Skocz do zawartości
inferno666

Ktora Firma?

Rekomendowane odpowiedzi

Uwzględniając, że:

- ATI lubi sprawiać problemy ze sterownikami w Windows (i nie tylko)

- logo NVIDIA swego czasu pojawiała się dużej ilości gier (sugerując co nie co)

- w laptopach bardziej sprawdza się Intel

to brałbym lapka z procesorem Intel i kartą NVIDIA - kooperacji AMD/ATI podziękujemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwzględniając, że:

- ATI lubi sprawiać problemy ze sterownikami w Windows (i nie tylko)

- logo NVIDIA swego czasu pojawiała się dużej ilości gier (sugerując co nie co)

- w laptopach bardziej sprawdza się Intel

to brałbym lapka z procesorem Intel i kartą NVIDIA - kooperacji AMD/ATI podziękujemy.

1. mit

2. o niczym to nie świadczy, kolejny mit

3. zależy tylko od zastosowania

4. zależy tylko od zastosowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. mit

2. o niczym to nie świadczy, kolejny mit

3. zależy tylko od zastosowania

4. zależy tylko od zastosowania

1. Tak się składa, że instalowałem naprawdę wiele systemów na różnych konfiguracjach i to sterowniki ATI sprawiają problemy. To nie jest żaden mit, lecz rzeczywistość. Wystarczy przeglądnąć tematy w działach ATI i NVIDIA. To CCC utrudnia życie użytkownikom. NVIDIA panel działa bez oporów.

2. Program: TWIMTBP. A że ATI miało też swój program...? Cóż, nie wiedziałem, bo ATI osobiście nie miałem.

3. Do tego, co kolega podaje jak najbardziej Intel. Zresztą poczytaj sobie różne tematy o wyborze laptopa. Była w jednym z nich debata i zdecydowanie polecano Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU od Intela to żal, kupno laptopa z taką grafą imo to strata pieniędzy. No chyba, że tani laptop do pracy. Najbardziej mi się chcę śmiać jak w sklepie typu mediamarkt w gazetce widnieje laptop z dużymi literami na nim ,,4GB RAM ! 320GB dysk ! 2x2GHz procesor!" a tu w specyfikacji jakaś grafa od intela i to laptopy nie za małe pieniądze, a ludzie to kupują.

Nie wiem za ile kupujesz tego laptopa, ale jeżeli się postarasz w miarę tanio możesz wyrwać laptopa z kartą geforce 9600gt, na którym spokojnie pograsz w nowe gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt tu nie mówi o gpu od intela ale może to ja nie dowidzę :wink:

A to czy opłaca się kupować laptopy ze zintegrowanymi kartami graficznymi zależy od przeznaczenia i oczekiwań co do tych notebooków...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie trwa gdybanie, bo zakładający temat nie raczył napisać dokładniej, co chce kupić i za ile. Równie dobrze można w ten sposób kupować samochód - ktoś będzie szukał konkretnej limuzyny i zapyta, co lepsze - Audi, czy BMW - wszyscy polecą mu Audi, a potem kupi ktoś taki A3 zamiast M5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery ati pod winde są ok, nie ma z nimi problemów. Jedyne co jest prawdą to tragiczne stery pod linuxa których już od lat nie mogą porządnie napisać ...

Cała reszta to mity :)

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery ati pod winde są ok, nie ma z nimi problemów. Jedyne co jest prawdą to tragiczne stery pod linuxa których już od lat nie mogą porządnie napisać ...

Cała reszta to mity :)

Mitem można spokojnie nazwać problemy ze sterownikami pod Linuksa. Przynajmniej ja nie miałem z nimi problemów nawet na relatywnie nowych kartach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie jako użytkownicy ATI jesteście przyzwyczajeni do tego, że ze sterownikiem pakuje Wam się na dysk po kilka różnych śmieci. W przypadku NVIDIA instaluje się sterownik, panel i pomoc (z czego to ostatnie można później pożegnać). Nigdy nie miałem problemów z przejściem instalatora. Zawsze bez problemu, bez komplikacji i używania DriverCleaner'ów. W ATI na dzień dobry dostajemy info, że brakuje nam pakietu NETFX w wersji 2.0 lub 3.0. Po instalacji przestają natomiast działać polskie znaki lub inne skróty klawiszowe. Wiem, że to nie dzieje się we wszystkich wersjach sterowników i że to poprawili, ale NV nigdy nie miało takich problemów.

A tak generalnie to schodzimy z tematu.

A co do przewagi Intela nad AMD w kwestii laptopów, to nie chce mi się na ten temat debatować. Każdy ma swoje "widzi mi się". Moje jest kilka postów wyżej i zdania nie zmieniam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mitem można spokojnie nazwać problemy ze sterownikami pod Linuksa. Przynajmniej ja nie miałem z nimi problemów nawet na relatywnie nowych kartach.

Widzę że nie korzystasz z compiz fusion, albo jesteś mało wymagającym użytkownikiem.

Problemy z wydajnością 3d w sterach od ati są od lat. Jedynie bardzo stare karty pokroju radeon 7500 mają niezłą wydajność w stosunku do swoich możliwości.

Jeżeli chodzi Ci o 2d to 99.9 % kart obecnych na rynku działa poprawnie pod linuxem.

Compiz lata mi 3 razy wydajniej na starym gf 4 mx niż na hd 3650.

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

1. Tak się składa, że instalowałem naprawdę wiele systemów na różnych konfiguracjach i to sterowniki ATI sprawiają problemy. To nie jest żaden mit, lecz rzeczywistość. Wystarczy przeglądnąć tematy w działach ATI i NVIDIA. To CCC utrudnia życie użytkownikom. NVIDIA panel działa bez oporów.

Uzywam GFow od 2001 , ATI od 2008 - nie mialem problemow z ich sterami , ccc , instalatorem na zadnym z 3 oesow MSu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że nie korzystasz z compiz fusion, albo jesteś mało wymagającym użytkownikiem.

Przeciwnie. Korzystałem z CF pod Ubuntu i z OGL-owych okienek pod KDE4 (OpenSUSE) i z wydajnością nie było problemu. Jedynym problemem - owszem, przyznaję - były krzaki przy odtwarzaniu wideo na włączonym CF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no chodzić chodzi, też używam pod ubuntu, ale wydajność niektórych animacji jest poniżej oczekiwań. Może nie robiło by to mi różnicy gdybym nie widział jak te same animacje latają na dużo słabszej nvidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie jako użytkownicy ATI jesteście przyzwyczajeni do tego, że ze sterownikiem pakuje Wam się na dysk po kilka różnych śmieci. W przypadku NVIDIA instaluje się sterownik, panel i pomoc (z czego to ostatnie można później pożegnać). Nigdy nie miałem problemów z przejściem instalatora. Zawsze bez problemu, bez komplikacji i używania DriverCleaner'ów. W ATI na dzień dobry dostajemy info, że brakuje nam pakietu NETFX w wersji 2.0 lub 3.0. Po instalacji przestają natomiast działać polskie znaki lub inne skróty klawiszowe. Wiem, że to nie dzieje się we wszystkich wersjach sterowników i że to poprawili, ale NV nigdy nie miało takich problemów.

A tak generalnie to schodzimy z tematu.

A co do przewagi Intela nad AMD w kwestii laptopów, to nie chce mi się na ten temat debatować. Każdy ma swoje "widzi mi się". Moje jest kilka postów wyżej i zdania nie zmieniam.

Ale w czym Ty widzisz problem w CCC? W tym, że potrzebują frameworka czy też korzystają z hk alt+c. Bez jaj. Co do wcześniejszego posta i The way it's meant to be played. To ten slogan nic nie jest wart. Ile razy to zdarzało się, że gry z programem partnerskim nv działały gorzej niż z ati i na odwrót. Nietrafiony przykład. Jest to zwykła reklama w grach. Co do marek kart graficznych w laptopach to nie ma o co się spierać. Chcesz lapa multimedialnego to tylko nv lub ati. Reszta zastosowań wyjdzie taniej z intelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywam GFow od 2001 , ATI od 2008 - nie mialem problemow z ich sterami , ccc , instalatorem na zadnym z 3 oesow MSu ;)

Dla kontrastu instaluję systemy od '94 roku. Widziałem wszystkie wersje Windows we wszelkich odmianach i większość wersji sterowników ATI, NV i S3/VIA dla Windows. Poza tym kilka wersji Linuxa. Na tym doświadczeniu śmiem nadal twierdzić, że ATI sprawia problemy w porównaniu z NV.

Ale w czym Ty widzisz problem w CCC? W tym, że potrzebują frameworka czy też korzystają z hk alt+c. Bez jaj.

Yyy... Tak, widzę problem. Nie lubię, nie cierpię, nienawidzę tej okropnej aplikacji i w nowszych wersjach sterowników (gdzie mam wybór) zupełnie jej nie instaluję.

Co do marek kart graficznych w laptopach to nie ma o co się spierać. Chcesz lapa multimedialnego to tylko nv lub ati. Reszta zastosowań wyjdzie taniej z intelem.

Tego akurat nie neguję i zgadzam się w 100%. Różnica jest taka, że ja z powodu (nazwijmy go) widzi-mi-się wolałbym NV od ATI. Do zastosowań biurowych oczywiście Intel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi