seba_999 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) Witajcie. Cena max 2300 zł. Na laptopie będę od czasu do czasu grał w jakieś starsze tytuły. Ma być w miarę chłodny i cichy. Dysk najlepiej 320 gb. Fajnie by było gdyby był Bluetooth. Krótka piłka - który? 1) link1 2) link2 A może zacisnąć pasa i dopłacić do tego? 3) link3 A może macie jakieś inne propozycje? Edytowane 22 Lipca 2009 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 ideapad to jest jednak coś. mocy też mu nie brakuje. ale może jednak coś taniej? ;) link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Laptop dla informatyka? Bez portu COM ani rusz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Laptop dla informatyka? Bez portu COM ani rusz. To już zależy od konkretnej specjalizacji - ja jakoś nie potrzebowałem i nie będę potrzebował, czego nie mogę powiedzieć o grafie ^_^ Samo określenie "informatyka" to bardzo szerokie pojęcie. A różnice między GMA X4500 a 9600GS są naprawdę duże - http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-...gow.1174.0.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) prznar1: Jestem w stanie dopłacić do tego Y530. Fakt, może i sprawia wrażenie takiego trochę 'cegłowatego', ale wygląd to rzecz drugorzędna. Porównując: ma wydajniejszy procesor, o 1 gb więcej RAMu, lepszą graficzną i TEORETYCZNIE dłużej pociągnie na baterii. Poza tym gdzieś obiło mi się o oczy, że firma FS upada, jest to prawda? toman: Trudno mi powiedzieć, czy port COM mi się przyda, a w tych nowszych lapciakach to jest rzecz chyba rzadko spotykana... _OskaR: Właśnie tak się składa, że oglądałem wcześniej ten test i dlatego zacząłem się poważnie zastanawiać nad Y530. Pozostaje mieć nadzieję, że jednak troszeczkę stanieje xD Bo jestem tylko studentem :) A może coś takiego? link4, ale z dyskiem 320GB (o ile da radę takiego znaleźć), bo nie ukrywam, że im tańszy tym lepiej dla mnie :) Edytowane 22 Lipca 2009 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 o bankructwie nic mi nie wiadomo. ten dell to taki z deczka drogi. za + 1gb ramu i lepszą grafę płacisz 250zł więcej i masz jeszcze w dodatku mniejszy dysk. odnośnie lapka fujitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 i matrycę led;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) A co sądzicie o tym? Również ma LEDową matrycę i trochę lepsze parametry, ale procesor AMD... Nie będzie się bardziej grzał? Nie ma też Bluetooth i brak HDMI (tak wiem, że w temacie jest 'na studia'...) Edytowane 22 Lipca 2009 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 o bankructwie nic mi nie wiadomo. ten dell to taki z deczka drogi. za + 1gb ramu i lepszą grafę płacisz 250zł więcej i masz jeszcze w dodatku mniejszy dysk. odnośnie lapka fujitsu i matrycę led;)i lepszą grafikę, wykonanie, gwarancję.... Tanich FS się kijkiem nie dotyka (w sumie żadnych nie powinno), jakość materiałów jest straszna, a do tego są bardzo awaryjne. FS już od jakiegoś czasu nie istnieje, firma upadła. @seba_999 Jeśli miałbym brać tego asusa to wolałbym dołożyć te 120zł do della. Co do potrzeby portu COM na studiach, 99% informatyków nie potrzebuje go. U mnie na uczelni praktycznie wszystkie używane urządzenia są przerobione na usb (czy to na stałe, czy przez przejściówki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 i lepszą grafikę, wykonanie, gwarancję.... Tanich FS się kijkiem nie dotyka (w sumie żadnych nie powinno), jakość materiałów jest straszna, a do tego są bardzo awaryjne. FS już od jakiegoś czasu nie istnieje, firma upadła. @seba_999 Jeśli miałbym brać tego asusa to wolałbym dołożyć te 120zł do della. Co do potrzeby portu COM na studiach, 99% informatyków nie potrzebuje go. U mnie na uczelni praktycznie wszystkie używane urządzenia są przerobione na usb (czy to na stałe, czy przez przejściówki). Dzięki za pomoc :) W sumie potwierdziłeś moje przekonania. Ten FS nie zrobił na mnie dobrego wrażenia, a Asusa ma moja mama. Niby jest ok, ale grzeje się i wentylator praktycznie non stop pracuje. No i czas pracy na baterii pozostawia wiele do życzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidic Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Podepnę się pod temat. Także chcę kupić laptopa na studia. Gram w dosyć mało wymagające gry np: PES. Football Manager czy Silent Hill, jednak w Risena i Gothica 4 także bym chciał pograć, więc zastanawiam się nad tymi 2 modelami: Tańszy: http://x-kom.pl/index.php?show_prod=40581 Droższy: http://x-kom.pl/index.php?show_prod=40498 Róznica między nimi to procesor i cena. I teraz nie wiem, czy warto dokładać do P8600? Przydaje się ta wirtualizacja? I jeszcze jedno. Nie ma takich