d3nis Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Witam, zabieram się z zamiarem kupna nowego routera. Dotychczas używałem D-linka 504t (brak wi-fi), ale podirytowany ciągłym rozłączaniem się routera a także brakiem wi-fi postanowiłem zakupić coś nowego. Wstępnie poczytałem różne tematy na forum które dotyczą mojego przypadku, jednak to za mało, bym wiedział co kupić. Główne czynniki którymi kierowałbym się przy zakupie: -Zasięg na 200m^ dom (piwnica parter i piętro - na piętrze miałby znajdować się router) plus działka(raczej nie będę się oddalał z laptopem na więcej niż 20m od domu) -współpraca z Neostradą -4x wyjście ethernet -w miarę niezawodna firma -nie pogardziłbym możliwością wgrania innego firmware'u, jednak to nie konieczne Wstępnie mam na oku takie firmy jak Linksys, Tp-link i Pentagram, nie wiem jednak jaki model wybrać. Absolutnie nie zależy mi na wyglądzie, wielkości(ale bez przesady, nie chce routera wielkości komody). Główny czynnik to mimo wszystko zasięg. Co wybrać? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) 1. Osobiście bym wybrał modem + Linksysa + wymiana anten na mocniejsze, ale to wykracza ponad 200zł. Jednak daje alternatywny soft, prawdziwy QOS i niezawodność pracy. 2. Modem + TP link + wymiana anten. Trochę taniej za ruter, ale Tomato odpada. 3. Kombajn. Chyba najmniejsza niezawodność, jednak mniejsza cena. np. TD-W8910G + lepsza antena powinien dać radę. Cyba najsensowniejszy kombajn do 200zł. Co do tych 3 pięter i ogrodu. Zwracaj uwagę na zysk anten. W Twoim przypadku 5dBi uznałbym za minimum by nie męczyć się z rwaniem sygnału. Pentagram... nie nie nie. Edytowane 25 Lipca 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3nis Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Chyba jednak jestem nastawiony na jedno urządzenie, nad Linksysem faktycznie najbardziej się zastanawiałem, jednak nadal nie wiem jaki model spełniłby moje wymagania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Jeśli myślisz o kombajnie, to żaden ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3nis Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 Rozumiem, a gdybym zdecydował się na układ [modem + Linksys + wymiana anten na mocniejsze] - co wybrać? chodzi mi o konkretne modele, może jeśli naprawdę warto rozejrzałbym się za sprzętem lekko używanym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 WRT54GL/GS. Anteny tutaj bolą, bo są podwójne, jednak tylko 2dBi bodaj, więc ogród i 3 piętra to spore wyzwanie. Ja mam u siebie 2x 7dBi linksysa, ale to 150-200zł za same anteny. Jednak są wiele tańsze zamienniki. Modem. Tutaj niestety nie jestem na bieżąco, jednak coś z TPlinka bym wybierał, by tylko przekazywał sygnał do rutera. To jednak daje sporo więcej niż 200zł. Jeśli nie używasz sieci jakoś masowo na kilka kompów na raz, to może kombajn TD-W8910G + lepsza antena wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3nis Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) To zależy co oznacza ta masówka na kilka komputerów, bo w zasadzie w domu komputery są 4 (dotychczas 3 były kablem podłączone do routera D-Linka, a 4 laptop podłączony do jednego z tych 3 komputerów) Nie jest to jakaś duża sieć (tak sądzę). Teraz miałoby być podobnie 3 komputery pod routerem na kablach + czwarty poprzez wifi, możliwe, że z czasem się to zmieni czyli 2 na wifi i 2 na kablach ethernet. Przykładowo: TD-W8910G + TP-Link antena 8dbi Są też anteny pentagrama 9dbi, jednak z tego co wyczytałem to prawie to samo co ten Tp-Link więc chyba jednak lepiej postawić na jedną firmę w kwestii kombajn + antena. Nie wiem czy to byłby dobry pomysł? W kwestii sieci (szczególnie wi-fi) jestem laikiem, dlatego tu jestem i dlatego pytam ;) . Edytowane 25 Lipca 2009 przez d3nis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2009 http://allegro.pl/item690388295_airlive_wl...ato_gratis.html to jest odpowiednik linksysa wrt54gl tylko sporo tańszy.do tego tylko modem adsl z wyjściem ethernet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Circe robi anteny 9-12dBi od średnio 15zł więc można za jakieś 30-40zł wstawić w Linksysa 2x12dBi. Przypuszczam, że i tak efektywnie działają tak jak moje linksysy 7dBi, jednak 40zł a prawie 200zł za linksysy, to spora różnica. Zasadniczo im więcej anten tym lepiej, bo masz większe możliwości pokrycia. Jednak czasem dobrze jest też kupić na pojedynczą + antena Crevice. Jednak to sporo większy wydatek. Tu przykładowy Crice na stojaku 9-12dBi. http://yagi.pl/product_info.php/cPath/55/products_id/1171 Oczywiście można ją wpiąć gdzieś bez stojaka. P.S. Powalają mnie ceny tych wszystkich "markowych" anten. Toż to kawałek drucika oblany plastikiem jest. Bez wielkiej filozofii, a ceny czasem takie jak sam ruter. ;) LOL tu nawet za 9zł i mocno przypomina mi Crice ;) http://allegro.pl/item696061497_antena_wi_..._38cm_k115.html EDIT: No i są jeszcze te nowe Linksysy z technologią MIMO (w standardzie N mają już te 3 antenki, ale wbudowane). Ludzie piszą, że zapewniają niezłe pokrycie nawet kilku pięter, ale co wtedy, gdy nie zapewnią a anteny nie ma gdzie wpiąć? ;/ Edytowane 26 Lipca 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3nis Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 No nic, to dziękuje za pomoc ^_^. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...