart :)

Minimum to 2 x 80x80 lub 1 x 120.

5. SHROUD - szklo to po prostu glupi pomysl - jest CIEZKIE i niewygodne w obrobce. Zdecydowanie lepsze bedzie drewno lub zywkla pleksi (100x50 cm 2mm gruboski kosztuje 45 PLN).

Shroud powinien miec 2-3 cm grubosci (tzn. odleglosci finow/lameli od wiatraka)

6. WEZE - silikonowe 12/16 choc PCV tez styknal. Jesli jakies kolanka lub trojniki to lepsze beda z miedzi - po prostu lepsze + tanie + latwo dostepne. Pamietaj, ze chcesz miec nak najmniejszy opor wiec jesli potrzebujesz kolanka 90 stopni to zastosuj 2 po 45 stopni. Dodatkowo do wezy 12 ja stosuje kolanka 15mm.

BTW ktory blok jest z Disco? Mam ich jeden (B-1)i chce sprzedac.

MAMA :) no coz, mamy to niewatpliwie kobiety a co one moga wiedziec o chlodzeniu :)

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak orbital .Wiem ze on ma zapinke tylko ja nie mam dziur wokuł socketa wiec big problem .a drewno to jeszcze lepiej bo ja mam stolarnie i mnóstwo drewna.Wezne jakiegos pracownika z niej zeby mi zorbil .Jeszczae nawierce w nim otwory zeby cieple powietrze gdzies uchodziło .Kurde kupil bym nucleona ale nie mam dziur wokul socketu wiec z zapinka by mi dorgo wyszedl.Albo zobacze czy mam dziury bo sam nie wiem.Nie zwracalem na to nigdy uwagi .

Update:Ihhha mam dziurki .Nawet zmierzylem ale tak dziwne bo maja rozmieszcznie werzsze od sockrtu dodładni 1 duruka od 2 w pozmimie jest oddalona o 40mm.A ten nucleon on ma wbudowane jakwidac na na SV na tym zdjeciu zapinke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z shroudem jest mniej wiecej tak:

CHLODNICA - SHROUD - WIATRAK

To taka komora powietrzna (czyli zwykle pudelko na powietrze) miedzy wiatrakami a chlodnica.

Looknij na galerie modow na Tweaku. Na pewno takie ustrojstwo ujrzysz w niektorych WCtach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shroud to obudowa na chlodnice aby powietrze nawiewane przez wiatraki przymocowane do shrouda przeplywalo po calej nagrzewnicy a nie tylko w miejscach gdzie sa do niej przymocowane i nie uciekalo na boki (odbijajac sie jakby od chlodnicy :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dorzuce swoje o przeplywie/cisnieniu/blokach/chlodnicach.

WC to musi byc kompromis. Dlaczego? Jak wiecie, im wiekszy/szybszy przeplyw w bloku, tym wieksza tego bloku wydajnosc. Z tym ze ta zaleznosc nie jest liniowa [czyli dwa razy wiekszy przeplyw nie powoduje wiekszej dwukrotnie wydajnosci, wzrost na prawde nie jest wielki]

Wiec kupujemy wieksza pompke? Ale jezeli woda bedzie szybko przeplywala przez chlodnice, to po prostu nie bedzie miala dosc czasu na to, zeby sie dostatecznie ochlodzic.

Trzeba wiec znalezc kompromis- Jezeli mamy mocna pompke [zaraz wyjasnie co znaczy mocna pompka] to plus dla bloku, ale w takim wypadku musimy pomyslec o odpowiednio wiekszej chlodnicy, ktora bedzie mogla sporo wody pomiescic - nagrzewnica samochodowa z rownoleglym ukladem plaskich rurek sie nada, mozna nawet dwie rownolegle zainstalowac- ja tak planuje w wakacje zrobic. Montowanie chlodnic jedna po drugiej nie ma sensu - najlepiej dzialaja przy najwiekszej roznicy temperatur i montujac rownolegle zmniejszamy predkosc przeplywu wody przez kazda.

Teraz o mocnej pompce. Jezeli mamy pompke 1000 litrow i 600 litrow, ale taka ktora generuje zdecydowanie wyzsze cisnienie, to zaloze sie, ze w przecietnym ukladzie WC ze srednimi oporami przeplywu o wiele lepsza bedzie 600l z wysokim cisnieniem. Po prostu i taka chlodnica i blok wodny, a takze rury , trojniki itd. generuja opor dla przeplywajacej wody - ten opor powoduje spadek przeplywu. Zeby pokonac opor potrzebny jest nie wielki przeplyw, ale cisnienie. taka pompka 1000l z niskim cisnieniem przepompuje przez uklad w rzeczywistosci 60 litrow na godzine a 600l z wysokim cisnieniem 100- [to sa wymyslone liczby- wszystko zalezy od danego ukladu]

Dlatego ZAWSZE dobrym pomyslem jest stosowanie rurek o duzej srednicy i chlodnic z rownoleglym ukladem rurek- zmniejszaja opory. Co do blokow, to blok z najmniejszym oporem to bylby wiercony z jednym kanalem, ale toto by wcale nie dzialalo! W przypadku blokow znowu kompromis: opor przeplywu-wydajnosc bloku

No, dosc zamieszalem, ale trzeba to ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage planujac zestaw. Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do tych shroudów to planuje zrobić coś takiego

Dołączona grafika

Tylko że:

:arrow: mniejsze

:arrow: metalowe

:arrow: 2x8cm wentyle

Jak wam się to widzi :?:

Bez sensu, metalowa pucha bedzie rezonatorem, uszy ci tego nie wybacza :?

Rowniez bez sensu, chodzi o jak najwiekszy i jak najcichszy wentyl, zwroc uwage na to jaki tam jest zamontowany

Ale to tylko IMHO 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi