Włodi Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Apropos AHCI. Nie wiecie jak pozbyc się tej ikonki na pasku? Jej pojawianie się związane jest prawdopodobnie przez udogodnienie hot plugining włączające się razem z AHCI. Po kliknięciu w nią mam możliwość 'wysunięcia' HDD :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2010 Rozwiązałem problem z AHCI i trybem UDMA. Najpierw właczyłem AHCI w biosie, zainstalowałem W7 od nowa i okazało się że w tescie HD Tune jest jeszcze gorszy wykres niż był przedtem. Z początku nie wiedziałem co robić, więc zaglądnąłem najpierw do instrukcji płyty głównej, żeby dowiedzieć się czegoś więcej o instalacji dysków SATA i trybie AHCI. Właściwie nie dowiedziałem się niczego nowego. Jedyne co zauważyłem to ilustrację kabelka SATA, w której wtyczka na jedym końcu była płaska, a druga była "zagięta" (w kształcie litery L). Przy ilustracji była rada, żeby tą zakrzywioną końcówkę włożyć do dysku a nie odwrotnie - do płyty. Co się okazało kabelek który miałem zamontowany w kompie (jeden z dwóch które dostałem razem z MOBO) miał z obydwóch stron płaskie końcówki. I tylko taką różnicę zauważyłem. Co bardzo ciekawe po zamianie kabelków tryb UDMA przeskoczył mi nawet wyżej niż się spodziewałem; z UDMA 5 na UDMA 7. W HD Tune wygląda to teraz tak: Jedyne co mnie martwi to fakt, że jeśli chodzi o transfer nie wiele, żeby nie powiedzieć nic się nie zmieniło. Zarówno w testach jak i podczas zwykłego kopiwania plików z partycji na partycję prędkość praktycznie jest taka sama. Gdzieś wyczytałem na zagranicznych forach, że tryb w jakim pracuą dyski SATA nie ma większego znaczenia bo nawet jeśli jest to UDMA 5 faktyczna prędkość dysku będzie taka jaka powinna być w dyskach SATA/SATAII. Na to wygląda, że moje starania poszły na nic i moge mieć jedynie satysfakcję z tego że dysk wykrywa mi prawidłowo. Jedyne co mnie dalej troszkę niepokoi to i tak już ładniejszy, jednak dalej niezbyt ładnyi wykres w HD Tune... Nadal są te drastyczne spadki transferu momentami i nie wiem, czy Wy też u siebie tak macie? Gdy w googlach oglądam niektore benchmarki tego dysku w HD Tune ten wykres jest wręcz idealny. Oto mój, rzućcie okiem: Robiłem jeszcze testy za pomocą HD Tach i tam wykresik wyglądał idealnie. Podejrzewam, że tylko dlatego że sama procedura testowa jest znacznie krótsza niż w HD Tune. Prędkości z tego co wygooglowałem są w normie, ale prosiłbym was jeszcze o wasze doświadczenia z tym dyskiem. Uspokujcie mnie, że moj dysk działa jak należy, bo jednak nadal nie mam pewności ;) Mój nawet nie obsługuje (nie wspiera) UDMA7, kończy się na UDMA6. A nabyłem go tydzień temu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Mój nawet nie obsługuje (nie wspiera) UDMA7, kończy się na UDMA6. A nabyłem go tydzień temu... Tym się nie przejmuj, mój kumpel też ostatnio zakupił i mu pokazuje max UDMA6. To jest raczej normalka. Właściwie to do końca nie wiem jakim sposobem udało mi się uzyskać 7-mkę. Możesz popróbować tak jak ja z kabelkami SATA. Albo ewentualnie wymusić mu ten tryb. Jak to zrobić powinieneś mieć napisane w instrukcji (tam na końcu chyba, gdzie są pytania i odpowiedzi). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Mam jeszcze taką wątpliwość: zmieniłem Seagate na Samsunga jako systemowy. Nie robiłem pełnej instalki "od zera" tylko wgrałem obraz partycji systemowej która ponad rok temu była utworzona na Seagate. Może tu jest problem, że interfejs mam jednak IDE a UDMA6 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2010 Mam jeszcze taką wątpliwość: zmieniłem Seagate na Samsunga jako systemowy. Nie robiłem pełnej instalki "od zera" tylko wgrałem obraz partycji systemowej która ponad rok temu była utworzona na Seagate. Może tu jest problem, że interfejs mam jednak IDE a UDMA6 ? Partycja raczej nie powinna miec wplywu na tryb przesyłania danych. Ale format i tak sobie zrób i przy okazji włącz w biosie AHCI mode, zainstaluj na nim świeżego wina i może wtedy wykryje UDMA 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek_1993 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Witam mam problem z moim F3 od kilku tygodni strasznie go słychać (porównam że bardziej niż GTX285 obciążonego w 80% :lol2: ). Odpaliłem HD Tune i oto zrzuty może mi pomożecie czasem wywala windows komunikaty błąd dyski czy coś takiego ;/. Ogólnie system się długo ładuje, i dostęp do plików na HDD też jest troszkę mulasty :angry: . Niedługo dorzucę jeszcze "error scan" ponieważ z tym długo schodzi :razz: Edytowane 28 Listopada 2010 przez Bartek_1993 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 0B wskazywałoby na problemy z mechaniką dysku. C7 na problemy z kontrolerem bądź kablem sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek_1993 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) 0B wskazywałoby na problemy z mechaniką dysku. C7 na problemy z kontrolerem bądź kablem sata. poszperam w kabelkach i zobaczę co i jak, Tutaj jest filmik jak pracuje przy full load w tle suszarka gtx285 ;) Edytowane 28 Listopada 2010 przez Bartek_1993 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 Ja w F1 320 to Calibration Retry Count mam od wieków na żółto, raz na pare miesięcy się zwiększała wartość, ostatnio sprawdzałem wynosiła 17. Ultra DMA CRC Error to już chyba istotna pozycja, ja coś takiego miałem w nowym dysku, który oddałem na gware i wymienili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek_1993 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Ultra DMA CRC Error to już chyba istotna pozycja, ja coś takiego miałem w nowym dysku, który oddałem na gware i wymienili. Mógłbyś bardziej to opisać dzwoniłem do firmy mam podesłać im dysk i opisać co jest z nim nie halo ;/ co mam napisać zepsuł się :lol: Znalazłem coś takiego : "Przełączenie zworki SCC - chyba pomogło SSC - Spread Spectrum Clocking Zmiana zworki odpowiedzialnej za włączenie/wyłączenie tej funkcji pomogła - dysk wreszcie działa normalnie, nie ścina się pod obciążeniem, nie generuje błędów C7 i nie przeskakuje w PIO" @Zdecydowałem że dopóki dysk nie padnie, i będzie działał należycie zostanie 2 błędy występują nadal, próbowałem wszystkiego, po podłączeniu innego HDD błędy nie występowały . Pan ze sklepu powiedział że te błędy nie są podstawą do wysłania dysku na gwarancje :mur: Edytowane 28 Listopada 2010 przez Bartek_1993 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 Ja jeszcze miałem kilka realllocated sector count, i jeden plik sie nie chciał skopiować w pełni na inny dysk. A czy same błędy są podstawą do reklamacji nie wiem, wiem że na sprawnym dysku ich nie ma, więc ja bym sie kłócił. Dlaczego masz czekać aż dysk padnie i stracić dane (albo tracić na bieżąco nawet o tym nie wiedząc, bo wszystkiego na raz sie nie odczytuje). Ja tak własnie przypadkiem odkryłem ten plik, który sie nie chciał skopiować. Spojrzałem wtedy w SMART i było kilka dziwnych pozycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewwojownik Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2010 Pare dni temu kupiłem, test na świerzo podpiętym dysku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 pojawiła się poprawka firmware dla F3 i F3EG ( poprawa działania z SB850 ) : http://www.samsung.com/global/business/hdd/faqView.do?b2b_bbs_msg_id=308 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Chce zakupic Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3. Czy moja plyta glowna bedzie z nim poprawnie dzialac ? (Sata I) Ewentualnie czy bedzie jakis duzy spadek wydajnosci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Alee o co chodzi? P31-DS3L ma normalne SATA II 3Gb/s. Nie ma powodu by coś nie działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Planuję zakupić taki dysk Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 [HD502HJ] ( wzięty z polecanych zestawów komputerowych na purepc.pl ). Przeznaczenie dysku to htpc, dlatego mam pytanie jaka jest kultura pracy tego cuda? Będzie zamontowany na gąbce, jak wszystkie moje talerzowce, ale chrobotania itp. nie będę w stanie wyeliminować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Komuś udało się przeprowadzić aktualizację firmware'u? U mnie wyskakuje komunikat, że na wykryty dysk nie jest przeznaczony do aktualizacji (mam F3.exe). Naturalnie wykrywa 502HJ, tym bardziej dziwne :P Edit: Dodam jeszcze, że dysk po zmianie platformy zaczął strasznie chrupać i nie wiem za bardzo o co chodzi... Aczkolwiek na AHCI działać nie chce, pomimo ustawień w biosie. Działa nadal na UDMA5 (z tego co pisaliście i z tego co zauważyłem, wiem że to nie ma znaczenia, ale jednak :P). Dysk zamocowany na gumowych kołkach, przykręcania dodatkowo śrub nic nie daje. Wie ktoś jak rozwiązać problem głośności? To nie wibracje, ale stanowcze chrupanie głowicą podczas pracy.... Edytowane 6 Marca 2011 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Jaki macie indeks wydajności dla tego dysku w w7? Ja mam 5,9 - jest to najniższy wynik i mocno odstaje od reszty komponentów. Ciekawe jest to, że po zamianie starego dysku seagate 320gb IDE na nowego ponoć szybszego samsunga wskaźnik nie podskoczył nawet o 0,1. Jest taki sam, czyli 5,9. Pytam bo mam spore problemy z długim wczytywaniem się gier takich jak Deus Ex: HR i DNF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Ja na moim dysku [WD Black 1TB] też mam 5,9 - od/do diagnozowania dysku jest SMART i programy typu HD Tach, a nie tam żaden 'indeks wydajności', Włodi :roll: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodi Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 HD Tach-em testowałem. Wynik uzyskałem w normie, ale nie obeszło się bez kilku zabiegów. Zdziwił mnie wynik pewnego gościa, który miał dwa starsze velociraptory po 150GB i indeks 7,4. Tyle to ma moja grafika ale nie dysk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 Velociraptor to chyba inna liga wydajności. Poza tym jakby zwykłe HDD miały mieć wysoki indeks, to jaki by miały mieć SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 Mi czasami pokazuje 7,6 a czasami 5,9. Co miesiąc instaluję nowe sterowniki od ATI (do mostka południowego i AHCI) i często jest tak, że zmienia się indeks wydajności dla dysku. Ale też nie ma na to reguły, parę dni temu robiłem reinstal systemu i zainstalowałem sterowniki, które miałem ostatnio, a mimo to jest tylko 5,9. Nie ma co się przejmować tymi głupimi cyferkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 Ludzie, nie patrzcie na ten indeks windowsa. To pic na wodę, nic nie mówi o wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Health - niby wszystko OK: Wykres - What The Fuck !? Komp: i5 2500k (był kręcony, ale teraz jest na stock) AsRock P67 Extreme4 (seria B3 - z poprawionym chipsetem) dysk - jak widać - Samsung HD502HJ Pytania: 1. Czyżby dysk lada chwila miał wyzionąć ducha? 2. Chcę kupić drugi taki dysk i połączyć je w RAID 1 (kopiowanie danych) - czy jeśli na jednym z dysków są dane (na obecnym) to nowy dysk sobie je przekopiuje? 3. Czy wykres z HD Tune jest wystarczającym dowodem do oddania dysku na reklamację? Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez aImLeSS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zrób skan w MHDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Robię programem Victoria. Wiem, że MHDD będzie lepszy, ale i tak Victoria znalazł już 3 Errory, a to dopiero 39% skanowania... Chyba trzeba kupić nowy dysk... Bo nawet jak ten będę oddawał na gwarancję, to oddadzą mi go po miesiącu, a tyle czekać nie mogę... edit: Program Victoria skończył sprawdzać dysk. Wygląda to tak: Te 3 errory + 3 odczyty powyzej 3 sekund mnie niepokoją... edit2: Więc? Da się coś zrobić? Czy wysyłać na gwarancję? Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez aImLeSS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 To zrób jednak MHDD, bo Victoria ma zakłamane wyniki. Wystarczy, że podczas skanu otworzyłbyś przeglądarkę, notatnik lub cokolwiek i już czasy dostępu do skanowanego aktualnie sektora wzrosłyby. Jak byś dobrze go czymś zamulił to mógłbyś stworzyć "całkowitego trupa" według skanu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Używałeś kompa podczas testu? Jeżeli nie to beznadziejna sytuacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Na pohybel ze skanem pod windowsem. Ściągnij kurka MHDD, przecież to ledwie co waży i wypal na tę jakże kosztowną płytkę CD :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafarx Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 (edytowane) Witam mam pytanie czy mój dysk łapnie się na wymiane?? Edytowane 16 Października 2011 przez Kafarx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...