krzyk91 Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Witam, ostatnio wymieniałem zasilacz (złącze do płyty głównej jest 24 pinowe, 4 piny odpinane) i podłączyłem 20 pinów do Power Connection i 4 odpięte piny podłączem do złącza ATX12V. Włączyłem kompa, przez chwilę zapaliły się 2 diody, ale komp nie ruszył. Po chwili się kapnąłem, że do ATX12V powinienien podłączyć osobne 4 pinowe złącze, które się schowało i go nie zauważyłem. Teraz komp się uruchoamia, ale wydaje ciagłe długie dźwięki. Z instrukcji wynika, że jest uszkodzona pamięć. Mam płytę GA-K8NS. Co się mogło stać, pamięć jest dobra, GPU też a komp piszczy. Spaliłem płytę. Proszę o pomoc, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 1.Użyć siły/młotka wkładając ramy do slotów. Z tego co pamiętam to było to właśnie bolączką tej płyty. 2.Sprawdzić na innych memach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Możliwe ze uszkodziłeś płytę lub/i zasilacz. Trzeba sprawdzić na innym sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyk91 Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Możliwe ze uszkodziłeś płytę lub/i zasilacz. Trzeba sprawdzić na innym sprzęcie. zasilacz wymieniłem, sprawdzałem ramy i GPU są dobre, nie wiem jak sprawdzic płytę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyk91 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Zresetowałem BIOS, wyczyściłem slot RAm, wsadziłem jeszcze raz i docisnąłem i wszystko działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Skoro już rozmawiamy o zasilaniu - mam zasilacz z wtyczką dla CPU 4 pin i nową płytę z wtyczką 8 PIN. Wygląda na to że na PCB płyty i tak linie +12V i masy są ze sobą zwarte. Tak więc po co to wymyślili? Rozumiem że chodziło o mniejsze grzanie przewodów 12V dla CPU ... ale czy to nie jest przesada? Bardziej się bedą grzały ścieżki PCB płyty głównej niż 2 przewody 12V. Ile Wat musiałby pobierać CPU by na prawdę potrzebne było złącze 8 pin zamiast 4 ? Edytowane 29 Lipca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Złącze przewidziane pod mocne czterordzeniowe procesory. Jesli masz dobry zasilacz o solidnych przewodach i procesor słabszy od Quad Extreme, to nie ma się czym przejmować. Producenci wprowadzili to złącze pod wpływem norm i pewnie w obawie przed tanimi zasilaczami z chin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Jeszcze pogrzebałem i znalazłem: http://ssiforum.oaktree.com/pdfs/EPS12V%20Spec%202_92.pdf ... jest tam tabelka mówiąca że +12V4 jest dla mocy 700-800W i +12V5 dla poziomów mocy 850 - 950W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mal1n Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Mój kumpel kupił za piwo, jako martwy, komputer oparty na tej płycie. Też piszczało. Najpierw uruchomiłem ją na jednej kostce ramu - nie wstała, ale próbowałem jeszcze kilka razy. W końcu ożyła, włożyłem pozostałe dwie kostki i bangla do dziś :). Edytowane 29 Lipca 2009 przez Mal1n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...