Limer Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Witam Mam problem z prawidłowym podłączeniem karty dźwiękowej (Asus Xonar DX) do mojej Płyty głównej (asus p5k/epu) . Po włożeniu karty dźwiękowej wyskakuje błąd "Select a proper boot device or insert boot media in selected boot device" . W BIOSie wyłączyłem zintegrowaną dźwiękówkę . Gdy karta dźwiękowa nie jest podłączona błąd nie występuje i nie wiem co robić pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Sprawdź kolejność bootowania w biosie po włożeniu karty. Troszkę to dziwne aby komputer próbował bootować z karty dźwiękowej :wink: Sprawdź też, czy po włożeniu karty widoczny jest w biosie dysk z systemem. Może karta koliduje w jakiś sposób z gniazdem sata, opiera się o wtyczkę sata, przez co ta traci kontakt w gnieździe? To tylko jedna z niemożliwych hipotez :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limer Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Po wlozeniu karty w wejscie PCI - E x1 nie widzi dysku dlatego sie nie chce uruchomic. Jak wloze do wejscia pci e x4 wtedy juz sie normalnie wlacza komp tylko jak chce zainstalowac sterowniki wyskakuje błąd "please plug-in asus xonar media device" Znalazlem cos takiego ale nie wiem czy z moim bledem to sobie poradzi http://www.alsa-project.org/main/index.php..._EEPROM_Failure Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Proste pytanko: podłączyłes zasilanie z kabelka fdd do karty?? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limer Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Proste pytanko: podłączyłes zasilanie z kabelka fdd do karty?? ;)Zasilanie podpinałem na różne sposoby w riznych kombinacjach i nic to nie daje . Tak jak pisales tez przed chwila podpinalem i nic. Karte podpinam do zasilania przez przejsciowke na molexa . Dysk mam ata na IDE . Moze w BIOSie cos trzeba zmienic. np znalazlem cos takiego APM Configuration i Tam byly rozne wejscia m.in Power on By PCI E Devices Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 To jest karta nowa dopiero co kupiona? Na innym kompie działa? Pytam czy nowa bo może by pomogło wgranie najnowszego biosu do karty na innym kompie - jeżeli jeszcze nie ma go wgranego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limer Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Karta nowa nie jest . Na innym komputerze nie sprawdzalem jeszcze. A mam jeszcze pytanie czy to może być wina zasilacza gdyż na razie posiadam no name 350 W ktory spalił mi już jedną płyte główna . Jak podepne ta karte muzyczna to nie dziala mi ani dysk ani stacja dyskietek ani naped cd ktore sa zasilane ze tak powiem w pakiecie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Ho ho i dopiero o tym mówisz?? :lol: Po spaleniu jedego sprzetu juz bym go wyje*ał na śmientnik ;) A teraz jaki konfig ciągnie ten "350W"? :D Radze sprawić sobie zasilacz porządny. Jeżeli w razie nic nie da to idz sprawdź do kumpla czy gdzieś tą dźwiękówke i jak bedzie działać to zaktualizuj na początek od razu u niego firmware dostepny na stronie Asusa... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limer Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Ho ho i dopiero o tym mówisz?? :lol: Po spaleniu jedego sprzetu juz bym go wyje*ał na śmientnik ;) A teraz jaki konfig ciągnie ten "350W"? :D Radze sprawić sobie zasilacz porządny. Jeżeli w razie nic nie da to idz sprawdź do kumpla czy gdzieś tą dźwiękówke i jak bedzie działać to zaktualizuj na początek od razu u niego firmware dostepny na stronie Asusa... ;)Wiesz jakos zapomnialem :P Teraz mam MOBO: ASUS P5K/EPU na chipsecie intel p35 CPU: E5200 Dysk: Seagate 80 gb Ram: 2 GB Apacer GPU: MSI Radeon 4670 Zasilacz w drodze : FORTRON FSP400-60HLN Powoli zmieniam stare graty zatrzymalem sie nad dzwiekiem wlasnie a od creative dostane jakas porownywalna karte do 200zl np : audigy zs 2 gold za 180 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja mając Xonara bym nie zamieniał na żadnego Creativa, dla mnie to cofanie się. Mi sie wydaje że aby kupić karte od Creativa o podobnej jakości dźwięku byś musiał z minimum 500zł wydać na porządnego X-Fi. Co prawda tych droższych X-Fi nie słyszałem jak grają ale za to Xonara DX ma mój szwagier i jego kino domowe podłączone kablem optycznym gra wyśmienicie. Nie zmieniaj Xonara póki nie spróbujesz rozwiązać problemu. Ja szczerze dla tej karty byłbym w stanie nawet zmienić płyte główną jeżeli miałoby to znaczenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limer Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja mając Xonara bym nie zamieniał na żadnego Creativa, dla mnie to cofanie się. Mi sie wydaje że aby kupić karte od Creativa o podobnej jakości dźwięku byś musiał z minimum 500zł wydać na porządnego X-Fi. Co prawda tych droższych X-Fi nie słyszałem jak grają ale za to Xonara DX ma mój szwagier i jego kino domowe podłączone kablem optycznym gra wyśmienicie. Nie zmieniaj Xonara póki nie spróbujesz rozwiązać problemu. Ja szczerze dla tej karty byłbym w stanie nawet zmienić płyte główną jeżeli miałoby to znaczenie...Wiem bardzo sie napalilem na tego Asusa slyszac tyle pochlebnych opini i tak latwo sie go nie pozbede. Tylko co mam robic jesli wogole nie moge jej zainstalowac . Moze to wina Win 7 w urzadzeniach jest nowe nieznane urzadzenie ale sterownika zainstalowac nie chce. Mysle ze moglbym sie poswiecic i wrocic nawet do XP jezeli to mialoby pomoc .Tylko dlaczego jak podlacze do pci e x1 zasilacz jakby odcinal czesc pradu dla dysku fdd cd romu . Moze to dla niego zbyt duze wyzwanie . To są moje takie hipotezy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Podobno najnowsze stery ze strony Asusa obsługują Win7 także nie powinno być problemu jeżeli je próbujesz instalować. Nie bede sie powtarzał, pierwszymi krokami powinno być sprawdzenie jej na innym kompie (możliwy konflikt z Twoją płytą główną) i w razie poprawnego działania na innym kompie - wgranie najnowszego biosu do karty. Skoro zasilacz nowy masz w drodze to ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...