PsiCore Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Mam dźwiękówkę Asus Xonar Dx. Podłączoną do tego mam starą wieżę Philipsa. Nie gra to najgorzej, ale chciałoby się więcej - przede wszystkim pod względem basu. Zastanawiam się zatem nad zakupem Solo6C (Solo7C za duże jak na mój pokój). Ale skoro one nie schodzą zbyt nisko to może jakiś subwoofer do tego? Tylko jaki? Chciałbym mieć nisko schodzący i dobrze kontrolowany bas - ma *******nąć (za przeproszeniem) tam gdzie trzeba, ale niech nie dudni i buczy jak plastiki Creative'a. Co zatem polecacie? Do 500 zł znajdzie się coś godnego uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Schodzą, schodzą, tylko trzeba podłączyć lepszy wzmacniacz i użyć przyzwoitych kabli. Swoje musiałem odsunąc 30cm od ściany, bo nawet przy umiarkowanej głośności jest "mięso" ;) Subwoofer do tego - myślę, że jak najbardziej. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1246939.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 (edytowane) @Marcin_gps a czy subwoofer w takich zestawach stereo nie zaburzy ich ,,naturalnego rytmu,,? ;) Wiem że subwoofer w kinie domowym to podstawa aby uzyskać dobry pomruk ale czy do dwóch kolumn z przeznaczeniem pod muzyke taki subwoofer też sie nada? p.s ten VK ładny ;] Edytowane 24 Lipca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Solo obsluguje niskie tony bez spadku do jakichs 60-80hz. subwoofer zajmuje sie tym co nizej. rownowaga zachowana. chociaz moga wystapic problemy z sasiadami ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myku Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 I sadzicie ze taki VK dobrze współgrał by z Solo 6C?? moj kolega kupij niedawno na allegro suba firmy KODA i nie wiemy czy byl to jakis wadliwy egzemplarz czy co ale gral gorzej niz "sub" w moich starych modecomach.Oddał je na grawancje i bylo to samo.Powiedzieli że wszystko z nimi w porządku.Dlatego troche mam obawy co do tanich subwooferów. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsiCore Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Właśnie. Poczytałem ten temat o VK i nie wszyscy są tam zadowoleni. Po 240 zł wiele się spodziewać nie można. Do 500 zł znalazłem jeszcze aktywny ONKYO SL-105 i YAMAHA YST FSW 050 (też aktywny?). Dobrze zagrają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Ja bym nie cudował i brał tego VK. Ustawisz odcięcie na częstotliwości, na której Solo nie wydają z siebie dźwięku (sprawdź wykresy) i będzie git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Ahaa czyli tutaj sprawe załatwia nam odcięcie. Rozumiem to tak że tam gdzie Solo dają ile mogą to pierwsze skrzypce przejmują bardziej mid-bassy od solo a gdzie już nie mogą to (po ustawieniu odcięcia) pałeczkę przejmuje Sub? Wiem że np jak mamy amplituner to w nim można regulować odcięcie a gdy mamy suba podłączonego pod solo to jak? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Wszystko ustawiasz na subie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) Miło ;] A jeszcze pytanie takie mam...jakim kablem to się podłącza. W końcu Solo to aktywne kolumny więc sposób jest chyba nieco inny niż normalnie walnąć go pod jakieś kino domowe itd. Edytowane 25 Lipca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Dostarczasz sam sygnał (niewzmocniony), np. z dźwiękówki. Sprawdź jakie ten sub ma wejścia, skonfrontuj z wyjściami na karcie dźwiękowej i daj znać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Patrząc na tył tego subwoofera od razu widać wyjście Line-In a z boku High Level IN i chyba OUT. Więc zarys już jakiś jest (karta jak w sigu). Crossover to ustawienie odcięcia tak? ;] ale Phase to już nie wiem...oczywiście coś z Fazą ale co..ustawiamy kąt przesunięcia fazowego hehe? ;) W dodatku znalazłem kolor czarny, idealny do Solo 7C :wub: Edytowane 26 Lipca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 No i wszystko jasne ;) Kabel polecam ProCab - najlepszy stosunek jakości do ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Na karcie mam gniazdo Digital Out, czyli rozumiem że prowadze kablem z suba z wyjścia Line In do karty do Digital Out? Czy w Audigy 2 Digital Out to coś innego niż Line Out i jest to inne gniazdo? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 ja bym dal przod na solo i tyl do suba (albo przod na suba i jesli sie da to wyjsc z suba na solo). digital out to cyfrowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 A nie lepiej po prostu sprzedać 6C i kupić 7C?? I tak pójda głośniej od 6c, a nie musisz uzywać pełnej skali 7c. Chyba że naprawde masz mały pokój i nie mozna się oddalić na 1-1,5 metra z dala od kolumn :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Mi w 7C bassu nie brakuje nic a nic a schodzą według mnie nisko. Potrafią zagrać ~30hz ;] Ale zważywszy na to że z subwooferem mogłoby ciekawie zagrać to chciałbym zobaczyć co z tego wyjdzie. Boje się tylko czy subwoofer nie zakłóci ich naturalnego i ładnego bassu. Oczywiście można odcięcie niby ustawić więc powyżej pewnych częstotliwości nie zakłócałby zapewne mid bassów solo ale..ale...załóżmy że odcięcie mam ustawione na 50hz a bass jest w okolicach 60hz i co wtedy...subwoofer gra tylko lekko uzupełniając Solo czy całkowicie przestaje dać znać o sobie? Edytowane 26 Lipca 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 ja bym dal przod na solo i tyl do suba (albo przod na suba i jesli sie da to wyjsc z suba na solo). digital out to cyfrowe. A ja bym kupił przejściówkę minijack->2x minijack (gniazdo) i podpiął pod front normalnie. A nie lepiej po prostu sprzedać 6C i kupić 7C?? I tak pójda głośniej od 6c, a nie musisz uzywać pełnej skali 7c. Chyba że naprawde masz mały pokój i nie mozna się oddalić na 1-1,5 metra z dala od kolumn :D Nawet najlepsze kolumny nie zastąpią suba w niskich rejestrach, a co dopiero takie Solo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...