Skocz do zawartości
Glazek

!!! Soltek 75FRN2-L czy Abit AF7 (2.0) ! !!!!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupic plyte pod Athlona XP 1700+ i co mam wybrac Soltek 75FRN2-L czy Abit AF7 (2.0) ? Ktora ma lepsza  wydajnosc?

Po pierwsze SZUKAJ,a po drugie to jesli kupisz jedna z tych dwoch plytek na pewno bedziesz zadowolony.Jak CI zalezy na kasie to Soltek,jak na dodatkach takich jak Serial ATA,Firewire czy Soundstorm to Abit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar kupic plyte pod Athlona XP 1700+ i co mam wybrac Soltek 75FRN2-L czy Abit AF7 (2.0) ? Ktora ma lepsza  wydajnosc?

Po pierwsze SZUKAJ,a po drugie to jesli kupisz jedna z tych dwoch plytek na pewno bedziesz zadowolony.Jak CI zalezy na kasie to Soltek,jak na dodatkach takich jak Serial ATA,Firewire czy Soundstorm to Abit.

przeciez jest wersja NF7 2.0 bez S w cenie tego solteka i z takimi samymi mozliwosciamo podkrecania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest przegiecie porównywać Abita i Solteka.Oczywiście że Abit a wogule takie pytanie lub podobne juz było

czemu? Soltek ze kiedys produkowal kiepskie plyty (IMHO) to nie znaczy ze teraz produkuje buble 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... to dosc dziwne o czym mowisz ...od okolo 3 lat intensywnie skladam i serwisuje komputery. Zlozylem z 60 zestawow na roznych plytach glownych choc przyznaje, ze z przewaga Soltekow od SL75KAV po dzisiejszy SL75FRN2 i przyznam Ci sie ze ani jednej reklamacji ani zwrotu itd...

Z tego co wiem od qmpli serwisantow to takze nie slyszalem, a przynajmniej nie przypominam sobie o awariach solteka. Za to o innych plytach moge to powiedziec z pelna swiadomoscia ( Abit , Asus , )

Nie jestem maniakalnym zwolennikiem Solteka - wiekszosc plyt na rynku niewiele sie od siebie rozni :) Dziwie sie niektorym postom krzyczacym : Abit jest najlepszy ! Nie, Epox jest naj... - zastanawiam sie czy co poniektorzy wogole porownywali plyty na zywo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest przegiecie porównywać Abita i Solteka.Oczywiście że Abit a wogule takie pytanie lub podobne juz było

Prawie z krzesla spadlem!!! Pewnie kazda plyta made by abit to rewela? A moze tak czasem spojrzec krytycznym okiem na produkt i firme. Ja po "rewelacji" abitowej se6 (ktora niestety kupilem dawno dawno temu) grzecznie podziekowalem tej firmie. Mam solteka FRN-L i jestem baaardzo zadowolony. I nie jestem taki pewien czy z abita na nforce2 bylbym bardziej...

ps owszem abicik ma sporo bajerow ale dla kogos kto nie ma za wiele kasy szczerze polecam solteka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ludzie mysla ze jak cos ma w nazwie Abit to juz musi byc super. Jak ostatnio powiedzialem qmplowi ze postaram sie teraz cos zarobic i chce wziac Epoxa 8RDA+ to mi powiedzial ze jestem nienormalny i jak moge taka gowniana plyte kupowac. Koles tej plyty wg nie znal ale ze nazywa sie Epox ( a on tej nazwy nie zna) to juz jest do [gluteus maximus]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO kazda plyta jest dobra, jezeli jest sie z niej zadowolonym, no i oczywiscie ma odpowiednia cene :)))))))))))

Ja mam Soltek 75FRN2-RL, a mialem juz 3 inne na NF2, wszytkie byly spoko :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO kazda plyta jest dobra, jezeli jest sie z niej zadowolonym, no i oczywiscie ma odpowiednia cene :)))))))))))

Dokladnie :)

Kiedy czytam tu niektore posty i slysze : Epox jest lepszy, bo jest wydajniejszy o 1% od X .. to ... rece opadaja . Wszystkie te plyty mieszcza sie w jakiejs klasie czy grupie. Roznia sie subtelnie albo wyposazeniem ktore jednemu odpowiada drugiemu nie ;)

Apeluje o zalozenie topica ( moze z ankieta ) przedstawiajacego cechy wspolne plyt glownych, ale topica w ktorym nie bedzie : "Abit jest naj a reszta to gowno" tylko obiektywne podejscie do tematu :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie :)

Kiedy czytam tu niektore posty i slysze : Epox jest lepszy, bo jest wydajniejszy o 1% od X .. to ... rece opadaja . Wszystkie te plyty mieszcza sie w jakiejs klasie czy grupie. Roznia sie subtelnie albo wyposazeniem ktore jednemu odpowiada drugiemu nie ;) Apeluje o zalozenie topica ( moze z ankieta ) przedstawiajacego cechy wspolne plyt glownych, ale topica w ktorym nie bedzie : Abit jest naj a reszta to gowno tylko obiektywne podejscie do tematu :)

Pozdro

Zgadzam sie w 100% ,ostatnio prawie wszyscy przekrzykuja sie ze Abit jest najlepszy ,a jestem pewien ze co niektorzy nawet nie wiedza jak ta plyta wyglada.Obiektywny topic o MoBo na nForce2 mile widziany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar kupic plyte pod Athlona XP 1700+ i co mam wybrac Soltek 75FRN2-L czy Abit AF7 (2.0) ? Ktora ma lepsza  wydajnosc?

przeciez jest wersja NF7 2.0 bez S w cenie tego solteka i z takimi samymi mozliwosciamo podkrecania

Nie ma.Jak by byla to nie byloby tematu.Soltek jest najtanszy i dlatego wygrywa w kategorii MCP bez T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... to dosc dziwne o czym mowisz ...od okolo 3 lat intensywnie skladam i serwisuje komputery. Zlozylem z 60 zestawow na roznych plytach glownych choc przyznaje, ze z przewaga Soltekow od SL75KAV po dzisiejszy SL75FRN2 i przyznam Ci sie ze ani jednej reklamacji ani zwrotu itd...

Z tego co wiem od qmpli serwisantow to takze nie slyszalem, a przynajmniej nie przypominam sobie o awariach solteka. Za to o innych plytach moge to powiedziec z pelna swiadomoscia ( Abit , Asus , )

Nie jestem maniakalnym zwolennikiem Solteka - wiekszosc plyt na rynku niewiele sie od siebie rozni :) Dziwie sie niektorym postom krzyczacym : Abit jest najlepszy ! Nie, Epox jest naj... - zastanawiam sie czy co poniektorzy wogole porownywali plyty na zywo ?

60 zestawow w ciagu 3 lat to nie jest rewelacja chociaz w stosunku do wiekszosci forumowych 'wyjadaczy' jestes niewatpliwie ekspertem.

Faktycznie Soltek jest dosc malo awaryjny, ale to ze sie nie psuje to nie jest prawda.

Kazda firma ma lepsze i gorsze modele - ale moim zdaniem porownywanie Abita NF7 do Solteka FRN jest z lekka dziwaczne - w takim razie czemu nie kupic jakiegos ECSa - byly chwalone ECSy po 300zl - dla kogos kto nie widzi roznicy miedzy NF7 a FRN2-L nie bedzie tez roznicy przy ECSie.

ECS tez robi teraz swietne (czytaj niepsujne i stabilne) plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 zestawow w ciagu 3 lat to nie jest rewelacja chociaz w stosunku do  wiekszosci forumowych 'wyjadaczy' jestes niewatpliwie ekspertem.

Hmmm... pewnie i nie jest to duzo, ale nie tylko zajmuje sie skladaniem samych kompow - jestem zawodowo elektronikiem i przyznaje, ze wiedza elektroniczna jest troche przydatna przy skladaniu ;)

Pamietam kiedy 3 lata temu smarowalem pasta procka -> kolesie sie smiali :/ Pamietam kiedy 3 lata temu sprawdzalem miernikiem stabilnosc napiec na samej plycie czy na zasilaczy - kolesie sie pukali w glowe :/ Teraz te praktyki staly sie norma i koniecznoscia :)

Pamietam tez jeszcze 3 lata temu "wieksze" firmy takie jak JTT Adax czy optimus przy skladaniu kompow "wygrzewaly" plyty ( i nie tylko ) w specjalnych piecach celem poprawienia lutow polaczen - teraz tej praktyki sie nie stosuje :/ Stad niektore stwierdzenia uzytkownikow " ze po jakims czasie wszystko sie ustabilizowalo i pracuje stabilnie - po prostu sie wygrzalo ;)

...echhh... rozmazylem sie ;)

Kazda firma ma lepsze i gorsze modele - ale moim zdaniem porownywanie Abita NF7 do Solteka FRN jest z lekka dziwaczne - w takim razie czemu nie kupic jakiegos ECSa - byly chwalone ECSy po 300zl - dla kogos kto nie widzi roznicy miedzy NF7 a FRN2-L nie bedzie tez roznicy przy ECSie.

ECS tez robi teraz swietne (czytaj niepsujne i stabilne) plyty.

Nie zgadzam sie z Toba :( ECS robi plyty z najnizszej polki i sa to plyty wyraznie slabsze pod wieloma wzgledami ( glownie awaryjnosc )

Roznica wydajnosci miedzy w/w Abitem a Soltekiem jest znikoma i raczej bardziej na miejscu jest porownywanie innych cech. Chyba ze dla Ciebie 100-3DMArkow przy 12 000 pkt to jest kolosalna roznica :/

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...