Skocz do zawartości
::snoopy::

Bezpieczeństwo Naszych Danych

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to dobry dział ale kwestia mojego pytania odnosi się do bezpieczeństwa użytkowanie komputera nad którym się niedawno zastanawiałem.

Dokładniej - Mam 2 komputery. PC1 (WinXP, do tego "przychodzi" mu Internet od ISP) którego używam na codzień, a PC2 (WIN2000, kożysta z połączenia udostępnionego) używany sporadycznie, awaryjnie itd.

Wiadomo że używając komputera do wszystkiego (PC1) może wpaść jakiś spyware itd.

Problem - Czy chcąc np. tylko przeprowadzać operacje kupowania na allegro i obsługi konta bankowego lepiej będzie robić to na PC2 z czystym niezasyfionym, aktualizowanym systemem, nie buszowanym po miejscach skąd można coś "złapać"? Na PC1 oczywiście jest antivir i firewall. Na PC2 nie ma nic. Może jeszcze coś doinstalować na którymś?

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień miałem spokojny. Paranoja to będzie wtedy jak komuś spyware powyciąga loginy i hasła do różnych kont. Przezorny zawsze ubezpieczony, a polak zawsze mądry po szkodzie...

A to dobry pomysł, że też na to nie wpadłem 8O Kiedyś trochę próbowałem linuxów, ale w tym nie siedzę. Poszukam czegoś odpowiedniego na tego kompa i doinstaluję. Chcę zostawić tam obecny system Win2000 i nie muszę go formatować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi