Skocz do zawartości
bagienny

Propozycje Artykułów, Testów

Rekomendowane odpowiedzi

Apple ma fajną ofertę nowego iMaca http://www.apple.com/imac/specs/

Chodzi o model za 1799$, jeśli ten monitor jest równie dobry jak poprzednie imac'i to jest to korzystna oferta. No i teraz proponowałbym test: ten iMac (za 1799$) vs. konkurencyjny zestaw, jakiś LCD na IPSie za około 4000zł + podobnej klasy sprzęt. Będziemy mieć 3in1 , po pierwsze test wyświetlacza a po drugie test całego iMaca a po trzecie test platformy Win8/Win7 vs MacOS. Hmm ? Jeszcze ładnie przetłumaczyć na ENG i sądzę, że taki test miałby dużą oglądalność na świecie.

Tylko ceny należałoby zaktualizować do tych europejskich... ;) Ale ogólnie pomysł fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze taka osobista prośba, ale widzę, że dla konkurencji to nie problem, więc ... Czy przy każdym następnym teście, czy to grafiki czy procesora, można prosić o testy Blendera, 3DsMaxa, AutoCADa, jakiegoś Gimpa czy Photoshopa. Wszystkie produkty Autodeska są w wersjach "edukacyjnych" na ich własnej stronie, więc nie powinno być problemu, jedynie Photoshop, ale jest wersja trial.

Nie chcę, żeby to wyszło jako małpowanie konkurencji, ale cholera... takie testy są ogromnie ważne, nie tylko gierki i benchmarki. Mylę się ? Może jeszcze jakieś kodowanie video ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kodowanie wideo jest - Techarp x264 Benchmark się tym zajmuje. W testach procesorów widzę też Photoshopa CS5 i Lightrooma 3.4 ;) Z kolei rendering 3D prezentuje Cinebench i POVRay, ale faktycznie tu można by pomyśleć nad czymś jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekran w iMacu to ten sam w co w Dellu U2713HM, czyli 2150zł, a nie 4000zł... W iMacu wygląda lepiej, bo zamiast matowej folii jest pokryty szybą. Ale nie jest to żadne EIZO Dołączona grafika

A komputer o takiej wydajności i parametrach jak ten iMac, razem z monitorem, o którym wspomniałem można kupić za około 4500zł. iMac w polsce będzie kosztował 8k.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam propozycję, żeby purepc informowało, że odbywa się MLG :P Jest to jeden z największych o ile nie największy turniej gamingowy na świecie, więc warto wspomnieć, zamiast jakieś ploteczki z innych portali wrzucać na główną ;) Przez was dopiero teraz się ogarnąłem, że trwa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekran w iMacu to ten sam w co w Dellu U2713HM, czyli 2150zł, a nie 4000zł... W iMacu wygląda lepiej, bo zamiast matowej folii jest pokryty szybą. Ale nie jest to żadne EIZO Dołączona grafika

Skąd masz info, że matryca jest z Dell'a ? Wcześniejszym modelom było prędzej do NECów (tak, za 4000zł) niż do Della. Co do EIZO to też trochę nie trafiłeś, bo model 2560x1440 ColorEdge'a od EIZO kosztuje prawie 10 kafli a nie 4. ;)

@costi -> a co z kartami graficznymi ? W Takim 3Dsie więcej robi GPU niż CPU, w sumie w Photoshopie też mamy gigantyczne wsparcie GPU. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście proponuję zrobić test bardzopopularnego modelu telefonu marki LG, LG Optimus P800 4X HD, konkurenta dla HTC One X i Samsunga Galaxy III

http://www.mgsm.pl/pl/katalog/lg/optimus4xhd/

w sieci brak tego jak się o dziwo okazuje udanego modelu

Edytowane przez Vltor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o porządny artykuł na temat coraz bardziej popularnego zagadnienia jakim jest gra na 3 monitorach.

Tak aby artykuł pokazał sposób podłaczenia 3 monitorów w oparciu o jedna karte graficzna z podzialem na nvidie i amd (nvidia ma zazwyczaj mniej wyjsc a amd serwuje duzo display portów).

Czy wybór wyjścia wpływa na jakość wyświetlanego obrazu.

Jak sobie poradzic gdy nasz monitor ma dvi oraz hdmi ale nie ma display portu a mamy karte ktora glownie dysponuje display portem (z tego co wiem to jakies adaptery stosujemy).

Rola aktywnego display portu w karcie graficznej.

Na jak mocna karte graficzna musimy w takim zestawi sie nastawic by cieszyc sie gra na 3 monitorach.

Czy chcac grac na wysokich detalach musimy isc w sli/crossfire.

Praktyczne podlaczenie monitorow 120 Hz, tak by to 120 Hz dzialalo na wszystkich trzech.

Jesli podlaczamy monitory 120 Hz do jednej karty graficznej i chcemy cieszyc sie tymi 120 Hz (uzyskujac 120 fps) to jakim kosztem obrazu, na przykladzie popularnych gier.

