Miler Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Witam, najpierw streszczenie sytuacji. Mieszkam sobie w akademiku i mamy doprowadzone do pokoju jedno gniazdko z netem. Do tej pory korzystaliśmy z normalnego switcha na kablach żeby dzielić neta, ale że już wszyscy w pokoju mamy laptoki to chciałbym kupić coś na Wi-fi co ograniczy ilość kabli porozciąganych po pokoju. I tu zaczyna się mój problem. Ponieważ każdy w pokoju ma podpisaną umowę na własny adres MAC i nie chcemy być za NATem potrzebujemy czegoś z funkcją Swichta. I teraz nie wiem czego szukać w specyfikacjach, gdyż podłączenie się do naszego swicha przez Wi-fi musi być na hasło! Dziwne porobili nam zabezpieczenia w akademiku i jeśli do gniazdka w pokoju podepnie się komp z innym MAC niż przypisane do tego pokoju to odcina neta dla jednej osoby. Dlatego podpięcie może być tylko dla osób upoważnionych. Czy powiedzmy jakiś taki normalny jeden z tańszych routerów załatwi sprawę ? http://allegro.pl/item680428449_belkin_neo...witch_wifi.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Macie ADSL w akademiku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miler Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) Macie ADSL w akademiku? Wydaje mi się że nie, mamy zwykłe Ethernetowe puszki w ścianach na najzwyklejsze kable sieciowe. Tylko że szukam z ADSL bo przy okazji w domu by mi się przydał bo w wakacje musze dzielić Neo w domu :P Edytowane 27 Lipca 2009 przez Miler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 To musisz kupić 2 routery z modemem ADSL i bez modemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miler Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 To ja nie rozumiem. To jak router będzie miał też modem ADSL to nie będzie mógł działać w opisany sposób w akademiku ? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Do tej pory korzystaliśmy z normalnego switcha na kablach żeby dzielić neta, Ponieważ każdy w pokoju ma podpisaną umowę na własny adres MAC i nie chcemy być za NATem potrzebujemy czegoś z funkcją Swichta. gdyż podłączenie się do naszego swicha przez Wi-fi musi być na hasło! Skoro do tej pory był tylko switch, to teraz trzeba kupić "switch na wifi" czyli AP. Po co jakieś kombinacje z routerem? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 No niestety, chociaż widziałem już takie kombajny co miały 2 porty WAN - ADSL i LAN, ale to droga zabawa i w sumie gowno warta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekx Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) Muszą kupić tyle apków ile ich jest w pokoju bo 1 ap nie przyjmie kilku mac addresów. W ap ustawiasz klonowanie mac adresu, wpisujesz to z kompa i śmiga. Edytowane 27 Lipca 2009 przez misiekx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miler Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Czyli nadal nie wiadomo co może zadziałać ? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Muszą kupić tyle apków ile ich jest w pokoju bo 1 ap nie przyjmie kilku mac addresów. W ap ustawiasz klonowanie mac adresu, wpisujesz to z kompa i śmiga.Trzeba kupić jeden AP, wpisać w nim jakiś unikalny IP (a nie MAC) i net rozdzielony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...