rafa Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Jak dla mnie wszystko rozbije się o czas dostępu - który pomiar jest prawdziwy. Bo 16ms to w dyskach eco jest, więc na systemowy nie byłoby rewelacji. I ciekawe czy tak jak w F1 hałasliwośc dysku będzie rosła z czasem użytkowania. Jak na razie WD 1TB black wydajnościowo nie pokonany (nie mówie o odczytach HDTach/HDTune) więc czekam na rewelacje Samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 (edytowane) Małe sprostowanie. 11 nie sypała badami tylko "firmware'ami" ;)Nie pisz bajek, wgranie "poprawionego" firmware kompletnie nic nie dawał jeśli chodzi o wzrastanie badów, a ze tobie nie przybyło to juz czysty przypadek. Jak dla mnie wszystko rozbije się o czas dostępu - który pomiar jest prawdziwy. Bo 16ms to w dyskach eco jest, więc na systemowy nie byłoby rewelacji. I ciekawe czy tak jak w F1 hałasliwośc dysku będzie rosła z czasem użytkowania. Jak na razie WD 1TB black wydajnościowo nie pokonany (nie mówie o odczytach HDTach/HDTune) więc czekam na rewelacje Samsunga. pewnie ktoś kto robił test i miał 16,1ms miał jakis syfiasty kontroler, po innym tescie w HDTune widac ze jest 13,4ms czyli całkiem ok na systemowy sie nada. Edytowane 10 Sierpnia 2009 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Nie ma szans żeby F3 były cichsze od F1, a przynajmniej jakoś zausłyszalnie. F1 to jedne z cichszych dysków 7200 RPM (przynajmniej te jednotależowe), fakt że trochę buczą ale to normalne. Nie liczył bym na to co w F2EG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Wiadomo, że F2 to inna liga jeśli chodzi o kwestię głośności ale na papierze są cichsze od F1, zobaczymy na testy i przekonamy się czy to prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 a dlaczego mają nie być cichsze od F1 ? przecież to nowsza technologia i na pewno jesli producent podaje ze jest ciszej to nie można odrazu podchodzić ze tak nie bedzie, bądźmy dobrej nadziei :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Nie ma szans żeby F3 były cichsze od F1, a przynajmniej jakoś zausłyszalnie. F1 to jedne z cichszych dysków 7200 RPM (przynajmniej te jednotależowe), fakt że trochę buczą ale to normalne. Nie liczył bym na to co w F2EG.No to może chociarz kulture pracy poprawili. Bo te wibracje małe nie były a popiskiwanie w co którymś egzemplarzu też się zdarzało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 ważne żeby wibracje były mniejsze bo tak całą obudowa się telepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 ważne żeby wibracje były mniejsze bo tak całą obudowa się telepie. No właśnie z tym to różnie bywa, dlatego od kilku lat wszystkie moje hdd lądują na gąbce. Dzięki temu wszystkie możliwe hałasy są znikome. Oczywiście pozostaje kwestia kultury pracy dysku, bo jak taki chrobocze jak ciągnik w czasie zapisu/odczytu to mu nic nie pomoże. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 jeszcze jedno mnie ciekawi,czy czas dostępny rózni sie w zaleznosci od połozenia dysku gdzie dysk połozony na gąbce ma nawet po 35ms tak jak to jest w F2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 naxt Jak robiłem testy 1,5TB Samsunga F2EG, to było zupełnie odwrotnie. To właśnie na miękkiej gąbce uzyskał 16ms - a dokładniej na macie wygłuszającej Bequiet (tej która szła na panel przedni budy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nix Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 No to ma ktoś już z Forumowiczów tego F3( 500 lub 1000) ? 1000GB są chyba jeszcze niedostępne w PL ? pzdr! Nix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 No to ma ktoś już z Forumowiczów tego F3( 500 lub 1000) ? 1000GB są chyba jeszcze niedostępne w PL ? pzdr! Nix Ja dzis testowalem HD502HJ i calkiem przyjemny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 screenshot or it didn't happen' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Ja dzis testowalem HD502HJ i calkiem przyjemnyjak z głosnoscią i wibracjami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 od f2eg który jest bardzo cichy. z tego co widziałem to i też od barki ale jak na razie z porównywaniem do barki to się wstrzymajmy w końcu to tylko jeden wykres...Warunki w jakich był testowany dysk znasz z fusów, czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 screenshot or it didn't happen' jak z głosnoscią i wibracjami ? Screeny mam ale w pracy mi leza, wiec dam jak tam dotre, o glosnosci nie moge sie wypowiedziec poniewaz na moim stanowisku o cisze bardzo trudno :)... a wibracje bardzo ladnie bo lezal normalnie polozony na biurku i pracuje ladniej niz moj stary F1 320GB Ps. tak wogole to od jakiegos czasu kazdy dysk jest dla mnie glosny bo juz z 2 lata smigam tylko na ssd. mam mozliwosc porownania z innymi dyskami wiec niebawem to zrobie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) oj daje rade :) czyli czas dostępu tego dysku to 13,4ms pokrywa sie to z testami na pierwszej stronie. Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 oj daje rade :) czyli czas dostępu tego dysku to 13,4ms pokrywa sie to z testami na pierwszej stronie. Moj mial 13,1ms wiec bardzo podobnie maja wszystkie dyski :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Sector dorzuć na wykresy barke 7200.12 i WD Caviara Black. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 PeterMac - a jak z głośnością i wibracjami? Wibruje ciągle, w ogóle czy ma "przerywane" wibrowanko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) sorki to nie są moje testy tylko z cdrinfo.pl :) ja czekam na model 1TB i wtedy bede łykać. http://dyski.cdrinfo.pl/benchmark/Samsung-HD502HJ/380.html Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Czyli czas dostępu względem F1 się praktycznie nie zmienił, pewnie nie da się już z tym specjalnie nic zrobić. Transfery za to świetne, moja 320-tka na starcie miała średni odczyt poniżej 100 MB/s, potem chyba można było trafić troszkę szybsze modele. Swoją drogą transfery w tych programach sa mierzone w MB/s czy MiB/s? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 A co to za jednostka MiB/s? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość glasser Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) A co to za jednostka MiB/s?MB - 1000kB MiB - 1024kB Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez glasser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 1 MB = 1000000 bajtów 1 MiB = 1048576 bajtów (w tych jednostkach system pokazuje pojemność) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) A to nie jest tak, że: M -> 1024 m -> 1000? Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez DaRoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Polecam lekturkę - http://en.wikipedia.org/wiki/MiB Małe "m" to jest mili-. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron_p Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 HD Tune podaje MiB, a HD Tach MB (zresztą ma to opisane). Po podzieleniu przez 1.048576 ich wyniki są prawie identyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 (edytowane) mebibyte??? lol co jeszcze może obiadobyte? :/ wystarczy że windowsy przekłamują pojemność a tutaj jeszcze jakieś kolejne dupne jednostki. po co to komu?? a i jeszcze jedno. jakiegoś faq czy cuś raczej robić nie będę. nie jestem dobry w tych sprawach więc jak ktoś jest chętny przejąć temat w późniejszym czasie to niech da znać do moderatora i pokarze mój wpis. Edytowane 12 Sierpnia 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...