Sir_emak Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Ciekaw jestem ile prądu pobiera moj komputer przy maksymalnym obciazeniu procesora np. UnitedDevices. Jest jakis program przy pomocy ktorego mozna to obliczyc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 no to tak mi sie wydaje ze tyle ile masz zasilacz watowy to chyba proste nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Takie topiki juz byly nawet o identycznym temacie :twisted: Sam proc pobiera cos kolo 50-60W przy obciazeniu. Twoj caly komp pewnie w 150W sie zamknie. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 no to tak mi sie wydaje ze tyle ile masz zasilacz watowy to chyba proste nie ? To akurat nie ma nic wspolnego :) To co podaja producenci na zasilaczu to jest moc jaka mozna pobrac z zasilacza. Podzespoly komputera wcale nie musza tyle z niego pobierac. Od uczciwosci producenta zasilacza zalezy jak mocno naciagnie ta wartosc. Bo mam przeczucie ze np. Panowie z firmy megabajt mocno naciagaja i podaja maksymalna moc chwilowa jaka mozna wycisnac z ich zasilacza podczas gdy moc ciagla jaka daje sie wycisnac jest znacznie mniejsza :) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 a to ja juz sie wiecej na temat elektroniki itp nieodzywam ;) - bo tak eee :oops: ;) to moze ja juz pojde ? : ) ... ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 SZUKAJ TO POWIEM DUZO BYLO!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 no to tak mi sie wydaje ze tyle ile masz zasilacz watowy to chyba proste nie ? no tak poczesci masz racje bo sam komputer pobiera _MAXYMALNIE_ tyle ile ma zasilacz + monitor , jednak zazwyczaj jest to mniej bo zadko sie zdazza wukorzystac cala "moc" zasilacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 a to ja juz sie wiecej na temat elektroniki itp nieodzywam ;) - bo tak eee :oops: ;) to moze ja juz pojde ? : ) ... ;D Własnie w tym cała magia, że zasilacze impulsowe pobieraja tyle W ile pobierają od nich urządzenia podłaczone, a nie jaką posiadają moc. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 moj komp przy primie, mierzone clamp'meterem ciagnie 1,9A. wiec wcale malo to nie jest. bez monitora oczywiscie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 moj komp przy primie, mierzone clamp'meterem ciagnie 1,9A. wiec wcale malo to nie jest. bez monitora oczywiscie. Miernikiem szczekowym ? Taki pomiar jest obarczony ogromnym bledem. Te mierniki maja mala klase dokladnosci i sa raczej na wieksze prady. Bo az mi sie wierzyc nie chce ze Twoj komp pobiera ponad 400W Masz ladny config zracy pradu co nie miara ale to jest malo prawdopodobne. Zasilacz impulsowy pobiera z sieci mocno odksztalcony prad od sinusoidy. Tu potrzebny bylby miernik z True RMS wtedy blad pomiaru bylby najmniejszy. BTW jakie pamieci siedza na Twojej karcie graficznej ? Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_emak Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Wszystko slicznie pieknie, pouczajace posty, ale czy istnieje jakis kalkulator ktory ulatwi obliczenie poboru produ przez kompa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Nie ma. Musisz sobie zmierzyc. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Dexter co do miernika nie bede polemizować, bo to nie na temat. ale wracajac - pamietaj ze pobierany z gniazdka prad w dosyć znacznym stopniu czesci idzie w cieplo, wiec ja sie raczej nie dziwie takiej wartosci - zobacz jaką sprawnośc mają zasilki. a temat przeciez - ile pradu pobiera komp ? czyli zasilacz ? no bo gdyby był temat - ile co w komputerze pobiera prądu.. to bym tego nie pisał. co do pamieci - o ile pamiętam bo kiedys zrywalem radiatorki (cieple slabo sie trzymają) - hynix jakis 2,8ns a jakie miałyby być na r9700pro ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 To ja zadam pytanie z innej beczki - ile mnie może kosztować godzina siedzenia na kompie? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...