unit1.cpp Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 (edytowane) Witam, moj problem polega na tym, ze ni z tąd ni z owad wszystkie napedy wymienne zmieniły system plików na RAW co oczywiscie uniemozliwia korzystanie z nich. Mam na mysli wszystkie napedy DVD, pendrivy, karty pamieci, pamieci flash nawet wirtualne napędy. Oczywiscie na linuxie na tym samym komputerze wszystko działa. Wyglada to tak: podpinam pendrive lub wsadzam plytke DVD, probuje otworzyc exploratorem i wyskakuje informacja, dla pendrive proponuje mi go sformatowac co oczywiscie nic nie daje, dla plytek DVD oraz napedow wirtualnych: 'Włoz dysk do stacji dyskow...'. Partycje z dysku twardego odczytuje bez problemu. TestDisk'iem nie da sie nic na to poradzić. ComboFix to samo. Przywracanie systemu nie wchodzi w gre, to sie dosyć dawno skopalo. Format systemowej nie wchodzi w gre. System WinXP. Edytowane 24 Lipca 2009 przez unit1.cpp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benq2006 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Mi to wygląda na atak wirusa ;). Przeskanuj jakimś dobrym antywirusem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Oczywiscie skanuje komputer regularnie, jest czysty jak łza :D To musi byc cos innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 fajne ;) poszukaj info na temat upper/lower filters. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Ok, wywaliłem filtry, dalej to samo. Błagam o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 system ci sie skopal. Poszukaj po googlach bo widze dosc popularna sprawa, ew. http://www.michaelstevenstech.com/XPrepairinstall.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Myślę że problemy są conajmniej 2: - optyki (w tym wirtualne) najczęściej cierpią z powodu uszkodzonego/wadliwego softu nagrywającego - najczęściej pomaga wywalenie wpisów upper/lower filters, ale nie zawsze - czasem trzeba odinstalować i ponownie zainstalować soft, dotyczy to również programów typu DaemonTools, itp. Czasem jest to wina uszkodzonych driverów chipsetu - reinstall. Jakby co kolejność powinna być taka: najpierw wywalasz soft, reinstal sterów, ładujesz soft z powrotem - karty pamięci, pendrive itp - przyznam szczerze sprawa jest trochę dziwna... a raczej dość rzadko spotykana - jeśli czytnik kart masz na USB to wyjaśnienie może być proste - USB też ma ustawienia upper/lower filters które mogą być skopane. Dziwne tylko że te dwa problemy wystąpiły jednocześnie... Ogólnie RAW file system oznacza 2 możliwości: ^jw^, czyli uszkodzenie sterów, lub złe wpisy w rejestrze - ale jest jeszcze jedna - złe oznaczenie OEM_ID na nośnikach - może to być spowodowane jakimś softem do robienia obrazów, formatowania lub naprawiania dysków, ale także przerwaniem operacji formatowania "w połowie" -> tylko że takie sprawy teoretycznie naprawia pełny format... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Jeśli nie masz ważnych aplikacji w systemie/ustawień poczty itp w rejestrach, to zamiast naprawy/instalacji systemu wystarczy przywrócić oryginalny rejestr systemu. Działający rejestr jest tu: (1) C:\WINDOWS\system32\config\ Kopia bezpieczeństwa jest tu: (2) C:\WINDOWS\repair\ Wystarczy przekopiować plik "system" z lokalizacji (2) do lokalizacji (1). Jeśli nie pomoże, to nie zawadzi także "software". Wcześniej utwórz nowe konto w systemie i sprawdź, czy na nim jest tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) @ilear, google nic mi nie chce powiedziec na ten temat, duzo szukalem, ale ludzie opisujący podobny problem najczesciej maja problem z jednym pendrivem lub plytka nagrana w systemie RAW. @tomazzi, w swoim kompie nie mam nagrywarki, wiec softu do nagrywania nawet nie instalowałem. Daemony juz instalowałem i wywałałem dziesiatki razy i nie tylko je, inne emulatory również. Drivery od chipsetu także reinstalowałem, to bylo moje pierwsze przypuszczenie. Niestety gniazda USB są podpinane bezposrednio pod plyte główną. Zauważyłem jednak ciekawą rzecz: 1. Mam nawigacje GPS i do odtworzenia na niej karty microSD potrzebowałem narzedzia Windows AcitveSync czy jakos tak. Co mnie zdziwiło, system wtedy czytał karte bez problemu!. Moglem sie dostac do niej nawet bezposrednio z 'Mojego komputera'. 2. Co do plytek DVD i napedów wirtualnych, po ich zamontowaniu i użyciu programu Nero CD/DVD Speed, moge sobie podejzec jakie on tam pliki skanuje i wiem ze je widzi, ja tez, jednak tylko nazwy. To samo Alcohol 120%, po zamontowaniu obrazu, w tym programie widze cala strukture plikow, wszystko co jest aktualnie zamontowane. Nie da sie tego tylko exploratorem otworzyć. Nie przypominam sobie takze zebym uzywal jakis softow do naprawiania dysków itp. @ullisses, problem w tym że własnie mam dużo ważnych aplikacji poinstalowanych i dlatego na razie format też nie wchodzi w gre. Spróbuje z innym kontem i dam znać. EDIT: Utworzyłem nowe konto jednak na nim problem dalej występuje. Edytowane 25 Lipca 2009 przez unit1.cpp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Niestety gniazda USB są podpinane bezposrednio pod plyte główną. Zauważyłem jednak ciekawą rzecz: 1. Mam nawigacje GPS i do odtworzenia na niej karty microSD potrzebowałem narzedzia Windows AcitveSync czy jakos tak. Co mnie zdziwiło, system wtedy czytał karte bez problemu!. Moglem sie dostac do niej nawet bezposrednio z 'Mojego komputera'. 