Skocz do zawartości
silvermax

Wygrzewamy Core I7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakim programem polecacie obciążyć Core i7. SP2004 lub ORTHOS sprawują się bardzo słabo, obciążają tylko dwa rdzenie w 50%. LinX lub Intel Burn Test jest nieco lepszy, tyle że obciążenie 100% nie utrzymuje się przez cały test.

Bardzo proszę o sugestie i/lub screeny Waszych metod obciążenia i7.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jakim programem polecacie obciążyć Core i7. SP2004 lub ORTHOS sprawują się bardzo słabo, obciążają tylko dwa rdzenie w 50%. LinX lub Intel Burn Test jest nieco lepszy, tyle że obciążenie 100% nie utrzymuje się przez cały test.

Pozdrawiam.

Odpalasz więcej niż jednego Orthosa z ręczną zmiana koligacji. Masz wtedy obciążone wzystkie rdzenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pozdrawiam.

http://www.mersenneforum.org/showthread.php?p=182479

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, myślę, że i tak Linx i IntelBurnTest lepiej, zdecydowanie lepiej wygrzewają procesor od Prime'a... Prime też nie trzyma non stop 100% ; ) Chyba, że o czymś nie wiem?

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszytko co jest oparte na linpacku tj intel burn test, linx, occt znacznie lepiej obciazaja proca = szybciej wychwytuja niestabilnosc. praktycznie intel burn tescie przy 1500mb wystarczy zaby powiedziec czy proc jest w 100% stabilny. na moim przykladzie, orthos leci 10 min i zadnego bledu a w intel burn tescie po 15 sek komunikat o tym ze cep jest niestabilny. temp tez znacznie sie roznia, przy orthosie [przykladowo] mam 65st kiedy przy czyms opartym o linpacka 80.

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykładowo u mnie, Prime95 v2511 po ponad godzinie nie przekracza 70'C na rdzeniach, a Linx [0601] jak i IntelBurnTest [v1.9 i 2.3] dosłownie po chwili od ich odpalenia zaczynają prawie dobijać do 90'C! Jest różnica? ; )

Jeszcze tylko odnośnie IntelBurnTest. Przez jakiś czas używałem wersji 1.9 nie sprawdzając czy są jakieś aktualizacje tego programu. Jak już sprawdziłem, to po sieci krążyła już wersja 2.2, która jak i wersja 2.3 jest chyba coś nie bardzo, gdyż z moich doświadczeń zauważyłem, że wersja 1.9 potrafi wywalić błąd podczas testu, a wersja 2.2 i 2.3, bo takich tylko używałem, już nie... hmmm, ciekawe? Oczywiście wygrzewać wygrzewają procesor identycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slowo honoru LinX wygrzewa proce i7 lepiej niz cokolwiek innego.

Przy 4.1GHz Prime przechodzi mi 30minut , LinX 12-15 minut i cyk

srednio LinX grzeje lepiej o jakies 7-8 'C

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mam rozumiec gdy na standard 8 watkow mi przechodzi IntelBurnTest a jak dam wyzej juz High np. to sie wysypuje po jakims czasie aplikacja? Niestabilny pewnie co? :)

Hmmm, najwyraźniej... chociaż nie wiem, jak to jest na 64 bitowym systemie przy 6gb ram'u...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Linx'a i IntelBurnTest puszczam na std. ustwieniach, tylko wartość wykorzystywanej pamięci ustawiam na 1900/2047MB i eja! ; )

Ale to jak najoptymalnie ustawić Linx'a pod i7, to już ktoś inny musi Ci pomóc, bo ja nie miałem do czynienia z tą platformą.

edit:

Jeszcze mam ciekawostkę taką ; P Firefox : ) Firefox jest dość czuły na niestabilny system, przynajmniej na pewno podczas gdy w tle mamy puszczony jakiś program sprawdzający, to gdy config jest niestabilny Firefox lubi się 'wywalić', zresztą podczas normalnego użytkowania systemu na niestabilnym configu też się 'wywala', ot takie moje spostrzeżenie : )

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam swoich 5 groszy. Osobiście używam Linx i powiem, że to jest killer stabilności. Temperatury średnio 10 stopni większę niż po orthosie i szybkość znajdywania niestabilnośći też wyższa. Róznica między orthosem a Linxem potrafi osiągnąć nawet 100MHz. Aplikacja jest wrażliwa także na niestabilność komunikacji procesora z pamięciami. Więc ogólnie Linx nietestuje tylko procesora (mimo, że do tego jest dedykowany) ale także całą platformę.

Linx ustawiam przydzielając mu najwiekszą dostępną ilość ramu (Niekiedy należy tą ilość zmniejszyć o pare MB, gdzyż wyrzuca błąd). Wtedy sprzęt testuje się szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dodam swoje 5 groszy:

Imho wszystkie te programy może i są fajne, może i sprawdzają stabilność w 15 sekund. Ale jak zapuszcze BOINCa: Rosette@home czy Milkyway@home na kompie na tydzień, to mam pewność, że jest full stable i nic nie wyskoczy :-D

Więc zapraszamy do teamu BOINC:

http://forum.purepc.pl/SetiHome-and-UD-and...30#entry3342708

nie marnujcie swoich Gigaflopów :-)

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na swoim i5 2500k zapuszczę Prime 95 to mam niby obciążenie ciągle 100% na 4 rdzenie.

Jednakże Linx, mimo że obciążenie "skacze" 40%-100% (tak pokazuje CoreTemp) wygrzewa mojego CPU dużo szybciej i nieco mocniej (do 67c a Prime do 65c). Poza tym na prawdę pozwala szybciej odkryć błędy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho wszystkie te programy może i są fajne, może i sprawdzają stabilność w 15 sekund. Ale jak zapuszcze BOINCa: Rosette@home czy Milkyway@home na kompie na tydzień, to mam pewność, że jest full stable i nic nie wyskoczy :-D

PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Polać! :razz:

Btw, im więcej różnych programów, tym lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Erm a mi sie tam wydaje ze chodzi o to zeby szybko sprawdzic stabilnosc procka, a nie koniecznie czekac tydzien podbijajac rachunki za energie zeby zobaczyc czy jest stabilny....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi