Skocz do zawartości
duzii

2 Systemy Operacyjne, Problem Ze Zmianą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki śmieszny problem...

Otóż dzisiaj postanowiłem na drugi dysku zainstalować sobie windows xp.

Głównym windowsem jest windows 7 ale kilka starszych gier na nim mi nie śmiga dlatego zainstalowalem sobie xp :P

W tej chwili siedzę na xp i nie potrafię przejść na 7 :oops: :lol: Nie pamiętam gdzie się ustawiało żeby przy starcie systemu wyskakiwał komunikat który system się chce wybrać :angry: Mógł by mi ktoś przypomnieć gdzie to ustawić lub jaki klawisz przy starcie systemu przytrzymać aby taka opcja się ukazała ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://peb.pl/1800106-post8.html <= tutaj masz poradnik, tylko trzeba byc zarejestrowanym :wink:

Co prawda tam jest na przykladzie visty, ale pod w7 takze dziala.

Poradnik nie pomógł(może dlatego że pewnie coś źle zrobiłem... ) Nie wiem jak odpalić tą 7...:I xp miał być tylko do gier a teraz nawet przełączyć nie mogę :I Jakieś jeszcze propozycje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh ... za fajnie to to nie wygląda :I odpiąłem dysk z xp'ekiem i powiem wam że 7 nie wystartowała :I wyskoczył błąd że jest jakiś tam problem( jak potrzebna treść to mogę potem napisać) Nie był to blue screen tylko komunikat:I

Da rade jeszcze jakoś odzyskać ta 7...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boot mangaer przywrócony

postąpiłem tak jak poradziliście

wystartowałem W7 z płyty potem wybrałem tryb Repair System. Ukazala mi się okno z lista rzeczy które mogę naprawic. Mozna m.in przywrócic do stanu pierwotnego za pomoca wczesniej utworzonej płyty, przetestowac pod katem błędów pamięć RAM, mozna takze uruchomic "konsole" w której wpisuje sie komendy podobnej do tej z xp. WIec moze procek tez mial racje ze za pomoca pewnych polecen mozna boot managera przywrócić. Ale ja skorzystelm z opcji STARTUP REPAIR. Cała naprawa trawala ok. 15 s po czym kliknąlem zakoncz i sytem uruchomił sie juz z możliwoscia wyboru systemu który che uruchomic

żródło

http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=19&t=2302

Jeśli pojawia się komunikat to chyba oczywiste, że trzeba go ujawnić na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Ehh ... za fajnie to to nie wygląda :I odpiąłem dysk z xp'ekiem i powiem wam że 7 nie wystartowała :I wyskoczył błąd że jest jakiś tam problem( jak potrzebna treść to mogę potem napisać) Nie był to blue screen tylko komunikat:I

Da rade jeszcze jakoś odzyskać ta 7...?

cd z sevenem , opcja repair i konsola :

bootrec /fixboot

Powinno pomoc. Tak samo zrobilbym z xp (odpinajac dysk , zostawiajac tylko ten "naprawiany" i dopiero pozniej easy bcd i dodac 2 wpisy ;)

W tym linku wyzej kolo pisze "zadna naprawa fixbootem" , imho to bzdura. Przy 2 oesowym konfigu , gdy dwa dyski byly wpiete ta naprawa nic nie daje , po niby naprawie nadal bedziesz miec blad , ktory imho brzmial : winload.exe ;)

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cd z sevenem , opcja repair i konsola :

bootrec /fixboot

Powinno pomoc. Tak samo zrobilbym z xp (odpinajac dysk , zostawiajac tylko ten "naprawiany" i dopiero pozniej easy bcd i dodac 2 wpisy ;)

W tym linku wyzej kolo pisze "zadna naprawa fixbootem" , imho to bzdura. Przy 2 oesowym konfigu , gdy dwa dyski byly wpiete ta naprawa nic nie daje , po niby naprawie nadal bedziesz miec blad , ktory imho brzmial : winload.exe ;)

Tego nie napisałem, najlepiej instalując drugi os na osobnym hdd zawsze odpiąć hdd z dotychczasowym systemem. Obecnie w wielu płytach jest możliwość wyboru bootowania z klawisza funkcyjnego (F12?). Proste a skuteczne rozwiazanie. W dowolnej chwili mozna potem wyjąć jeden hdd a system z drugiego dziala. Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Tego nie napisałem, najlepiej instalując drugi os na osobnym hdd zawsze odpiąć hdd z dotychczasowym systemem. Obecnie w wielu płytach jest możliwość wyboru bootowania z klawisza funkcyjnego (F12?). Proste a skuteczne rozwiazanie. W dowolnej chwili mozna potem wyjąć jeden hdd a system z drugiego dziala.

Sam z tego korzystam , choc niektorzy wola miec szybsza wersje loaderem , jednak olwewajac multibooty mamy pozniej prosta naprawe czegos takiego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi