pci Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Czytałem dużo ale nie mogę się zdecydować :/ Oto kilku moich kandydatów: NEC 24wmgx3 - bardzo ładny desing, opinie zbiera bardzo dobre :] Dell 2709W/2709wfp -Czym się te modele różnią ?? przemawia przekątne :] i opinie nawet nawet Eizo S2431WH - najdroższy, i najlepszy. Ale czy wart dopłaty ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 1. Do czego monit? 2. Nie patrz na wygląd, tylko na jakość, matrycę. 3. Dell 2709 jest tylko jeden, nie ma innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 (edytowane) W sumie to do wszystkiego gry/filmy/www/office... typowo do domu. Problemem jest to ze niema gdzie porównać tych monitorów. I główny problem czy zobaczę różnice w jakości dell vs Eizo i czy jest warta dopłaty sporej (kosztem mniejszej powierzchni). I jak ze skalowaniem z niższych rozdziałek (w grach) w tych monitorach ?? Ogólnie jestem otwarty na inne propozycje. Edytowane 24 Lipca 2009 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Większa przekątna przy tej samej rozdzielczości = większy piksel = większa ziarnistość = gorsza ostrość czcionek po AA Ja bym pewnie kupił 22" 1920x1200 ( EIZO S2242W ) ... ale pewnie chcesz coś większego ... osobiście ponad 24" bym nie chciał wyjść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Według mnie to porażka 22" i 1920x1200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 (edytowane) 22" to w ogóle jest mały monitorek. Co najmniej 24" a taki 26" z wyższą rozdzielczością to byłby to sprzęt. Powyżej 24" przy rozdzielczości 1920x1200 tekst zaczyna wyglądać coraz gorzej. :sad: ---------- IMO bierz 24", 22" jest za małe, zwłaszcza że monitor do wszystkiego. Eizo bym odpuścił ( tą 22" ). Jak już to S2431 lub ewentualnie pomyśl nad Nec 2490WUXi. Oba sprzęty to już wyższa półka, niż średnia masówka. Jeżeli nie zależy Ci na precyzyjnych kolorach ( nie potrzebujesz ich do grafiki, druk, dtp, itp. ) to zastanów się nad HP LP2475W lub nowym Philipsem 2409 na H-IPS. Przewaga Philipsa to cena, mniejsza o kilka stów, oczywiście kosztem mniejszej ilości złącz. HP ma wszystkie możliwe, więc podłączyć nawet toster. :wink: Nie potrzebujesz multum złącz, to Phil jest dla Ciebie, ta sama matryca co HP, lag na poziomie 25ms, czyli też tak samo jak HP. Edytowane 24 Lipca 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Ten HP to podobno słaby, zwłaszcza że za duuż czerwieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 No to jest szeroki gamut, bez aplikacji z zarządzaniem koloru czerwony i zielony biją mocniej po oczach. Chcesz sRGB, to bierz Eizo 2431 lub Nec 2490. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Domyślam się że w Philips 240PW9ES też to występuje ?? Ten Nec 2490 to za drogi :/ A jak z tym gamutem jest w dellach 24cale ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Philips ma tą samą matrycę, więc tak, też to występuje. Nec drogi i na dodatek może się trafić egzemplarz z wieloma problemami. Dla świętego spokoju trzeba brać Eizo. Ewentualnie Nec 24WMGX3, matryca A-MVA sRGB. Trzeba się spieszyć, za moment 95% dostępnych monitorów to będzie szeroki gamut. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 ...za moment 95% dostępnych monitorów to będzie szeroki gamut. :wink:I bardzo dobrze :twisted: - przy włączonym zarządzaniu barwą można zobaczyć po prostu więcej z otaczających kolorów (na obrazach aRGB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Hehe, ja to wiem, Ty to wiesz, ale kolega widać nie chce WG, więc musi się spieszyć. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Skoro to ten problem można skorygować profilami to nie tak źle. Jeszce się zastanawiam nad DELL 2408WFP, dużo bardziej mi pasuje niż HP/philips Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 W grach i filmach tego nie skorygujesz ( jakieś odtwarzacze mają ponoć możliwość obejścia wg, ale na 100% nie wiem ). Dlaczego Dell bardziej Ci pasuje? Minimalną jasność ma około 140 nitów. W nocy przy małym oświetleniu wypali Ci oczy. :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) A czy istnieje monitorek 24" do 3k pozbawiony tych dolegliwości ?? Edytowane 25 Lipca 2009 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Eizo S2431 i Nec 2490. Lekko ponad 3 tysie, sRGB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 A gdzie można dostać tego S2431 bo nie mogę znaleźne ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Tutaj. I pytaj czy mają dostępny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 500zł to nie troche :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...