Tompior Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Witam. Od dluzszego czasu mam problemy z komputerem - rozne bluescreeny, wieszanie (a niektore w ogole nie chca sie wlaczyc :P) gier itp. itd. Posiadam 2 kosci ddr (400) twinmosa po 512mb kazda. Jedna z nich (wiem ktora - sprawdzilem) w testach memtestem wykazuje error i to zapewne ona jest przyczyna moich problemow. Co w takiej sytuacji zrobic? Sprzedac obie kosci i kupic 1x GB, dokupic jakies inne 512mb czy moze do tych 512mb co juz mam dokupic 1GB? Czy w polaczeniu 512mb + 1GB nie bedzie jakichs problemow? I co z doborem producenta? :) Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) Przy dzisiejszej cenie ddr najlepiej dokupić używana 1gb, i wstawić żeby było 1,5gb, a wadliwa lepiej wyrzucić niż komuś wciskać ze sprawna ;p co do producenta, możesz poszukać goodrama/kingstona, nie polecam elixira miałem parę problemów z tymi pamięciami jakoś nie lubią innych marek ;p Edytowane 25 Lipca 2009 przez mnowak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) Nie bedzie zadnych problemow, jak do moich twinmosow z cl 2.5 dodam np. kingstony cl 3 ? @up/down: dzieki za pomoc. Jutro jade na gielde :P Edytowane 25 Lipca 2009 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Nie, płyta ustawi się do słabszych pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Dokupilem dzisiaj 1GB ddr na chipie Elpidy. Takie cos -> http://allegro.pl/item682103489_nowa_pamie..._3200_fvat.html Ram testowany memtestem i jest sprawny. Sam rowniez dobrze dziala. Ale... kiedy wloze 1gb + 512mb to przed startem systemu wyskakuje blue screen. (na 1 slot wkladam 1gb, a na drugi (ten obok) 512mb) @edit: Jak wlozylem druga kosc na 3 slota, pojawil sie komunikat "memory runs on dual channel, asymetric", ale i tak pojawia sie bluescreen zaraz po mignieciu znaczka "windows xp". Co zrobic w tej sytuacji? Edytowane 26 Lipca 2009 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Spróbuj poluźnić timingi jeszcze bardziej niż są i zobacz co się wtedy będzie działo i zobacz też czy faktycznie płyta ustawiła się pod gorsze mem.. nie zawsze pamięci będą się zgadzać, jeśli te elpidy są 2 stronne ( a pewnie tak jest ?!) a twinmosy są 1 stronne to mogą występować komplikacje szczególnie ze stabilnością komputera Edytowane 26 Lipca 2009 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Co do tego, czy ram jest SS/DS to nie wiem. Probowalem znalezc info na necie, ale niestety nie udalo mi sie :P A odnosnie timingow, to do jakich wartosci mam je obnizyc? I na ktorej kosci :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Nie obniżyć tylko poluzować (zwiększyc), powyżej tego co jest zapisane w spd dla danej częstotliwości. Może to com napisał wyżej nie jest prawdą i płyta ustawiła 2,5 chociaż wątpię. W ogóle co to za płyta ? Timingi ustawiasz dla pamięci w ogóle, nie da się osobno dla każdej kości. Spróbował bym wszystkich możliwych konfiguracji w slotach i poprzedził to lekturą manuala do płyty. Poluzować timingi, wcześniej zobaczyć jakie właściwie są ustawione i do ilu masz dostęp. Ewentualnie podniesienie napiecia ram jeśli to możliwe o oczko, czy obniżenie taktowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Plyta glowna: Gigabyte GA-8I915P-G Zaraz sie zajme tymi timingami i zedytuje posta. @edit: Na 1 slota dalem 512, na drugiego/trzeciego/czwartego 1GB. W takich ustawieniach system wstaje, wykrywa 1,5GB ramu. Ale... nie da sie niczego zrobic. System sie krzaczy, antyvir nie dziala, nie da sie otworzyc aplikacji (a jak sie uda to sie zamykaja po chwili) i ogolnie masa bledow uniemozliwiajacych korzystanie z komputera. Co zrobic w tej sytuacji? Dodam, ze jedyne ustawienia dot. ramu jakie moge zmienic w biosie to: "Memory frequency FOR: Auto/1.66/2.00/2.66" Oraz zmiana napiecia DIMM o: +0,1/+0,2/+0,3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Można spróbować dać niższy dzielnik ramu 1,66, mozna spróbowac podbić napięcie. Co widnieje w zakładce memory w cpu-z ? It is recommended that memory of similar capacity , specifications and brand be used. Takie coś widnieje w manualu, wiec może sie po prostu nie da połączyć tych dwuch kości na tej płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) No i pewnie tak jest w tym przypadku, kości się różnią i chyba nic z tego nie będzie, nawet na Intelu który wtedy był bardziej tolerancyjny niż platformy amd.... Edytowane 27 Lipca 2009 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Czyli albo dokupie drugie takie same 1GB i sprzedam 512 albo na odwrot - sprzedam nowe 1GB i dokupie 512mb do tych starych. Ale teraz nasuwa sie pytanie - czy chodzi o wielkosc kosci, ich timing czy firme? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Prędzej o wielkość i to czy są ss/ds niż timingi, ale głowy nie dam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) Zdziwiłem się :D Włożyłem tak jak wcześniej w dual-channel (1 i 3 slot), zmieniłem frequency na 1.66 i wszystko działa 0.0 Teraz spróbuje dać tak jak wcześniej na 2.0 przy zwiększonym napięciu. Może się uda :P @Edit: Zwiększyłem częstotliwość z powrotem do 400 i napięcie dałem na 2,5V (+0,1). Wszystko działa :D Dziękuje wszystkim za pomoc. Edytowane 28 Lipca 2009 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...