Skocz do zawartości
Radek88

Karta Sieciowa Na Usb

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Potrzebuję kupić kartę sieciową do drugiego kompa. Na początku szukałem jakiejś niskiej na PCI, ale okazało się, że mieści mi się tylko jedna, natomiast drugą musiałbym kupić na USB. W internecie nie piszą o niej zbyt wiele, może ktoś z was miał już taką kartę i napisze jak się sprawuje? Na allegro widziałem jakiś jeden model (co ja mówię, to raczej są totalne no-name), chodzi mi o te takie przezroczyste. Ich cena figuruje w granicach 12-14zł+przesyłka. Czy opłaca się takie coś kupować? Niestety nie ma możliwości zamontowania drugiej karty sieciowej na PCI, ponieważ na reszcie slotów PCI leży HDD, a ogólnie obudowa kompa jest od amplitunera, więc tam już jest wszystko prawie na styk, taka karta usb załatwiła by sprawę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dzięki tej karcie chcę udostępniać internet 512kb/s, to te 12mbit mogą jakoś mi ograniczać neta? Widziałem na allegro takie karty zgodne z USB 2.0, ale ich prędkość przesyłu ma to też 12mb/s.

Edytowane przez Radek88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki ma być szchemat takiej sieci, może lepiej switch zastosować?

Zbytnio nie wiem jak stosować huby, czy switche w sieci. Wygląda to tak, że jeden komp ma podłączenie do neta i udostępnia internet

komputerowi, na którym pracuje, a pierwszy służy do sciągania. Chce tą sieć zrobić jak najtańszym kosztem. Nie wiem, czy ten switch będzie lepszą alternatywą, jeżeli chodzi o cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie komp który jest "bliżej" internetu potrzebuje dwóch kart. Jeśli nie posiada zintegrowanej to musisz kombinować.

No przecież wiem. Jak już napisałem w pierwszym poście, to internet będzie mieć podłączony komputer w obudowie od amplitunera, gdzie druga karta na PCI się nie zmieści i dlatego tyle tego zamieszania o karty na USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz już wolnych pci czy obawiasz się o wysokość karty? Sieciówki są obecnie b. niskie a śledź można wywalić, przyciąć...

Napisałem wcześniej, że na pozostałych slotach PCI leży HDD, zresztą najlepiej jak to przedstawię na zdjęciu:

Dołączona grafika

Nie mam gdzie twardego upchnąć, więc musi tam być, widzicie może inne rozwiązanie niż karta sieciowa USB? Widzę, że jakoś nikt jak do tej pory jej nie zaufał i nie kupił, bo w przeciwnym wypadku podzieliłby się tu swoimi doświadczeniami z tym ustrojstwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolnoobrotowa 120 kosztuje, a ja na razie wyjąłem tą 80 z jakiegoś tam no name psu, zeby tylko przewiew robiło (na 5V jest, wiec jej nie słychać). Ten komp dawał rady bez wentyla, ale nie ryzykuje. Co do karty USB to raczej kupie, tylko jakieś zaskórniaki wyciągnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, racja. Wracając do tematu, może jednak ucisne twardego nad ramem przykręcając go do górnej klapy na kątowniki (przymiarka już była). Teraz tylko czekać, aż ktoś w mieście będzie miał jakąś niską sieciówkę na sprzedaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi