Julo Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) Jako, że są wakacje i obecnie jestem bezrobotny to kilka dni temu wpadł mi do głowy niecny pomysł. W dosyć krótkim czasie "przelałem go na komputer" i tak oto powstała mała aplikacja: JNumber Działanie programu jest proste - podajemy numer konta w formacie IBAN i dostajemy odpowiedź czy jest on poprawny, czy też nie. Jeśli nie to otrzymujemy podpowiedź czy jest to wina zbyt krótkiego/długiego podanego numeru czy też może same znaki są niepoprawne. Nazwa programu jest robocza, a więc niewykluczone że się ją zmieni. Jest to na razie wersja beta, ponieważ mam jeszcze w głowie kilka pomysłów o które chciałbym wzbogacić ów programik. Napewno działa na JVM w wersji 1.6 - jeśli chodzi o wcześniejsze wersje maszynki, mogą wystąpić problemy ze względu na użycie przeze mnie Web Start'u do "opublikowania". Jego zaletą jest przede wszystkim to, że działa on dla kont w 47 krajach - chyba wszystkich, które stosują standard IBAN. Z tego co wiem niektóre duże banki w Polsce, nadal nie mają wbudowanej weryfikacji numerów kont dla przelewów zagranicznych - m. in. stąd wziął się u mnie pomysł na stworzenie takiej aplikacji. Ciekaw jestem Waszych opinii, jako osób prywatnych (fizycznych), odnośnie przydatności takiego rozwiązania w codziennym korzystaniu z bankowości internetowej. Jeśli chodzi o przedsiębiorstwa to mniej więcej stopień jego przydatności jestem w stanie określić. Chętnie przeczytam Wasze opinie, wszystkie opinie. Dodatkowo z niecierpliwością czekam na info o ewentualnych błędnych wskazaniach programu. I na koniec: nie mam zamiaru zarabiać na tej "aplikacji" - zrobiłem ją dlatego, że ostatnio cholernie mi się nudziło, a przy okazji warto byłoby się nauczyć tego co powinienem już umieć od kilku miesięcy co najmniej ;) Edytowane 24 Lipca 2009 przez Julo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...