2. Co do plytek DVD i napedów wirtualnych, po ich zamontowaniu i użyciu programu Nero CD/DVD Speed, moge sobie podejzec jakie on tam pliki skanuje i wiem ze je widzi, ja tez, jednak tylko nazwy. To samo Alcohol 120%, po zamontowaniu obrazu, w tym programie widze cala strukture plikow, wszystko co jest aktualnie zamontowane. Nie da sie tego tylko exploratorem otworzyć. USB to USB - nie ważne gdzie są gniazda - system rozróżnia jedynie UHCI/EHCI. Czy np. Windows Commander widzi dyski? edit: apropos "filtrów": co dokładnie skasowałeś? (ścieżka) poza tym czasami brak ustawień u/l filters stwarza takie same problemy jak ich zła wartość - dlatego właśnie czasem potrzebny jest reinstal softu (albo przynajmniej odtworzenie wpisów z plików *.inf) Edytowane 26 Lipca 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Windows Commander oraz podobne nie widza dysków. Mialem tylko Lowerfilters, znajdował sie tutaj: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Windows Commander oraz podobne nie widza dysków. Mialem tylko Lowerfilters, znajdował sie tutaj: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} ehh, przez Ciebie musiałem windę odpalić :lol: ... normalnie bym zlał ten temat, ale ponieważ a) jest to dość ciekawe uszkodzenie b) często naprawiam windę u "znajomych" więc może mi się to przydać: zrzuć mi na PW <albo do tematu> zawartość HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\ <klucze/podklucze/wartości> może będę w stanie pomóc, aczkolwiek nie obiecuję ps. Class zawiera potencjalnie "niebezpieczne" wpisy - info o Twoim kompie, więc polecam PW, chyba że mi nie ufasz - nie ma problemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 To znaczy jak niebezpieczne? Hasla, loginy itd? Czy informacje o urzadzeniach, biosach itp? Tylko nie mow mi ze na codzien siedzisz w Linuxie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 poprostu wrzuć zipa z wyeksportowanymi kluczami... aha, bom zapomniał spytać: nie masz czasem masy plików *.CHK? ...na codzień... hmm powiedzmy 50% linux, po 25% bsd i winda. W domu siedzę głównie na ubu - tej "najgorszej" dystrybucji linuxa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJLUZAKPL Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 udało Ci się rozwiązać ten problem? mi pojawił się bardzo podobny wczoraj i nie chce czytać żadnej z trzech płyt dvd które zgrywał mi kumpel a co najlepsze - przestały mi działać również dyski które sam nagrywałem tydzień temu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eBodes Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Witam wszystkich! TEN (system plików RAW) problem dotknął mnie i paru innych moich kolegów.Dawno. Odkąd nie pozwalam "czyścicielom" rejestru automatycznie go czyścić, problem się nie pojawił. Otuż programy do wypalania tworzą 'bazę danych' , np. Nero - ZAWSZE wypali w systemie plików RAW gdy jej nie posiada! Wpis w rejestrze dotyczący tej bazy danych jest zawsze traktowany jako NIEPOTRZEBNY i kasowany. Aby tego uniknąć, należy uważać co się kasuje. Na przykładzie Nero 6 podam jak naprawić problem. Są tu dwie aplikacje: Nero Burning Rom i Nero Express Nero Burning Rom: Klikasz kolejno: plik > preferencje > zakładka: baza danych > w 'Użyj lokalnej bazy CD Nero' zaznacz okno 'baza danych użytkownika'. Następnie > Zastosuj. Pojawi się okno wyboru folderu gdzie ma być utworzona ta baza. Wybierasz 'Documents and Settings/twoje konto/dane aplikacji/Ahead i OK. Pojawi się informacja o pomyślnym utworzeniu bazy danych. Od tej pory nagrywasz płyty w systemie plików CDFS dla CD-R i UDF dla DVD-R. Dla aplikacji Nero expres podobnie, tylko należy po otwarciu okna, wktórym dodaje się pliki do zapisu kliknąć przycisk 'Więcej' > 'Konfiguruj' i dostajesz się do okna 'Preferencje'. Reszta jest taka sama, opisałem to wyżej. Pozostaje tylko jeszcze pytanie: CZYM odczytać płytę wypaloną w systemie plików RAW? Odsyłanie do Google (z czym już się spotkałem...) jest żartem, bo od 6 miesięcy nic nie znalazłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 np. Nero - ZAWSZE wypali w systemie plików RAW gdy jej nie posiada! hmm, dziwne, bo gdy jeszcze używałem NERO to zawsze wyłączałem bazę ;) Myślę że poprostu NERO odtwarza całość/większość ustawień napędu przy okazji ustawiania nowej bazy -> aczkolwiek jeśli jest to prawda to Twoje spostrzeżenie jest ważne -> może komuś pomóc. Programy czyszczące: racja - większość ludzi nie potrafi zadecydować co jest do usunięcia a co nie. W trybie "auto" programy czyszczące uszkadzają rejestr - zawsze - tylko nie zawsze prowadzi to do poważnych kłopotów. PS. w przypadku unit1.cpp problem był akurat inny - miał poprostu zniszczony system - najprawdopodobniej zniszczył go chkdisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...