Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dźwiękówkę Asus Xonar Dx. Podłączoną do tego mam starą wieżę Philipsa. Nie gra to najgorzej, ale chciałoby się więcej - przede wszystkim pod względem basu. Zastanawiam się zatem nad zakupem Solo6C (Solo7C za duże jak na mój pokój). Ale skoro one nie schodzą zbyt nisko to może jakiś subwoofer do tego? Tylko jaki? Chciałbym mieć nisko schodzący i dobrze kontrolowany bas - ma *******nąć (za przeproszeniem) tam gdzie trzeba, ale niech nie dudni i buczy jak plastiki Creative'a. Co zatem polecacie? Do 500 zł znajdzie się coś godnego uwagi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schodzą, schodzą, tylko trzeba podłączyć lepszy wzmacniacz i użyć przyzwoitych kabli. Swoje musiałem odsunąc 30cm od ściany, bo nawet przy umiarkowanej głośności jest "mięso" ;) Subwoofer do tego - myślę, że jak najbardziej.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1246939.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcin_gps a czy subwoofer w takich zestawach stereo nie zaburzy ich ,,naturalnego rytmu,,? ;) Wiem że subwoofer w kinie domowym to podstawa aby uzyskać dobry pomruk ale czy do dwóch kolumn z przeznaczeniem pod muzyke taki subwoofer też sie nada?

p.s ten VK ładny ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I sadzicie ze taki VK dobrze współgrał by z Solo 6C?? moj kolega kupij niedawno na allegro suba firmy KODA i nie wiemy czy byl to jakis wadliwy egzemplarz czy co ale gral gorzej niz "sub" w moich starych modecomach.Oddał je na grawancje i bylo to samo.Powiedzieli że wszystko z nimi w porządku.Dlatego troche mam obawy co do tanich subwooferów. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahaa czyli tutaj sprawe załatwia nam odcięcie. Rozumiem to tak że tam gdzie Solo dają ile mogą to pierwsze skrzypce przejmują bardziej mid-bassy od solo a gdzie już nie mogą to (po ustawieniu odcięcia) pałeczkę przejmuje Sub? Wiem że np jak mamy amplituner to w nim można regulować odcięcie a gdy mamy suba podłączonego pod solo to jak? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło ;] A jeszcze pytanie takie mam...jakim kablem to się podłącza. W końcu Solo to aktywne kolumny więc sposób jest chyba nieco inny niż normalnie walnąć go pod jakieś kino domowe itd.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na tył tego subwoofera od razu widać wyjście Line-In a z boku High Level IN i chyba OUT. Więc zarys już jakiś jest (karta jak w sigu). Crossover to ustawienie odcięcia tak? ;] ale Phase to już nie wiem...oczywiście coś z Fazą ale co..ustawiamy kąt przesunięcia fazowego hehe? ;) W dodatku znalazłem kolor czarny, idealny do Solo 7C :wub:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w 7C bassu nie brakuje nic a nic a schodzą według mnie nisko. Potrafią zagrać ~30hz ;] Ale zważywszy na to że z subwooferem mogłoby ciekawie zagrać to chciałbym zobaczyć co z tego wyjdzie. Boje się tylko czy subwoofer nie zakłóci ich naturalnego i ładnego bassu. Oczywiście można odcięcie niby ustawić więc powyżej pewnych częstotliwości nie zakłócałby zapewne mid bassów solo ale..ale...załóżmy że odcięcie mam ustawione na 50hz a bass jest w okolicach 60hz i co wtedy...subwoofer gra tylko lekko uzupełniając Solo czy całkowicie przestaje dać znać o sobie?

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dal przod na solo i tyl do suba (albo przod na suba i jesli sie da to wyjsc z suba na solo). digital out to cyfrowe.

A ja bym kupił przejściówkę minijack->2x minijack (gniazdo) i podpiął pod front normalnie.

A nie lepiej po prostu sprzedać 6C i kupić 7C?? I tak pójda głośniej od 6c, a nie musisz uzywać pełnej skali 7c.

Chyba że naprawde masz mały pokój i nie mozna się oddalić na 1-1,5 metra z dala od kolumn :D

Nawet najlepsze kolumny nie zastąpią suba w niskich rejestrach, a co dopiero takie Solo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi