duzii Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Witam! Mam taki śmieszny problem... Otóż dzisiaj postanowiłem na drugi dysku zainstalować sobie windows xp. Głównym windowsem jest windows 7 ale kilka starszych gier na nim mi nie śmiga dlatego zainstalowalem sobie xp :P W tej chwili siedzę na xp i nie potrafię przejść na 7 :oops: :lol: Nie pamiętam gdzie się ustawiało żeby przy starcie systemu wyskakiwał komunikat który system się chce wybrać :angry: Mógł by mi ktoś przypomnieć gdzie to ustawić lub jaki klawisz przy starcie systemu przytrzymać aby taka opcja się ukazała ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Albo odpalić W7 z płytki i fixmbr albo edycja pliku boot.ini w XP . Dodaj tam drugą linijkę dot. W7 , 1 zamień na 2 ; zamiast pełnej nazwy XP wstaw pełną nazwę W7 , nie wiem czy dokładnie tak to ma być . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) http://peb.pl/1800106-post8.html <= tutaj masz poradnik, tylko trzeba byc zarejestrowanym :wink: Co prawda tam jest na przykladzie visty, ale pod w7 takze dziala. Edytowane 27 Lipca 2009 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Skoro na drugim dysku to moze kolejnosc bootowania w biosie zmien ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Jesli majac viste/w7 zainstalujesz starszy windows (np. xp) beda problemy z uruchomieniem w7/visty,, powodem jest inny bootloader (czy jakos tak). Ten z nowych OS'ow uruchomi stare, ale nie na odwrot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 http://peb.pl/1800106-post8.html <= tutaj masz poradnik, tylko trzeba byc zarejestrowanym :wink: Co prawda tam jest na przykladzie visty, ale pod w7 takze dziala. Poradnik nie pomógł(może dlatego że pewnie coś źle zrobiłem... ) Nie wiem jak odpalić tą 7...:I xp miał być tylko do gier a teraz nawet przełączyć nie mogę :I Jakieś jeszcze propozycje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Ehh ... za fajnie to to nie wygląda :I odpiąłem dysk z xp'ekiem i powiem wam że 7 nie wystartowała :I wyskoczył błąd że jest jakiś tam problem( jak potrzebna treść to mogę potem napisać) Nie był to blue screen tylko komunikat:I Da rade jeszcze jakoś odzyskać ta 7...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 boot mangaer przywrócony postąpiłem tak jak poradziliście wystartowałem W7 z płyty potem wybrałem tryb Repair System. Ukazala mi się okno z lista rzeczy które mogę naprawic. Mozna m.in przywrócic do stanu pierwotnego za pomoca wczesniej utworzonej płyty, przetestowac pod katem błędów pamięć RAM, mozna takze uruchomic "konsole" w której wpisuje sie komendy podobnej do tej z xp. WIec moze procek tez mial racje ze za pomoca pewnych polecen mozna boot managera przywrócić. Ale ja skorzystelm z opcji STARTUP REPAIR. Cała naprawa trawala ok. 15 s po czym kliknąlem zakoncz i sytem uruchomił sie juz z możliwoscia wyboru systemu który che uruchomic żródło http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=19&t=2302 Jeśli pojawia się komunikat to chyba oczywiste, że trzeba go ujawnić na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) Ehh ... za fajnie to to nie wygląda :I odpiąłem dysk z xp'ekiem i powiem wam że 7 nie wystartowała :I wyskoczył błąd że jest jakiś tam problem( jak potrzebna treść to mogę potem napisać) Nie był to blue screen tylko komunikat:I Da rade jeszcze jakoś odzyskać ta 7...? cd z sevenem , opcja repair i konsola : bootrec /fixboot Powinno pomoc. Tak samo zrobilbym z xp (odpinajac dysk , zostawiajac tylko ten "naprawiany" i dopiero pozniej easy bcd i dodac 2 wpisy ;) W tym linku wyzej kolo pisze "zadna naprawa fixbootem" , imho to bzdura. Przy 2 oesowym konfigu , gdy dwa dyski byly wpiete ta naprawa nic nie daje , po niby naprawie nadal bedziesz miec blad , ktory imho brzmial : winload.exe ;) Edytowane 28 Lipca 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) cd z sevenem , opcja repair i konsola : bootrec /fixboot Powinno pomoc. Tak samo zrobilbym z xp (odpinajac dysk , zostawiajac tylko ten "naprawiany" i dopiero pozniej easy bcd i dodac 2 wpisy ;) W tym linku wyzej kolo pisze "zadna naprawa fixbootem" , imho to bzdura. Przy 2 oesowym konfigu , gdy dwa dyski byly wpiete ta naprawa nic nie daje , po niby naprawie nadal bedziesz miec blad , ktory imho brzmial : winload.exe ;) Tego nie napisałem, najlepiej instalując drugi os na osobnym hdd zawsze odpiąć hdd z dotychczasowym systemem. Obecnie w wielu płytach jest możliwość wyboru bootowania z klawisza funkcyjnego (F12?). Proste a skuteczne rozwiazanie. W dowolnej chwili mozna potem wyjąć jeden hdd a system z drugiego dziala. Edytowane 28 Lipca 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Tego nie napisałem, najlepiej instalując drugi os na osobnym hdd zawsze odpiąć hdd z dotychczasowym systemem. Obecnie w wielu płytach jest możliwość wyboru bootowania z klawisza funkcyjnego (F12?). Proste a skuteczne rozwiazanie. W dowolnej chwili mozna potem wyjąć jeden hdd a system z drugiego dziala.Sam z tego korzystam , choc niektorzy wola miec szybsza wersje loaderem , jednak olwewajac multibooty mamy pozniej prosta naprawe czegos takiego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...