Skocz do zawartości
panzar

Samsung Spinpoint F3F3EG

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to mówiłem iles stron wcześniej (żeby nie wciskać głupot niezdecydowanym) to mnie rozkochani posiadacze F3 chcieli rozszarpać na strzępy...

A tu ograniczeń fizycznych nie da się przeskoczyć...fakty mówią za siebie...

Ludzie idą po prostu w stronę ciszy, fakt jest taki ze naprawdę 503 jest cichutka, ale niestety jako dysk z systemem średnio wypada, kilka odpalonych aplikacji na raz plus defragmentacja i pojawia się czkawka, na dysku 7200 już jest o niebo lepiej, 503 tylko jako magazyn, tutaj sprawdza się idealnie.

Ogólnie seria F3 jest bardzo udana, ale polecam zakup 502 z ChRL i każdy będzie zadowolony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsungi F1 czy AAKS 7200 rpm też są cichutkie do normalnie chłodzonego komputera (poza jakimiś super cichymi zestawami). No ale jak pisałem ,że dyski 5400 rpm nie nadają się pod system to zostałem zakrzyczany w dziale co kupić, więc olewam to. Ja mam dobre dyski kto się dał nabrać propagandzie sukcesu jego problem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsungi F1 czy AAKS 7200 rpm też są cichutkie do normalnie chłodzonego komputera (poza jakimiś super cichymi zestawami). No ale jak pisałem ,że dyski 5400 rpm nie nadają się pod system to zostałem zakrzyczany w dziale co kupić, więc olewam to. Ja mam dobre dyski kto się dał nabrać propagandzie sukcesu jego problem :D

Wlasnie dlatego bojac sie tego jak dysk posmiga mi pod oesem, a chcac miec dysk i pojemny, i pod oesa, wybieralem F1 7200,a nie F3 5400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję sobie postawić RAID 1 z dwóch Spinpoint F3 500 GB HD502HJ - to chyba jeden z najszybszych modeli tej serii. Ma ktoś jakieś doświadczenie z RAID 1 na nowych Samsungach? W kwestii macierzy to laik jestem i będę to robić po raz pierwszy - jednak komputer służy mi w coraz większym stopniu do pracy więc trzeba by się zatroszczyć o bezpieczeństwo danych.

Rozumiem, że w RAID 1 zapis będzie mniej więcej podobny jak w singlu a ponadto mogę uzyskać kopa na odczycie. Duża będzie różnica w stosunku do RAID 0 na niekorzyść?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że w RAID 1 zapis będzie mniej więcej podobny jak w singlu

Teoretycznie powinien byc ciut wolniejszy bo zapisujesz to samo 2x.

a ponadto mogę uzyskać kopa na odczycie.

? Na odczycie i zapisie zyskujesz w R0 bo tworzysz stripe, transfer x2 z dysku, tak samo z pojemnoscia.

Duża będzie różnica w stosunku do RAID 0 na niekorzyść?

Duza w odczycie i zapisie. Teoretycznie 1 F3 ma 140, powinienes miec nizej, a przy R0 kolo ``280.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zna ktoś sprawdzony sposób aby wyciszyć tego Samsunga F3 1TB bo koszyku na dyski obudowy Antec 1200 http://www.legitreviews.com/images/reviews...tec1200-024.jpg

Kiedy dysk pierwszy raz włożyłem do koszyka nie zakręcając go w ogóle tylko wsunąłem go po prowadnicach i zrobiłem test w HDTune/Tach to był prawie nie słyszalny, później go dokręciłem 4 śrubami w koszyku no i sie zaczęło cholernie go słyszę czyżby tak przenosił dźwięki po koszyku ?

Może jakieś podkładki pod śruby rozwiązały by problem ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zamontowałem swojego 103SJ i muszę powiedzieć że pierońsko świszczy w porównaniu do 7200.11. Ale za to po montażu w Bitumboxie już jest cacy cisza. Nie rozumiem dlaczego wciąż ludzie szukają wymyślnych rozwiązań za 100zł skoro taka skrzynia kosztuje 30.

Do tego ten przyjemny widok demontażu starego HDD. Ani grama kurzu, żadnej ryski. Mógłbym odłożyć na półkę w sklepie i nawet by nikt różnicy nie zauważył :P

Co najciekawsze, ten F3 jest szybszy od mojego starego Seagate 500GB. System też ładuje ciut szybciej w moim odczuciu. Ja tam jestem zadowolony :) Zobaczymy jak będzie to wyglądało za jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziwota, ze jest szybszy skoro ma talerze 500GB, gdy Twoj stary mial tam 250. Malo tego, ich odczyty w przypadku Sigejta to kolo 80-88MB/S, gdy F3 robia znacznie wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale czas dostepu jest ciut gorszy Sigejt 500etka miała czas ~12,3ms a F3 1TB nie zejdzie poniezej 13.4ms.

Havoc - to chyba tylko odczucie :) robiłem testy w PCMark Vantage i F3 1TB w tesie Vista Startup uzyskał poodny wynik co Barka11 500gb.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest i mój F3 :D

wykresiki

3 razy wszyło tak jak na tym 2 a raz jak na tym 1 ;/ wszytko w normie czy jest się czym martwić?

4 partycje, 30gb system 250 gry, 200 filmy, reszta programy. Partycja z systemem w 50% zajęta, a z grami 16gp zajęte.

post-149820-1259317655_thumb.jpg

post-149820-1259317663_thumb.jpg

Edytowane przez czater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc...na prawdę mi pomógł ten post!

Ciesze sie, ze moglem sluzyc KONKRETNA rada.

Dziwic sie pozniej, ze w sklepach serwisantow trafia szlag skoro ludzie przynosza dyski bo im "hdd health" spadl, albo wykres szarpnal...

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@czater - napisał jak jest, czego Ci więcej trzeba?

...Nie rozumiem dlaczego wciąż ludzie szukają wymyślnych rozwiązań za 100zł skoro taka skrzynia kosztuje 30.

Słyszałeś o pojęciu estetyki? :D

no ale czas dostepu jest ciut gorszy Sigejt 500etka miała czas ~12,3ms a F3 1TB nie zejdzie poniezej 13.4ms.

Havoc - to chyba tylko odczucie :) robiłem testy w PCMark Vantage i F3 1TB w tesie Vista Startup uzyskał poodny wynik co Barka11 500gb.

Bo na szybkość dysku składa sie więcej czynników niz to co mierzy HDTach i HDTune.

Dochodzi kontroler, cache i jak dobre sa algorytmy zawarte w firmware.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze sie, ze moglem sluzyc KONKRETNA rada.

Dziwic sie pozniej, ze w sklepach serwisantow trafia szlag skoro ludzie przynosza dyski bo im "hdd health" spadl, albo wykres szarpnal...

Ja tylko pytałem czy te wyniki są w normie. Szkoda że się nie zrozumiałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ucz mnie czytania ze zrozumieniem :

Jest i mój F3 :D

wykresiki

3 razy wszyło tak jak na tym 2 a raz jak na tym 1 ;/ wszytko w normie czy jest się czym martwić?

4 partycje, 30gb system 250 gry, 200 filmy, reszta programy. Partycja z systemem w 50% zajęta, a z grami 16gp zajęte.

Jest sie czym martiwc i to jak diabli, ale od tego jest SMART, a nie liniowy.

BTW - idac twoja "teoria", jesli dostaniesz wpisy "tak, jest sie, masz slaby wynik", to oddasz dysk? Powiesz, ze nie dziala? Powagi troche. Nie masz na to wplywu.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tryb jaki? Bo wprawdzie na xp siedzę ale takie spadki (przy czym na WD co nie ma tutaj znaczenia) zaliczam przy IDE. W AHCI jest równiejszy odczyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ucz mnie czytania ze zrozumieniem :

Jest sie czym martiwc i to jak diabli, ale od tego jest SMART, a nie liniowy.

BTW - idac twoja "teoria", jesli dostaniesz wpisy "tak, jest sie, masz slaby wynik", to oddasz dysk? Powiesz, ze nie dziala? Powagi troche. Nie masz na to wplywu.

Dobrze, ciesze się i nie czytaj moich postów, a tym bardziej nie odpowiadaj na nie.

@up

ahci włączone ;] przepatrzyłem trochę odczytów i są podobne do mojego więc mój trzyma poziom ;p zobaczymy co będzie po jakimś czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tryb jaki? Bo wprawdzie na xp siedzę ale takie spadki (przy czym na WD co nie ma tutaj znaczenia) zaliczam przy IDE. W AHCI jest równiejszy odczyt.

Takie spadki masz tez na Raidzie, gdy ioes doczytuje cos sam z siebie, lub w tle sa zamulacze w stylu p2p itp. historie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałeś o pojęciu estetyki? :D

Jeśli robimy skrzyneczkę do jednego dysku, to nie widzę problemu. W zatoce na CD i tak tego nie widać. Poza tym przecież to wygląda, jak zwykły czytnik, więc nie wiem ocb z tą estetyką.

Może powiesz, że lepiej wybulić 100zł na SQD? Przecież to gorzej wytłumia, niż starannie wykonana samoróbka. Ja wolę, żeby było ciszej, a nie ładniej. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wolę, żeby było ciszej, a nie ładniej. :lol:

+ taniej, a i tak tego nie widac - chyba, ze nasz komp to "pajak" badz mamy otwarta bude i lubimy tam patrzec :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi