Skocz do zawartości
SOUNF

Montaż Ac Freezer Xtreme

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Od paru miesięcy przeglądam to forum (głównie co kupić), aż w końcu nadszedł czas, aby się zarejestrować. Zmusił mnie do tego następujący problem. Kupiliśmy z bratem chłodzenie AC Freezer Xtreme. Postanowiliśmy je sami zamontować. Jako, że nigdy tego nie robiliśmy (no może poza drobnymi próbami) nie dajemy rady :sad:. Mimo tego nie zamierzamy się poddać, gdyż chcielibyśmy się czegoś nauczyć. Posiadamy płytę główną foxconn A6VMX. Instrukcja jest mało przydatna, gdyż to coś czarnego co jest z tym freezerem (podstawka pod chłodzenie?) nie pasuje do naszej płyty głównej. Chcielibyśmy prosić was o pomoc. W miarę możliwości proszę o posługiwanie się słownictwem zrozumiałym dla zwykłego użytkownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też ostatnio montowałem ten radiatorek na mojego procka. Po pierwsze ta podstawka czarna jest ci nie potrzebna - gdyż jest ona tylko do procesorów/płyt głownych firmy INTEL.

Po drugie te gumowe nakrętki/korki też ci się nie przydadzą-przynajmniej ja ich nie montowałem. Nie mam tego radiatora i instrukcji przed oczami więc opiszę ci mniej więcej jak ja to zrobiłem, mam nadziejję że pomogę.

1.(na wszelki wypadek) zdjejmujemy radiator co był wcześniej :)

2.z nowego radiatora AC freezer xtreme wymontujemy wiatrak, poprzez naciśnięcie plastików na nim - myślę że z tym akurat nie masz problemów.

3.(mamy sam radiator metalowy-bez wiatraka), montujemy do radiatora 2 te metalowe jakby to nazwać ,,motylki" - jak na rysunku w instrukcji. Lecz lekko nie dokręcamy bo nam nie wejdzie na płytę główną.

4,Zaczepiamy radiator na płycię głównej z 2stron i dokręcamy śrubki na radiatorze(dwie). W razie problemów odkręć 1 śrubkę, zatrzaśnij motylka na płycie głównej i dopiero wtedy dokręć.

5.Jak już się trzyma to włóż wiatrak do radiatora - na zatrzask. Podłącz kabelek od wentylatora do płyty głównej CPUFAN.

6.TADAM działa!

Jeżeli w złą stronę wieje to można wyjąć wiatrak i włożyć do góry nogami. Jak coś nie rozumiesz pisz, najwyżej ci coś namaluje w paintcie. :-)

jeżeli podczas wcześniejszych prób zdjeła ci się pasta z radiatora to wypadałoby ją czymś zastąpić.

,,motylki"= te srebrne zaczepy, po prawo na tym rysunku.

Dołączona grafika

Edytowane przez Milkman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za pomoc, a szczególnie wielkie dzięki Milkmanowi. Po męczarniach jakoś udało się to zamontować. Chociaż nie wiem, czy ten cooler nie jest za blisko zasilacza. Jutro wrzucę zdjęcie. Temperatury jakieś wysokie. Na początku skakały, a teraz się ustabilizowały. Nie mniej są mniej więcej takie same jak na boxie. Przy włączonym Orthosie temperatura sięga 70 stopni na standardowych zegarach. Dodam, że proc to athlon 6000+ Brisbane 3,1 ghz. Może to przez to, że około 2/5 pasty się zmazało przy próbach montażu? A może przez lipną obudowę? Postaram się kupić pastę i sprawdzić. Chyba, że jakimś magicznym sposobem samo się naprawi :lol2:. Sprawdzę jeszcze czy wentylator jest dobrze ustawiony i zamocowany, i zdejmę bok obudowy. Wydaje mi się, że to przez pastę albo zły montaż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tak jak napisałeś - za mało pasty. Ja na x3 710 zdecydowanie odczułem różnice w temperaturach (szczególnie w stresie z OC) , noi jest o wiele ciszej, więc polecam radiatorek.

-Lipna obudowa? Troszkę wątpię aczkolwiek nie wiem jaką masz;p Ja mam CoolerMaster Elite 334 z 2 wiatraczkami 12mm - 1 wypycha powietrze z tyłu, 2gi tłoczy z przodu na dole. W stressie przy @3,6GHz 1.4v dochodzi do ok 58'C, ale wiadomo różne procki, różnie się grzeją. W każdym razie jeżeli masz taką samą temp jak na boxowym chłodzeniu to raczej nie jest wporządku. Sprawdź w biosie czy nie masz zaznaczonej jakiejś opcji Quite Fan czy coś w tym stylu + czy wiatrak wieje z prędkością ok 1400RMP czy może mniej.

Edytowane przez Milkman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to zdjęcie http://img31.imageshack.us/img31/6739/20090724001.jpg.

Zmieniłem obroty na 1500 rpm cały czas i dalej jest to samo... Chociaż temperatury spadły trochę, ale nie przez zmianę obrotów. Dzisiaj jest chłodniej, może przez to? Jak się uda to dziś kupię pastę...

Edytowane przez SOUNF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem docisk radiatora nie jest zbyt dobry i przez to temperatury są jakie są, dla pewności zdejmij chłodzenie i zobacz ile pasty się odbiło na spodzie radiatora, bo może podstawa Freezera jest krzywa albo słabo dociska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi