silvermax Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam Jakim programem polecacie obciążyć Core i7. SP2004 lub ORTHOS sprawują się bardzo słabo, obciążają tylko dwa rdzenie w 50%. LinX lub Intel Burn Test jest nieco lepszy, tyle że obciążenie 100% nie utrzymuje się przez cały test. Bardzo proszę o sugestie i/lub screeny Waszych metod obciążenia i7. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam Jakim programem polecacie obciążyć Core i7. SP2004 lub ORTHOS sprawują się bardzo słabo, obciążają tylko dwa rdzenie w 50%. LinX lub Intel Burn Test jest nieco lepszy, tyle że obciążenie 100% nie utrzymuje się przez cały test. Bardzo proszę o sugestie i/lub screeny Waszych metod obciążenia i7. Pozdrawiam. Odpalasz więcej niż jednego Orthosa z ręczną zmiana koligacji. Masz wtedy obciążone wzystkie rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam Jakim programem polecacie obciążyć Core i7. SP2004 lub ORTHOS sprawują się bardzo słabo, obciążają tylko dwa rdzenie w 50%. LinX lub Intel Burn Test jest nieco lepszy, tyle że obciążenie 100% nie utrzymuje się przez cały test. Bardzo proszę o sugestie i/lub screeny Waszych metod obciążenia i7. Pozdrawiam. http://www.mersenneforum.org/showthread.php?p=182479 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvermax Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 O właśnie, tego szukałem - 100% obciążenie na każdym rdzeniu. Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Hmmm, myślę, że i tak Linx i IntelBurnTest lepiej, zdecydowanie lepiej wygrzewają procesor od Prime'a... Prime też nie trzyma non stop 100% ; ) Chyba, że o czymś nie wiem? Edytowane 26 Lipca 2009 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 OCCT ładnie obciąża, próbowałeś jego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) wszytko co jest oparte na linpacku tj intel burn test, linx, occt znacznie lepiej obciazaja proca = szybciej wychwytuja niestabilnosc. praktycznie intel burn tescie przy 1500mb wystarczy zaby powiedziec czy proc jest w 100% stabilny. na moim przykladzie, orthos leci 10 min i zadnego bledu a w intel burn tescie po 15 sek komunikat o tym ze cep jest niestabilny. temp tez znacznie sie roznia, przy orthosie [przykladowo] mam 65st kiedy przy czyms opartym o linpacka 80. Edytowane 26 Lipca 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Przykładowo u mnie, Prime95 v2511 po ponad godzinie nie przekracza 70'C na rdzeniach, a Linx [0601] jak i IntelBurnTest [v1.9 i 2.3] dosłownie po chwili od ich odpalenia zaczynają prawie dobijać do 90'C! Jest różnica? ; ) Jeszcze tylko odnośnie IntelBurnTest. Przez jakiś czas używałem wersji 1.9 nie sprawdzając czy są jakieś aktualizacje tego programu. Jak już sprawdziłem, to po sieci krążyła już wersja 2.2, która jak i wersja 2.3 jest chyba coś nie bardzo, gdyż z moich doświadczeń zauważyłem, że wersja 1.9 potrafi wywalić błąd podczas testu, a wersja 2.2 i 2.3, bo takich tylko używałem, już nie... hmmm, ciekawe? Oczywiście wygrzewać wygrzewają procesor identycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARK666 Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 u mnie Prime 95 przy 4.3 GHz [small ftt i maximum HEAT] wygrzewa proca do 85 stopni. Orthos chodzi 30 min i temp 75 st. max. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Slowo honoru LinX wygrzewa proce i7 lepiej niz cokolwiek innego. Przy 4.1GHz Prime przechodzi mi 30minut , LinX 12-15 minut i cyk srednio LinX grzeje lepiej o jakies 7-8 'C Edytowane 26 Lipca 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 jak mam rozumiec gdy na standard 8 watkow mi przechodzi IntelBurnTest a jak dam wyzej juz High np. to sie wysypuje po jakims czasie aplikacja? Niestabilny pewnie co?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 jak mam rozumiec gdy na standard 8 watkow mi przechodzi IntelBurnTest a jak dam wyzej juz High np. to sie wysypuje po jakims czasie aplikacja? Niestabilny pewnie co? :) Hmmm, najwyraźniej... chociaż nie wiem, jak to jest na 64 bitowym systemie przy 6gb ram'u... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvermax Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Tylko jak poprawnie skonfigurować LinXa czy Intel Burn Test? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Ja Linx'a i IntelBurnTest puszczam na std. ustwieniach, tylko wartość wykorzystywanej pamięci ustawiam na 1900/2047MB i eja! ; ) Ale to jak najoptymalnie ustawić Linx'a pod i7, to już ktoś inny musi Ci pomóc, bo ja nie miałem do czynienia z tą platformą. edit: Jeszcze mam ciekawostkę taką ; P Firefox : ) Firefox jest dość czuły na niestabilny system, przynajmniej na pewno podczas gdy w tle mamy puszczony jakiś program sprawdzający, to gdy config jest niestabilny Firefox lubi się 'wywalić', zresztą podczas normalnego użytkowania systemu na niestabilnym configu też się 'wywala', ot takie moje spostrzeżenie : ) Edytowane 26 Lipca 2009 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Linx(4096) vs prime95 In large FFTs vs IBT (4096) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Dodam swoich 5 groszy. Osobiście używam Linx i powiem, że to jest killer stabilności. Temperatury średnio 10 stopni większę niż po orthosie i szybkość znajdywania niestabilnośći też wyższa. Róznica między orthosem a Linxem potrafi osiągnąć nawet 100MHz. Aplikacja jest wrażliwa także na niestabilność komunikacji procesora z pamięciami. Więc ogólnie Linx nietestuje tylko procesora (mimo, że do tego jest dedykowany) ale także całą platformę. Linx ustawiam przydzielając mu najwiekszą dostępną ilość ramu (Niekiedy należy tą ilość zmniejszyć o pare MB, gdzyż wyrzuca błąd). Wtedy sprzęt testuje się szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 (edytowane) A ja dodam swoje 5 groszy: Imho wszystkie te programy może i są fajne, może i sprawdzają stabilność w 15 sekund. Ale jak zapuszcze BOINCa: Rosette@home czy Milkyway@home na kompie na tydzień, to mam pewność, że jest full stable i nic nie wyskoczy :-D Więc zapraszamy do teamu BOINC: http://forum.purepc.pl/SetiHome-and-UD-and...30#entry3342708 nie marnujcie swoich Gigaflopów :-) Edytowane 8 Sierpnia 2009 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Jak na swoim i5 2500k zapuszczę Prime 95 to mam niby obciążenie ciągle 100% na 4 rdzenie. Jednakże Linx, mimo że obciążenie "skacze" 40%-100% (tak pokazuje CoreTemp) wygrzewa mojego CPU dużo szybciej i nieco mocniej (do 67c a Prime do 65c). Poza tym na prawdę pozwala szybciej odkryć błędy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2011 A ja dodam swoje 5 groszy: Imho wszystkie te programy może i są fajne, może i sprawdzają stabilność w 15 sekund. Ale jak zapuszcze BOINCa: Rosette@home czy Milkyway@home na kompie na tydzień, to mam pewność, że jest full stable i nic nie wyskoczy :-D Więc zapraszamy do teamu BOINC: PurePC.pl - Forum Dyskusyjne nie marnujcie swoich Gigaflopów :-) Polać! :razz: Btw, im więcej różnych programów, tym lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 A ja dodam swoje 5 groszy: Imho wszystkie te programy może i są fajne, może i sprawdzają stabilność w 15 sekund. Ale jak zapuszcze BOINCa: Rosette@home czy Milkyway@home na kompie na tydzień, to mam pewność, że jest full stable i nic nie wyskoczy :-D Więc zapraszamy do teamu BOINC: PurePC.pl - Forum Dyskusyjne nie marnujcie swoich Gigaflopów :-) Erm a mi sie tam wydaje ze chodzi o to zeby szybko sprawdzic stabilnosc procka, a nie koniecznie czekac tydzien podbijajac rachunki za energie zeby zobaczyc czy jest stabilny.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Ja powiem wprost PrimeGrid w BOINCU potrafi nie źle sprawdzić stabilność... i wygrzać. Kiedyś wydawało mi się że mam stabilnego kompa dopóki tego nie zapuściłem. Musiałem zjechać 50 Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...