Skocz do zawartości
KOala

Problem z formatowaniem partycji pod Win XP

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam 1 dysk fizyczny podzielony na trzy partycje:

1. FAT32- zapuszczony Win98

2. FAT32- zapuszczony WinXP

3. NTSF- dane

Nie mogę sformatować tej trzeciej partycji z systemem plików NTSF- komunikat głosi, że partycja jest używana przez jakiś program, pozamykałem wszystkie programy, które można zamknąć, wyłączyłem przywracanie systemu i nadal nie można.

Na tej partycji siedzi 400MB plik z atrybutami ukryty i systemowy pagefile.sys i to on jest przyczyną całego kłopotu!

Może ktoś ma jakąś koncepcję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koncepcji jest dużo ale najlepsza jest taka żeby sformatowac programem Partition Magic :arrow: z pod dosa. Albo innym darmwym z netu. A jeśli nie posiadasz żadnego takiego programu tu spróbuj XP w trybie awaryjnym uruchomić z pustym MSCONFIG i odrazu po uruchomieniu formatować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam niemiłe wspomnienia po Partition Magic, kiedyś wszystkie dane poszły w kanał- tak więc trochę się boję tego używać!

Co do trybu awaryjnego to spróbuję, może się uda- dam znać wieczorem, bo teraz jestem w pracy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomógł PM 7.0, ale nadal siedzi wielki plik na tej partycji wspomniany wyżej pagefile.sys 700MB (partycja ma 20 GB)! Pamięć wirtualna w tym miejscu? Na innych partycjach tego nie ma! W Win98 można go wykasować, ale pod XP nie do usunięcia- chyba rzeczywiście to ma związek z pamięcia- tylko dlaczego akurat w tym miejscu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomógł PM 7.0, ale nadal siedzi wielki plik na tej partycji wspomniany wyżej pagefile.sys 700MB (partycja ma 20 GB)! Pamięć wirtualna w tym miejscu? Na innych partycjach tego nie ma! W Win98 można go wykasować, ale pod XP nie do usunięcia- chyba rzeczywiście to ma związek z pamięcia- tylko dlaczego akurat w tym miejscu?

Zwykle pagefile.sys powinien być na partycji z systemem ale jesli siedzi na innej to też nie powinien stanowić problemu bo mozna go przenieść. Jego lokalizacja zapisana jest w rejestrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi