Skocz do zawartości
panzar

Samsung Spinpoint F3F3EG

Rekomendowane odpowiedzi

Masz mozliwosc nagrania tego dzwieku? Moj F1 jest cichy.

Hmm no nie bardzo mam czym.

Moje F1-ki też były bardziej ciche, co nie znaczy, że nie było tego w ogóle słychać. Teraz siedze na dwóch 500-ach i slysze ten dźwięk cały czas, ale jest on jednolity (miks F3 i F1 daje dźwięk "drgający"). Może to ja mam jakiś przewrażliwiony słuch... Szkoda, bo dyski szybkie i żal się ich pozbywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę stron wcześniej ktoś pytał o piski F3. Kupiłem 2 sztuki 500 GB (HD502HJ) i pisk jest na prawdę bardzo męczący. Mam w tej chwili 4 dyski Samsunga (2x F3 i 2x F1) i razem dają niejednolity koncert pisków (taki oscylujący). Czy coś takiego podlega gwarancji? Przecież tego nie idzie wytrzymać... Gdy odłączę dwa stare dyski (F1) to z oscylującego pisk zmienia się na stały (również wkurzający). Zanim kupiłem te F3-ki, przy dwóch F1-ach, nawet nie zauważyłem żadnych pisków.. Teraz się to wszystko chyba sumuje...

Odkręć dysk i chwyć w rękę, cały rezonuje.

post-146198-1258655451_thumb.jpg

post-146198-1258655683_thumb.jpg

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręć dysk i chwyć w rękę, cały rezonuje.

Nie jestem pewien co dokładnie sugerujesz, ale to nie są wibracje dysku przenoszone na obudowę. Raczej przychylałbym się tutaj do opinii o łożyskach/napędzie talerza, bo jak wyłączam komputer to słychać jak ten pisk powoli zanika. Pójdę sobie słuch przebadać, może mam jakąś nadwrażliwość na wysokie dźwięki ;-) Kolega kupił dwie sztuki niedawno i nie zauważył żadnych pisków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien co dokładnie sugerujesz, ale to nie są wibracje dysku przenoszone na obudowę. Raczej przychylałbym się tutaj do opinii o łożyskach/napędzie talerza, bo jak wyłączam komputer to słychać jak ten pisk powoli zanika. Pójdę sobie słuch przebadać, może mam jakąś nadwrażliwość na wysokie dźwięki ;-) Kolega kupił dwie sztuki niedawno i nie zauważył żadnych pisków.

identycznie było u mnie,kolego nie slyszy bo nie ma super cichego PC.Ja kupilem dwa 2x500GB F3 i oba piszczały,wysoki dzwiek bardzo wk.........,oba zwróciłem natychmiast i wyleczylem sie z F3 bardzo szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

identycznie było u mnie,kolego nie slyszy bo nie ma super cichego PC.Ja kupilem dwa 2x500GB F3 i oba piszczały,wysoki dzwiek bardzo wk.........,oba zwróciłem natychmiast i wyleczylem sie z F3 bardzo szybko.

I na jakie dyski zamieniłeś? Co możesz mi polecić z jednotalerzowych 500-tek? Najbardziej mi zależy, żeby nie było _żadnych_ wysokich dźwięków. Troszkę głośniejsze głowice jakoś przeboleje, ale też nie do przesady (vista & 7 lubią mielić dyskiem przez długi okres czasu co też jest nie do zniesienia przy głośnym chrobocie). Najlepiej żeby głośnością nie ustępował F3-om.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na jakie dyski zamieniłeś? Co możesz mi polecić z jednotalerzowych 500-tek? Najbardziej mi zależy, żeby nie było _żadnych_ wysokich dźwięków. Troszkę głośniejsze głowice jakoś przeboleje, ale też nie do przesady (vista & 7 lubią mielić dyskiem przez długi okres czasu co też jest nie do zniesienia przy głośnym chrobocie). Najlepiej żeby głośnością nie ustępował F3-om.

wymieniłen na SEGABATE 1TB 5900 i ten tez piszczał ,byłem tak wku.......y ze go odesłałem i do dzis siedze na 250GB Samsunga gdzie nie ma zadnych pisków,mialem jeszcze WD6400AAKS i ten dysk bardzo polecam,zadnych pisków i cicha praca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 na raid będzie. Oczywiście wyżej tylko SSD.

@piechot - a indexowanie w systemach wyłączyłeś że o mieleniu dysków mówisz?

Nie i nie zamierzam ;) Wiem z czego się to mielenie bierze, ale denerwuje mnie tylko dźwięk, a nie obniżona wydajność, więc niech sobie indeksuje, tylko żebym ja tego nie słyszał ;)

Ale dzięki za dobre chęci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na f2 również ;>

Grobel, mam do Ciebie pytanie : czy jestes w stanie ocenic jak ten dysk smiga pod oesem przy 5400 w kontekscie dyskow 7200; czy jestes w stanie powiedziec jak sprawuje sie dysk 5400 pod system z przeznaczeniem na granie, gdy gry na nim tez sa instalowane?

Dziekowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie i nie zamierzam ;) Wiem z czego się to mielenie bierze, ale denerwuje mnie tylko dźwięk, a nie obniżona wydajność, więc niech sobie indeksuje, tylko żebym ja tego nie słyszał ;)

Ale dzięki za dobre chęci ;)

To nie ma wpływu na wydajność ;) tylko na hałas ;) generalnie usługa zbędnie zajmuje zasoby komputera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche ten index wydajności w Vista/7 jest spaprany w sumie to jest wiadome no ale az do takiego stopnia przecież dysk dyskowi nie równy i na pewno boot systemu na takim Samsungu F3 bedzie szybszy niz np. na WD Eco jak i inne operacje a oba dyski są oceniane jednakowo przez sys - bez sens :)

Warto stawiać główny system Win7 x64 na Samsungu F3 1TB zamiast go mieć na Barce11 500GB ? bo chce tą 500-etke zamienić na jakis dysk 1TB, mam jeszcze Caviara Black 1TB ale to jako na magazyn bo jest dosc slyszalny. Barka ma odczyt ~90MB/s /12,3ms, a ten F3 1TB widze ze robi ~120MB/s /13,1ms.

edit:

dobra znalazłem odpowiedz hyhy

post-115019-1258807386_thumb.png

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłam sobie dziś (HD502HJ, ponieważ wymyśliłam sobie ze 503 dam do obudowy zewnętrznej jako magazyn.

Niestety praca w Windowsie przy 5400 już nie jest taka komfortowa ...

Moje odrzucie w stosunku 502 do 503 jest taki ze mimo ze 502 ma 7200 obrotów kultura pracy jest lepsza

- Dysk mniej szumi i praca pod obciążeniem jest tez wyraźnie cichsza.

Dodam ze dysk 503 to Korea a 502 Chiny.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez lian-li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnie się może trafić. Mój 502 jest Product of Korea.

Z tego co ludzie piszą po rożnych forach wynika ze Made In China wypadają lepiej niż ich bliźniacy z Korei, ale jak sadze to tez nie jest pewnikiem, jak w sumie wsio w temacie podzespołów komputerowych, a szkoda ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłam sobie dziś (HD502HJ, ponieważ wymyśliłam sobie ze 503 dam do obudowy zewnętrznej jako magazyn.

Niestety praca w Windowsie przy 5400 już nie jest taka komfortowa ...

...

Jak to mówiłem iles stron wcześniej (żeby nie wciskać głupot niezdecydowanym) to mnie rozkochani posiadacze F3 chcieli rozszarpać na strzępy...

A tu ograniczeń fizycznych nie da się przeskoczyć...fakty mówią za siebie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi