Skocz do zawartości
matas

Karta Nie Do Gier, Co Wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczesniej pisalem posta ale mi wcielo dlatego krotko:

- karta ati, do filmow w HD

- obsluga Aero

- zeby dalo sie chociaz w Quake Live pograc na 125fps, low config

- bezglosna czyli raczej pasyw

- najlepiej zeby cewki nie piszczaly

- dosyc chlodna

- najlepiej jak najtaniej

proszę o pomoc, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by do tego pasowała zintegrowana np w Asrocku 780gxh - HD3200.

Ale jeżeli masz już płytę główną to kup jakąś kartę graficzną z pasywnym chłodzeniem, na allegro jest co wybierać(karty ati na PCI-E) :

http://allegro.pl/search.php?string=pasywn...p;change_view=1

osobiście sam kiedyś miałem Gigabyte nvidia 6600 Sillent Pipe i myślę, że do twoich potrzeb spokojnie starczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Były już próby stworzenia całkowicie pasywnego chłodzenia w kartach i jakoś nie pamiętam, aby to fabryczne chłodzenie kiedykolwiek sobie radziło. Chociażby low-end'owy model FX5200, który miał fabryczne pasywne chłodzenie - w teorii i testach wszystko było ok, ale po podłączeniu karty w domu okazywało się, że karta się przegrzewała, przez co nie była hitem dla fanów ciszy. Aby osiągnąć ciszę i nie spalić przy tym karty, trzeba było wymieniać chłodzenie na coś bardziej efektywnego lub dokładać wiatraczek na wolnych obrotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, a filmy w HD nie beda ciely? (proc e7200 @ 3ghz). Bo nie mialem problemow na 4850 nigdy, chociaz nie wiem, może nawet akceleracja nie dzialala (bo do tego trzeba costam ustawiac nie?) -> Przy takim procu wsparcie sprzetowe dla h.264 nie jest potrzebne, tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tam się gigabyte 6600 Sillent Pipe specjalnie jakoś nie grzała (grałem jak na tamte czasy w same nowości) / aczkolwiek pasywne chłodzenie miała bardzo porządne =) http://allegro.pl/item695804519_gigabyte_geforce_6600.html <- link do licytacji

http://allegro.pl/item697903006_geforce_66...dr_128_bit.html link do ,,kup teraz"

czy ta karta nie jest piękna ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniosek?

Mimo, iż kolega nie chce mocnej karty (bo grał nie będzie), to filmy HD wymuszają jednak zakup czegoś z zapasem mocy. Upraszczając więc sprawę, można by brać np. taki 9600GT i zmienić temat na "jakie pasywne/super ciche chłodzenie do tej karty upchać"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi