Skocz do zawartości
Tompior

2x 512mb Ddr Twinmos - Awaria Jednej Kosci.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od dluzszego czasu mam problemy z komputerem - rozne bluescreeny, wieszanie (a niektore w ogole nie chca sie wlaczyc :P) gier itp. itd.

Posiadam 2 kosci ddr (400) twinmosa po 512mb kazda. Jedna z nich (wiem ktora - sprawdzilem) w testach memtestem wykazuje error i to zapewne ona jest przyczyna moich problemow.

Co w takiej sytuacji zrobic?

Sprzedac obie kosci i kupic 1x GB, dokupic jakies inne 512mb czy moze do tych 512mb co juz mam dokupic 1GB? Czy w polaczeniu 512mb + 1GB nie bedzie jakichs problemow? I co z doborem producenta? :)

Z gory dziekuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dzisiejszej cenie ddr najlepiej dokupić używana 1gb, i wstawić żeby było 1,5gb, a wadliwa lepiej wyrzucić niż komuś wciskać ze sprawna ;p co do producenta, możesz poszukać goodrama/kingstona, nie polecam elixira miałem parę problemów z tymi pamięciami jakoś nie lubią innych marek ;p

Edytowane przez mnowak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokupilem dzisiaj 1GB ddr na chipie Elpidy. Takie cos -> http://allegro.pl/item682103489_nowa_pamie..._3200_fvat.html

Ram testowany memtestem i jest sprawny. Sam rowniez dobrze dziala.

Ale... kiedy wloze 1gb + 512mb to przed startem systemu wyskakuje blue screen.

(na 1 slot wkladam 1gb, a na drugi (ten obok) 512mb)

@edit: Jak wlozylem druga kosc na 3 slota, pojawil sie komunikat "memory runs on dual channel, asymetric", ale i tak pojawia sie bluescreen zaraz po mignieciu znaczka "windows xp".

Co zrobic w tej sytuacji?

Edytowane przez Tompior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj poluźnić timingi jeszcze bardziej niż są i zobacz co się wtedy będzie działo i zobacz też czy faktycznie płyta ustawiła się pod gorsze mem..

nie zawsze pamięci będą się zgadzać, jeśli te elpidy są 2 stronne ( a pewnie tak jest ?!) a twinmosy są 1 stronne to mogą występować komplikacje szczególnie ze stabilnością komputera

Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obniżyć tylko poluzować (zwiększyc), powyżej tego co jest zapisane w spd dla danej częstotliwości. Może to com napisał wyżej nie jest prawdą i płyta ustawiła 2,5 chociaż wątpię. W ogóle co to za płyta ? Timingi ustawiasz dla pamięci w ogóle, nie da się osobno dla każdej kości. Spróbował bym wszystkich możliwych konfiguracji w slotach i poprzedził to lekturą manuala do płyty. Poluzować timingi, wcześniej zobaczyć jakie właściwie są ustawione i do ilu masz dostęp. Ewentualnie podniesienie napiecia ram jeśli to możliwe o oczko, czy obniżenie taktowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta glowna: Gigabyte GA-8I915P-G

Zaraz sie zajme tymi timingami i zedytuje posta.

@edit: Na 1 slota dalem 512, na drugiego/trzeciego/czwartego 1GB. W takich ustawieniach system wstaje, wykrywa 1,5GB ramu.

Ale... nie da sie niczego zrobic. System sie krzaczy, antyvir nie dziala, nie da sie otworzyc aplikacji (a jak sie uda to sie zamykaja po chwili) i ogolnie masa bledow uniemozliwiajacych korzystanie z komputera.

Co zrobic w tej sytuacji?

Dodam, ze jedyne ustawienia dot. ramu jakie moge zmienic w biosie to:

"Memory frequency FOR: Auto/1.66/2.00/2.66"

Oraz zmiana napiecia DIMM o: +0,1/+0,2/+0,3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można spróbować dać niższy dzielnik ramu 1,66, mozna spróbowac podbić napięcie. Co widnieje w zakładce memory w cpu-z ?

It is recommended that memory of similar capacity , specifications and brand be used.

Takie coś widnieje w manualu, wiec może sie po prostu nie da połączyć tych dwuch kości na tej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pewnie tak jest w tym przypadku, kości się różnią i chyba nic z tego nie będzie, nawet na Intelu który wtedy był bardziej tolerancyjny niż platformy amd....

Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli albo dokupie drugie takie same 1GB i sprzedam 512 albo na odwrot - sprzedam nowe 1GB i dokupie 512mb do tych starych.

Ale teraz nasuwa sie pytanie - czy chodzi o wielkosc kosci, ich timing czy firme? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdziwiłem się :D

Włożyłem tak jak wcześniej w dual-channel (1 i 3 slot), zmieniłem frequency na 1.66 i wszystko działa 0.0

Teraz spróbuje dać tak jak wcześniej na 2.0 przy zwiększonym napięciu. Może się uda :P

@Edit: Zwiększyłem częstotliwość z powrotem do 400 i napięcie dałem na 2,5V (+0,1). Wszystko działa :D

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Tompior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi