Skocz do zawartości
Gość

Raid 0 - Przywracanie Macierzy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zmieniłem kanał RAID na standardowy, gdy macierz była już ustawiona. Chciałem sprawdzić czy będzie mi działać boot cd/dvd, bo po wielu trudach, nie mogłem odpowiednio skonfigurować boot cd/dvd.

Po zmianie tego kanału na standardowy, potem z powrotem na RAID, to jeden dysk z RAID 0 został wyłączony z macierzy.

Czy można to jakoś odkręcić, bez utraty danych?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem teraz screena z mojej konfiguracji:

Dołączona grafika

Mam tam jeden duży wolumin, który podzieliłem na 3partycje.

Gdy natknąłem się na ten poradnik, to pierwszy sposób raczej odpada[musiałbym mieć chyba następny 1TB]... W sumie zajęte danych na tych dyskach RAID było ~300GB.

A drugi sposób, w którym odzyskuję pierwsze 1024sektorów, to pozwoli mi na to, aby cała konfiguracja została przywrócona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Macio117: Od początku: raid padł dlatego, że odpaliłeś kompa z przestawionym jednym kanałem. Gdybyś wyłączył obydwa albo wogóle wyłączył funkcję Raid - NIC by się nie stało. Teraz masz taką sytuację że soft Raida uznał macierz za uszkodzoną i zapisał to w metadanych.

Opcje:

1. zresetować CMOS - o dziwo niektóre mobo zapisują błędy nie na dyskach a w CMOSie - po resecie i ponownym włączeniu Raid zaczyna wszystko hulać.

2. ponownie postawić macierz - jak napisał BuMel - musi zadziałać, w skrajnym przypadku najwyżej partycje znikną - parę minut odzysk zajmuje (softu jest pełno)

3. niestosować sposobu nr 2 z elektrody, chyba że masz pewność iż Twój kontroler zapisuje metadata na końcu a nie na początku dysków - wtedy ten patent chroni przed utratą tablicy partycji i kłopotami z ntfs-em.

4. odpalić linuxa z dmraid - jak szybko piszesz to reaktywacja zajmie <1min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Podepne sie ;)

Macio117: Od początku: raid padł dlatego, że odpaliłeś kompa z przestawionym jednym kanałem. Gdybyś wyłączył obydwa albo wogóle wyłączył funkcję Raid - NIC by się nie stało.

U mnie na Gigabyte , gdy mialem na jmb to wylaczenie w biosie raid , czy odpinanie zawsze 2 dyskow nie powodowalo problemow , tak jak Tomazzi pisze ;)

2. ponownie postawić macierz - jak napisał BuMel - musi zadziałać, w skrajnym przypadku najwyżej partycje znikną - parę minut odzysk zajmuje (softu jest pełno)

Jakis darmowy sprawdzony moze znasz?

4. odpalić linuxa z dmraid - jak szybko piszesz to reaktywacja zajmie <1min.

Komendy linuksowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

2. f.e. testdisk

4. jest dokumentacja na necie. O ile pamiętam: (fake raid już mnie dawno przestał bawić)

> sudo bash

> dmraid -tay -> lista znalezionych dysków składowych z ich nazwami wg metadata

> dmraid -ay <disk1> ... <disk n>

> reboot

dmraid rozpoznaje fakeraid intela, via, Silicon image, highpointa, chyba też NV i parę innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. zresetować CMOS - o dziwo niektóre mobo zapisują błędy nie na dyskach a w CMOSie - po resecie i ponownym włączeniu Raid zaczyna wszystko hulać.

Czytałem, że mobo, o którym piszesz nie jest dla zwykłych użytkowników domowych, więc moja płyta główna tego nie obsługuje.

Jak usunę macierz i postawię od nowa, to mam raczej gwarancję, że stracę wszystkie dane... Może o czymś zapomniałem?

Zdecydowałem już, aby postawić sobie RAID 1.

Z RAID 0 miałem więcej złego, niż dobrego :/ To też z winy mojej nie wiedzy, ale lepiej na przyszłość, aby mieć bezpieczeństwo na pierwszym miejscu, niż wydajność.

Więc jak już mam stawiać macierz od nowa, to na jaki kontroler powinienem się zdecydować? Gigowski, czy Intelowski?

Wydaje mi się, że Intelowski, ale nie jestem pewien...

W sumie, jakie różnice są w tych kontrolerach, czemu dany kontroler jest lepszy od drugiego?

Gigowski tylko jako ratunek na boot napędu optycznego?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Gigabyte jesli ma oba , to jest jmb i intel , to intel powinien dac wieksza predkosc. Przegladajac tematy na Pure o R0 widzialem , ze ludzie potrafili miec mocno ponad 200MB/s , gdy u mnie jmb dawal max 160 w liniowym. Nie jestem pewien , ale imho intelowski w pracy tez powinien byc lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz znów natknąłem się na nowy pomysł, aby postawić sobie RAID Matrix.

Jak dla mnie, jest to idealna macierz ;)

~125GB przeznaczyłbym na mirror, a resztę na striping ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego czemu stripe dałes 128? Dla sprzetowgo wystarczy max 32 ja tak mam:) i tyle jest zalecane wyżej to juz raczej spadek wydajności. Inelowski daje więcej wiem to z doświadczenia. U mnie wyciąga ponad 250 ale z trzech dysków jak wróce z pracy do dam fotke dla potwierdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi