Skocz do zawartości
kakadu

Manager Zdjęć Z Prawdziwą Funkcją Rozpoznawania Twarzy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio pobawiłem się trochę OSX. Apple udostępnia dla tego systemu gratis lub za opłatą pakiet iLife. Do tego pakietu wchodzą aplikację do edycji filmów, muzyki, płyt DVD oraz zdjęć. Wszystko chodzi ładnie piękni. Nie jestem muzykiem, film montuje raz na ruski rok (ale jak już to w programach takich jak Adobe Premiere ;) ) ale za to lubię pstrykać foty. Po krótki opcowaniu z iPhoto bardzo, ale bardzo spodobała mi się funkcja jaką jest rozpoznawanie twarzy. I to nie jest takie rozpoznawanie jakie macie w cyfrówkach za 500 zł, tylko wyszukanie w kolekcji zdjęć na których są konkretne osoby wraz z automatycznym ich rozpoznaniem. To znaczy mamy powiedzmy 400 zdjęć. Na 60 jest pan Zdzisiu na 200 Władek a na 100 jeszcze jakiś inny Kowalski. Działa to w taki fajny sposób, że zaznaczamy na powiedzmy jednym, w miarę normalnym zdjęciu twarz Władka, a program sam dopasuje (teoretycznie) pozostałe 99 zdjęć. Praktycznie trafność jest w granicach 70% (największa pomyłka wynosiła całe 100 kg :D), zmniejsza się niestety ona wraz z liczbą zdjęć i twarzy jakie mamy w bibliotece. Programiści nie przewidzieli najazdu 15 GB zdjęć na raz, więc cały proces trochę się na początku krzaczył i krztusił, lecz jak zainstalowałem aktualizację wszystko było cycuś glancuś. I teraz mam zgryz. Szukam odpowiednika na Windowsa. Pakiet Windows Live ma taką aplikację jak Galeria fotografii usługi Windows Live (rozumiem że nie było dłuższej i bardziej idiotycznej nazwy), lecz nie posiada tej wspaniałej funkcji. Znaczy wykrywa twarze, ale tylko pokazuje że na tym zdjęciu jest twarz otaguj ją i... tyle. Czyli program mnie zmusza do katalogowania 15 GB zdjęć ręcznie... Niestety nie jestem masochistą, więc szukam jakiejś alternatywy, szczególnie że na Windows XP ten programik chodzi przeraźliwie wolno (wiem że na Win 7 nabierał tempa, ale problemy z kompatybilnością niektórych wrażych aplikacji zmuszają mnie do dalszego trzymania się przy XP przynajmniej do czasu premiery)

Znacie jakiś ciekawy programik który oferuje podobną funkcjonalność jak iPhoto, oczywiście na Windows?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Picasa Web Albums to cos innego niż Picassa na komputerze. Pamiętam że jak używałem tego programu jakiś czas temu nie było tej funkcjonalności

Edytowane przez kakadu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi