jareqsz Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 (edytowane) Który z tych dysków bedzie miał najlepszy stosunek wydajności do ciszy Seagate Barracuda 500 GB 7200.12 16MB, WD Caviar GP-16 500GB WD5000AAds 32MB, Samsung F2EG HD502HI 500GB 16MB? Czytałem na temat Samsunga bardzo wiele dobrych żeczy, że jest cichy i wydajny jak na swoją prędkość, natomiast zastanawia mnie fakt czy 2 pozostałe dyski są od niego wile szybsze, a w sczegulności czy są od niego głośniejsze? Edytowane 26 Lipca 2009 przez jareqsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) Jeśli chodzi o dźwięk w Idle to z pewnością dyski 5400RPM są cichsze od 7200RPM. Co do szumu głowic, to ja rozwiałem część bajeczek, jako że jedna firma ma "niesłyszalne głowice" a inna młot pneumatyczny, jak to wielu na forum bezsensownie powtarzała. Mały teścik. http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...82#entry3332282 Oba dyski miały praktycznie identyczny czas wyszukiwania. Ja osobiście sugerowałbym się tylko tym, jaki dysk osiąga rezultaty w czasie wyszukiwania. Im większy tym prawdopodobieństwo, że będzie cichszy jest duże. Im mniejszy, to na odwrót. Mogą być wyjątki, ale różnica z pewnością nie będzie oszałamiająca. Im mniej talerzy/głowic także jest na korzyść ciszy. Sugerowanie się opiniami w sieci nie ma sensu, bo każdy ma inny komputer i inaczej zamontowany dysk. Aby móc porównywać testy wszystkich dysków musiałby być zrobione w podobnych warunkach - tak jak u mnie. Nie było to idealne, ale na pewno dyski miały te same warunki pracy, a nie u jednego Samsung leży na dnie obudowy i nie pierdzi, a u drugiego Seagate jest przykręcony do stelaża, który można odpiąć w obudowie - i pierdzi. Co do wymienionych przez ciebie dysków, to WD odrzuciłbym, bo wybrałeś po prostu jakiegoś żółwia. http://hardware.mydrivers.com/2/139/139959_6.htm Seagate i Samsung Compare Seagate wygrywa praktycznie w każdym teście. Jest troszkę głośniejszy, ale wg mnie warto. Edytowane 27 Lipca 2009 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Tutaj opis wiekszych braci : http://techreport.com/articles.x/16393/1 Tez ciekawe wnioski moza wyciagnac.... Seagate wygrywa praktycznie w każdym teście. Jest troszkę głośniejszy, ale wg mnie wartoMoze i wygrywa ale trwałosc seri 12 pozostawia wiele do życzenia.... Jesli dane maja byc bezpieczne to nie Seagate.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Kwazor Powiem wprost: nie piernicz głupot, bo słabo się robi. W każdym temacie musisz wsadzić swoje 3 grosze o Seagate: nie, bo pada; bo głośny; grzeje się na potęgę; wibruje jak traktor. Nie podajesz żadnych konkretów, tylko ciągle swoje zdanie. Opanuj się. Powiesz mi ile Seagate, WD, Samsung sprzedał dysków i podasz ile z nich padło (dane producentów, a nie przydrożnych sklepików), to wtedy grzecznie przeproszę, ukłonię się i potwierdzę drukowanymi literami. Poza tym niedawno podawałem dane z dużego sklepu internetowego i Seagate miał mniej padów nawet felernej serii 11 w porówaniu do Samsunga. I co? Tam jakoś nie wygłaszałeś kazań. W komputroniku prawie same 10. A gdybyś wykazał choć trochę zaangażowania, nie był ciągle stronniczy do bólu i przeczytał te pojedyncze gorsze oceny to zauważyłbyś, że po prostu pacany, które komentowały pomyliły serie 12 z serią 11, która miała błąd firmware, albo sugerują się jakimiś programami, że im fitness spadł do 50% po 10h pracy. Boże jedyny, szkoda mi takich ludzi, ale cóż poradzić. Na dodatek Seagate 79 komentarzy, Samsung 45. Od razu widać, których dysków idzie więcej i o jakiej firmie może być częściej mowa, że padają. Bo zazwyczaj ludzie idą prosić o pomoc, jak coś jest nie tak, a nie jak wszystko chodzi dobrze. Poza tym, co to za link? Czy nie widzisz prostych nazw modeli? Kolega jareqsz pyta o dyski z 12 serii barakud, o nowe Samsungi F2, a ty dajesz linka do testów z lutego 2009, gdzie nie widać nawet jednego modelu z nowych serii i jeszcze nadmieniasz coś o tym, że ciekawe wnioski można wyciągnąć. Czizys!!! Jakie wnioski, jak tam nie ma w ogóle dysków o których mowa. O głośności ja mówiłem ogólnie na co trzeba zwracać uwagę i czym się na pewno nie sugerować (czyt komentarzami ludzi na forum jeśli nie wykonali oni testów podobnych do moich z 1,5TB). Barka 12 500GB nie jest wcale głośniejsza od F2 Samsunga 500GB, jest od niej wydajniejsza i z pewnością nie pada częściej - nawet sugerujac się komentarzami z samego Komp.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 krótka piłka. przymierzam sie do zakupu 500GB. mam dwa typy, oba WD WD5000AAKS (16mb) WD5000AADS (32mb) wiadomo, 32mb lepsze ale moze ktorys sie sypie bardziej czy cos, a pomzoe zaden z nich ?? . mam obecnie 7200.11 (320gb) i wbrew wszystkim opiniom jeszcze nie nawalił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 WD5000AAKS-00M9A0 (1 talerzowiec) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 tylko gdzie go kupic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...