Mysle ze artykul wygenerowal by duze zainteresowanie jak i dodatkowe pytania do redakcji i innych uzytkownikow ktorzy juz korzystaja z dobroci tripple monitor setup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to nie wiem co porównywać, jak najtańszy iMac 21,5 kosztuje 6000 złotych, a kompa o lepszych parametrach stricte technicznych wraz z budą i monitorem składamy za mniej więcej połowę tej kasy (Intel Core i5 3450S / HD 7750 / 8GB 1600 / ASRock B75 Pro3-M / Fortron HE-400 / Buda i HDD 1TB / Eizo Widescreen FS2331). OK, inna forma, slim i pro elegancko, ale wydajność podobna. No i pomijam już kwestie związane z różnicą systemów, która mocno utrudnia jakiekolwiek obiektywne testy :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Wam ciągle gry w głowach, Caleb, właśnie o to tu chodzi, żeby porównać także system Mac z Windowsem. Jest wiele wspólnych programów chociażby od lat Photoshop, gdzie do dziś trwają spory, że na Macu chodzi 102837982474923636574 razy szybciej.

Test także pokazałby wielu "znafcom", że nie warto kupować Maca, tutaj też kolejny mit - ekrany jakości EIZO, wielu tak myśli, wielu odbiera ekrany Apple za bóstwo, ale czy tak jest ? Czy może NEC za 1500zł spokojnie im dorówna ?

Nawet przez myśl mi nie przeszło instalowanie Windowsa na Macu, bo jaki sens ? Sprzęt to sprzęt, nie zadziała lepiej ... Kwestia jak MacOS radzi sobie z programami w stosunku do Windowsa i za jaką cenę dostaniemy coś podobnego i o ile lepszą stację roboczą dostaniemy w cenie Apple ...

Cięgle czuję, że rynek biznesowy na PurePC jest olewany. ;) Jedynie gry gry i gry, a przecież ludzie kupujący Apple'a nie grają w gry - czemu im oczu nie otworzyć ?

Domyślam się, czemu Apple nie chce pożyczać sprzętu, bo werdykt byłby oczywisty - 2000pln za "słodkość" w stylu Katy Perry, to gruba przesada, no ale to wiem ja, wiecie Wy, a 99% kupujących Apple'a nie wie, dzieciaki śnią po nocach o "ajmaku" jak o UFO ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie instalacja Windows 7 na macu bedzie bardzo uzyteczna, bo bedzie stanowic baze do porownania z dokladnie takim samymi czesciami ale na innej plycie glownej itd. Nigdy nie wiesz co tam dorzucili, albo jaka jest optymalizacja sterownikow.

Ja robilem jakis czas temu taki test, ale tylko aby porownac systemy na tym samym macu - nie mialem innego peceta z taka sama konfiguracja.

Wyniki byly dosc ciekawe, aczkolwiek byly to tylko benchmarki, i wcale nie gier.

Z tego co pamietam testowalem NovaBench, CineBench i cos jeszcze. Szkoda, ze nie zarzucilem phoronixa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie instalacja Windows 7 na macu bedzie bardzo uzyteczna, bo bedzie stanowic baze do porownania z dokladnie takim samymi czesciami ale na innej plycie glownej itd. Nigdy nie wiesz co tam dorzucili, albo jaka jest optymalizacja sterownikow.

Ja robilem jakis czas temu taki test, ale tylko aby porownac systemy na tym samym macu - nie mialem innego peceta z taka sama konfiguracja.

Wyniki byly dosc ciekawe, aczkolwiek byly to tylko benchmarki, i wcale nie gier.

Z tego co pamietam testowalem NovaBench, CineBench i cos jeszcze. Szkoda, ze nie zarzucilem phoronixa.

Bez jaj, płyta główna ma teraz tak mały wpływ na wydajność, że wyniki będą w granicach błędu pomiarowego (Windows na składaku vs Windows na Macu)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A robiłeś takie testy?

Albo znasz testy potwierdzające Twoja tezę?

Bo ja na przykład robiłem testy wydajności między stacjami roboczymi DELL i HP w pewnym programie, i mimo, że oba komputery miały takie same parametry (ba, te same części), to jednak DELL robił to szybciej.

Wiem, że chodzi Ci np o test płyt głównych na tym samym chipsecie itd, jak to często się zdarza, gdzie właściwie wszystkie mają dokładnie te same elementy i takie same osiągi w benchmarkach. Jedyny rozrzut wynika z błędu pomiarowego typu 1 punkt na 100.

Problem tym, że Apple nie stosuje dokładnie tych samych komponentów, co inni producenci. Wystarczy, że firmware na karcie graficznej musi być inny, aby grafika zadziałała na takiej płycie. Więc to też może mieć wpływ na wydajność.

Vide płyty główne z dodatkowym chipem dodającym ekstra obsługę linii PCI-E - niby ma dawać więcej, a realnie obcina wydajność, bo to dodatkowy element na drodze innych urządzeń.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglibyście przetestować pendrive'y/pendrivy (nie wiem jak się to poprawnie odmienia) 32GB na USB 3.0?

Jak by się dało to uwzględnijcie ten model:

SanDisk Cruzer® Extreme USB 3.0 Flash Drive SDCZ80-032G-X46

Jak tylko oddam jeden mega artykuł o pamięciach masowych, to będę kontynuował zabawę z pendrive USB 3.0, więc i SanDiska postaram się ściągnąć na redakcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi