Skocz do zawartości
Sir_emak

Ile prądu pobiera komp?

Rekomendowane odpowiedzi

no to tak mi sie wydaje ze tyle ile masz zasilacz watowy to chyba proste nie ?

To akurat nie ma nic wspolnego :)

To co podaja producenci na zasilaczu to jest moc jaka mozna pobrac z zasilacza. Podzespoly komputera wcale nie musza tyle z niego pobierac. Od uczciwosci producenta zasilacza zalezy jak mocno naciagnie ta wartosc.

Bo mam przeczucie ze np. Panowie z firmy megabajt mocno naciagaja i podaja maksymalna moc chwilowa jaka mozna wycisnac z ich zasilacza podczas gdy moc ciagla jaka daje sie wycisnac jest znacznie mniejsza :)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tak mi sie wydaje ze tyle ile masz zasilacz watowy to chyba proste nie ?

no tak poczesci masz racje bo sam komputer pobiera _MAXYMALNIE_

tyle ile ma zasilacz + monitor , jednak zazwyczaj jest to mniej bo zadko sie zdazza wukorzystac cala "moc" zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to ja juz sie wiecej na temat elektroniki itp nieodzywam ;) - bo tak eee  :oops: ;)  to moze ja juz pojde ? : ) ... ;D

Własnie w tym cała magia, że zasilacze impulsowe pobieraja tyle W ile pobierają od nich urządzenia podłaczone, a nie jaką posiadają moc. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj komp przy primie, mierzone clamp'meterem ciagnie 1,9A. wiec wcale malo to nie jest.

bez monitora oczywiscie.

Miernikiem szczekowym ? Taki pomiar jest obarczony ogromnym bledem. Te mierniki maja mala klase dokladnosci i sa raczej na wieksze prady. Bo az mi sie wierzyc nie chce ze Twoj komp pobiera ponad 400W Masz ladny config zracy pradu co nie miara ale to jest malo prawdopodobne.

Zasilacz impulsowy pobiera z sieci mocno odksztalcony prad od sinusoidy.

Tu potrzebny bylby miernik z True RMS wtedy blad pomiaru bylby najmniejszy.

BTW jakie pamieci siedza na Twojej karcie graficznej ?

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dexter co do miernika nie bede polemizować, bo to nie na temat.

ale wracajac - pamietaj ze pobierany z gniazdka prad w dosyć znacznym stopniu czesci idzie w cieplo, wiec ja sie raczej nie dziwie takiej wartosci - zobacz jaką sprawnośc mają zasilki.

a temat przeciez - ile pradu pobiera komp ? czyli zasilacz ? no bo gdyby był temat - ile co w komputerze pobiera prądu.. to bym tego nie pisał.

co do pamieci - o ile pamiętam bo kiedys zrywalem radiatorki (cieple slabo sie trzymają) - hynix jakis 2,8ns

a jakie miałyby być na r9700pro ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...