::snoopy:: Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 (edytowane) Nie wiem czy to dobry dział ale kwestia mojego pytania odnosi się do bezpieczeństwa użytkowanie komputera nad którym się niedawno zastanawiałem. Dokładniej - Mam 2 komputery. PC1 (WinXP, do tego "przychodzi" mu Internet od ISP) którego używam na codzień, a PC2 (WIN2000, kożysta z połączenia udostępnionego) używany sporadycznie, awaryjnie itd. Wiadomo że używając komputera do wszystkiego (PC1) może wpaść jakiś spyware itd. Problem - Czy chcąc np. tylko przeprowadzać operacje kupowania na allegro i obsługi konta bankowego lepiej będzie robić to na PC2 z czystym niezasyfionym, aktualizowanym systemem, nie buszowanym po miejscach skąd można coś "złapać"? Na PC1 oczywiście jest antivir i firewall. Na PC2 nie ma nic. Może jeszcze coś doinstalować na którymś? Edytowane 24 Lipca 2009 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Miałeś męczący dzień? Pytam, bo moim skromnym zdaniem popadasz w paranoję... A na poważnie, to dużo bezpieczniejszy od tych 2 Windowsów będzie Linux na kompie nr 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Dzień miałem spokojny. Paranoja to będzie wtedy jak komuś spyware powyciąga loginy i hasła do różnych kont. Przezorny zawsze ubezpieczony, a polak zawsze mądry po szkodzie... A to dobry pomysł, że też na to nie wpadłem 8O Kiedyś trochę próbowałem linuxów, ale w tym nie siedzę. Poszukam czegoś odpowiedniego na tego kompa i doinstaluję. Chcę zostawić tam obecny system Win2000 i nie muszę go formatować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...