modeli tylko że z matową matryca? Jakoś nie mogę znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Jeśli chcesz dokładać to w takim wypadku tylko do http://x-kom.pl/index.php?show_prod=43065 ponieważ dostajesz: - Lepszy ekran - Dużo lepiej wykonaną obudowę - Całkiem przyzwoitą myszkę laserową - Vistę (w ex625 systemu brak) - Dodatkowe gry i oprogramowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 seba_999 : Jeśli skłonny jesteś kupić używkę, to może coś takiego : http://allegro.pl/item700605013_dell_preci...per_sprzet.html http://allegro.pl/item712174873_dell_preci...am_full_hd.html Dysk można wymienić, a w tej cenie nie dostaniesz nowego laptopa z dobrą rozdzielczością. Nie wiem jakie masz do tego podejście, ale ja na przykład bardzo lubię widzieć więcej kodu na raz (No i wszelkie Eclipsy, Visuale i takie tam lubią sie porozpychać na ekranie). Zakładam że będziesz na studiach sporo programował? Nie mam pojęcia jak z ciszą, tu byłoby dobrze sprawdzić lapka osobiście, albo przynajmniej poznać opinie kogoś mającego styczność z tym sprzętem. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidic Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 psz3mo: Tylko o to chodzi, że ja nie chcę płacić za Viste. Planuję zakup Windows 7 jak wyjdzie, więc płacić 300zł za Viste byłoby nierozsądne. Czy można sprzedać ten system jak się zakupi tego laptopa? Byłoby to legalne, jeśli bym go ani razu nie zainstalował tylko od razu sprzedał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaCuCh Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) Teraz jest promocja Microsoftu i jeśli kupisz Vistę będziesz miał darmowy upgrade do Windows 7. EDIT: Nie ma możliwości sprzedania tego systemu. Jest to wersja OEM, ściśle przywiązana do sprzętu. Uzywanie jej na innym komputerze będzie nielegalne. Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez kaCuCh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) psz3mo: Tylko o to chodzi, że ja nie chcę płacić za Viste. Planuję zakup Windows 7 jak wyjdzie, więc płacić 300zł za Viste byłoby nierozsądne. Te 300zł to nie sama vista, ale też: - Lepszy ekran - Dużo lepiej wykonana obudowa - Całkiem przyzwoita myszka laserowa - Dodatkowe gry i oprogramowanie Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez psz3mo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scottx Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) A moze mi coś polecicie? Wybieram sie na studia informatyczne. W gry prawie nie gram, grunt żeby chodzil quake i CS. W laptopie interesuje mnie: * bateria, aby nie padła po 2 godzinach. * Procesor, najlepiej dwu rdzeniowy * RAM ~2GB lub wiecej DDR2 * matryca dowolna * System operacyjny linux lub żaden bo na studiach dostajemy za darmo Viste i nie chce dopłacac... Głównym kryterium jest cena, najlepiej około 2000 lub mniej Dzieki za odpowiedź Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez scottx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) ja moge sie wypowiedziec jako student informatyki (stosowanej) na 3 roku : otoz stawialbym przede wszystkim na mobilnosc - najlepiej kupic slabsze 12" + dobry monitor niz 15,4" przydaje sie gdy bierzesz kompa ze soba do domu, a na codzien praca idealna z monitorem 20-22" co do szybkosci: siedze i robie praktyki na laptopie typu pentium M 1,6 i niecalym 1GB ramu i do pracy nie mozna sie przyczepic ;) oczywiscie, ze np. gry flash'owe na FB mula albo nie otwieram miliona kart ;) z drugiej jednak strony w sklepach juz nie ma tej klasy kompow ;) na codzien siedze przy stacjonarnym e2140 , 1GB, 7300GT i 20" - nie narzekam, ale brakuje mi wziac go ze soba :) Edytowane 1 Września 2009 przez kszychooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Ogólnie też stoję przed wyborem lapka na studia informatyczne. moje typy do ~2k zł z dobrą grafą ASUS K50AB Toshiba Satellite L500D z integrą Asus K50IJ Lenovo G530 Lenovo SL500 Samsung R510 oraz droższy DELL Studio 1555 który mimo dobrych opinii nie przypadł mi do gustu - biedna klawiatura/brak numpada, srebrny w środku ... no ale wygrywa "wnętrznościami" i gwarą NBD Grafiki niby mocnej nie potrzebuje - nie gram raczej w nic poza Q3 i czasami jakimiś starszymi RPG - jednak programuje troche w OpenGL i nie wiem czy taki X4500 temu podoła (i nie chodzi mi tu o prędkosć - tylko o kompatybilność ... ) Już byłem niemal zdecydowany na K50AB - ale ponoć USB jest strasznie wolne, sam lapek jest cichy ale sie grzeje nawet do 80*C, kiepsko trzyma na baterii, brakuje troche HDMI (przy okazji - Audio też idzie po HDMI ? ) ps. bez systemu OFC - MSDN AA ;] Edytowane 3 Września 2009 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...