Skocz do zawartości
pci

Pomoc W Wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem dużo ale nie mogę się zdecydować :/ Oto kilku moich kandydatów:

NEC 24wmgx3 - bardzo ładny desing, opinie zbiera bardzo dobre :]

Dell 2709W/2709wfp -Czym się te modele różnią ?? przemawia przekątne :] i opinie nawet nawet

Eizo S2431WH - najdroższy, i najlepszy. Ale czy wart dopłaty ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to do wszystkiego gry/filmy/www/office... typowo do domu. Problemem jest to ze niema gdzie porównać tych monitorów. I główny problem czy zobaczę różnice w jakości dell vs Eizo i czy jest warta dopłaty sporej (kosztem mniejszej powierzchni).

I jak ze skalowaniem z niższych rozdziałek (w grach) w tych monitorach ??

Ogólnie jestem otwarty na inne propozycje.

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większa przekątna przy tej samej rozdzielczości = większy piksel = większa ziarnistość = gorsza ostrość czcionek po AA

Ja bym pewnie kupił 22" 1920x1200 ( EIZO S2242W ) ... ale pewnie chcesz coś większego ... osobiście ponad 24" bym nie chciał wyjść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22" to w ogóle jest mały monitorek. Co najmniej 24" a taki 26" z wyższą rozdzielczością to byłby to sprzęt. Powyżej 24" przy rozdzielczości 1920x1200 tekst zaczyna wyglądać coraz gorzej. :sad:

----------

IMO bierz 24", 22" jest za małe, zwłaszcza że monitor do wszystkiego. Eizo bym odpuścił ( tą 22" ). Jak już to S2431 lub ewentualnie pomyśl nad Nec 2490WUXi. Oba sprzęty to już wyższa półka, niż średnia masówka. Jeżeli nie zależy Ci na precyzyjnych kolorach ( nie potrzebujesz ich do grafiki, druk, dtp, itp. ) to zastanów się nad HP LP2475W lub nowym Philipsem 2409 na H-IPS. Przewaga Philipsa to cena, mniejsza o kilka stów, oczywiście kosztem mniejszej ilości złącz. HP ma wszystkie możliwe, więc podłączyć nawet toster. :wink: Nie potrzebujesz multum złącz, to Phil jest dla Ciebie, ta sama matryca co HP, lag na poziomie 25ms, czyli też tak samo jak HP.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Philips ma tą samą matrycę, więc tak, też to występuje.

Nec drogi i na dodatek może się trafić egzemplarz z wieloma problemami.

Dla świętego spokoju trzeba brać Eizo. Ewentualnie Nec 24WMGX3, matryca A-MVA sRGB.

Trzeba się spieszyć, za moment 95% dostępnych monitorów to będzie szeroki gamut. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach i filmach tego nie skorygujesz ( jakieś odtwarzacze mają ponoć możliwość obejścia wg, ale na 100% nie wiem ). Dlaczego Dell bardziej Ci pasuje? Minimalną jasność ma około 140 nitów. W nocy przy małym oświetleniu wypali Ci oczy. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi