Skocz do zawartości
sizeer

Problem Z Włączeniem Physx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 9800GTX+ i Q9650 Vista x64 i najnowsze sterowniki nv.

i dwie płyty Asus i Gigabyte obydwie P45, w 3DMark Vantage CPU Score na Asusie wynosi ponad 40 tys.

na Gigabyte 28 tys.

czyli na Asusie jest właczony Physx a na Gigabyte nie.

I teraz jak go włączyc na płycie gigabyte? Przeinstalowywuje sterowniki, przeinstalowywałem sam physx, zrobiłem czyszczenie z plików sterowników system, Physx jest zaznaczony jako włączony i dalej nic. Jak to włączyć?

Podobny problem jest opisany tutaj: http://www.bjorn3d.com/forum/showthread.php?t=28356

Edytowane przez pml83@tlen.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełożyłem kartę graficzną do drugiego wejścia PCIE 8x uruchomiłem komputer, przełożyłem spowrotem do PCIE 16x i physx jakoś cudownie się włączył, teraz CPU Score w 3DMark Vantage na płycie gigabyte wynosi 35 tys. ale to i tak mniej niż w Asusie 42 tys., a te same pamieci ten sam procesor takie same ustawienia opóźniej ta sama karta graficzna i ten sam dysk, te same ustawienia 3DMarka.

Obydwie płyty na P45, czyli Asus lepiej nadaje się do Physxa? Asus ma bios Ami a Gigabyte Award, to jakaś róznica? Może płyta asusa ma jakieś niższe wewnętrzne timingi itp.

A całego problemu bym nie zauważył gdyby GTA IV nie zaczęło mi klatkować. Dlatego zacząłem szukać przyczyny. Teraz z właczonym chodzi bardziej gładko.

Edytowane przez pml83@tlen.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Lol. GTA IV nie obsługuje PhysX.

Raczej masz coś ze slotem PCi-E (może tryb pracy się przestawił, sprawdź w jakimś programie). CPU Score przy włączonym PhysX najbardziej zależy od grafy, dlatego realne że jest coś nie tak z jej wydajnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi