fernandez Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 (edytowane) nie widzialem zeby ktos dawal jakiekolwiek testy z RAID0 4x Samsung F3 500GB HD502HJ no wiec prosze, dla potomnych ICH10R na Asusie P5Q-E Cache Write-Back jest WLĄCZONE niestety screeny wygrzebalem skads (sam sie zdziwilem ze je mam :P) i niestety nie pamietam Stripe Size, ale moge dac glwoe ze byly to albo 16K albo 32K obecnie pracuje na RAIDzie 10 i nie mam zamiaru przerzucac znowu danych gdzies do kogos, zeby testowac dalej zadziwiajacy jest najbardziej CPU usage ;) ciekaw jestem czy nie wynikly z tego tytulu jakies ograniczenia, bo test byl na quadzie a test jest pewno jednowatkowy ;) edit: ok, dodam linka do tego posta w tamtym watku Edytowane 13 Stycznia 2010 przez fernandez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 (edytowane) Wcale nie zadziwiający, 4 dyski już dość mocno obciążają softowy kontroler a więc CPU. Dlatego właśnie w praktyce 4 dyski nie sa wcale szybsze od 3. A 3 nie wiele szybsze od 2. Na sprzętowych kontrolerach to juz inna bajka. BTW testy trzeba było dać do wątku o Raid 0. Edytowane 12 Stycznia 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Panowie proszę o radę bo już nie wiem co robić. Posiadam 3 dyski 502HJ pracujące w Raid 0. Co jakiś czas macierz wywala mi błędy i za każdym razem wina leży po stronie tego samego dysku. Podmieniałem tasiemki SATA, zmieniałem linię zasilającą, wgrałem najnowszy bios do płyty i nic. Jeśli to błędy software'owe to nie mam pojęcia co je może powodować. Komputer wyłączany normalnie. Możliwe, że błędy macierzy powstaje przez zmianę statusu S.M.A.R.T dysku. Rośnie parametr "C5 Current Pending Sector Count " a po jakimś czasie maleje. Raz czy dwa zwiększyło się także "01 Raw Read Error Rate". Z komputera da się normalnie korzystać jednak niepokój pozostaje i powoduje dyskomfort psychiczny;) Windows 7 x64 Pro, Intel Matrix Storage Console 8.9.0.1023. Załączyłem zdjęcia S.M.A.R.T. Dodam, że "C5 Current Pending Sector Count" zmalał od tego czasu i wynosi B. Jakieś sugestie, co może być przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Chłopie Mhdd w dłon i jazda... masz badsektory logiczne C5 to wykazuje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 nowy nabytek - Samsung F3EG HD203WI 2TB : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Jak hałaśliwość i wibracje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 (edytowane) wibracji brak i nie terkocze przy starcie jak inne Samsungi F3 czy F2EG do czasu sygnału biip w biosie, chałaśliwy tak samo jak F2EG 1TB lub 1.5TB czyli nienadmiernie - Ja jestem zadowolony :) Edytowane 19 Stycznia 2010 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrwhoope Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Panowie pytanie mam dysk Samsung HD500HJ Sata II, a w evereście pokazuje mi że jest tylko Ide ;/, opróćz tego mam stary dysk Seagate barracuda 80 GB Sata i on jest ustawiony prawidłowo - Sata. Co jest nie tak jak to zmienić? Czytałem o jakimś AHCI w biosie jak zmieniłem system nie wstawał, czarny ekran. Potrzeba jakiegoś sterownika? Zworek na dysku nie mam żadnych. Jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wert289 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam, mam 2 pytanka do Was Koledzy odnosnie dysku 2 TB HD203WI: 1) czy fakt ze wypada on wiele taniej niz dyski tej samej pojemnosci konkurencji jest czyms spowodowany? 2) na jednej z aukcji znalazlem taki dopisek " modelu HD203WI dane przechowywane są na czterech talerzach obsługiwanych przez sześć głowic, których maksymalna sformatowana wielkość to 500 GB." Czy wynika z tego ze nie bede mogl sobie na nim zrobic 1 partycji, ktora bedzie miala calą powierzchnie dysku? z gory dzieki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Dyski Samsunga od zawsze były troche tańsze. A co mają partycje do budowy dysku? Większość dysków jest wielotalerzowa z wieloma głowicami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrwhoope Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Odkopuje moje pytanie, wie ktoś , pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Nie przejmuj się tym co tam pokazuje. Jak transfery sa w porządku to nie potrzeba nic zmieniać. Jak dysk jest fizycznie Sata to taki jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrwhoope Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Sprawdziłem teraz programem HDTune transfer dysku w benchmarku wychodzi min 8 MB/sec i max 138 MB/sec. Czy są to wartości w porządku? Drugi dysk na Sata 80 GB Seagte barracuda po krótkim teście min 50 Gb/sec i max 57.1 GB/sec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) A jaka średnia tego F3? Pokaż wykres. Zresztą tak trudno przejrzeć wykresy innych? http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3438305 http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3382253 http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3385984 Edytowane 21 Stycznia 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrwhoope Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Przeglądałem i właśnie wydaję mi się że mam sytuację jak ktoś opisał że "Tutaj lekko przymulony". Screen - przeglądałem neta i nic po za tym w tym czasie screen Tutaj Edytowane 21 Stycznia 2010 przez mrwhoope Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBaB Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Muszę się pożalić. Od wczoraj posiadam HD103SJ i jest tragedia. Łożyska świszczą, a od głośności głowicy idzie zwariować. Jeden szum jak na budowie... Po prostu załamka. Obydwa dyski z podpisu poszły do ludzi, ale w porównaniu z nowym to naprawdę to jest Szajsung. Nie, żebym był fanboyem, ale porażka. Tamte ciche, praktycznie bezgłośne (czasem głośniejszy "zgrzyt" głowicy), a tutaj? Żałuję, że się skusiłem ;/ edit: literówki Edytowane 21 Stycznia 2010 przez KuBaB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 A przestawiałeś AAM na cisze? Często to źle zbudowany koszyk na dyski powoduje wzmacnianie dźwięków. @mrwhoope - sterowniki do chipsetu najnowsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrwhoope Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) tak, wszystko było świeżo instalowane więc powinno być ok pod tym względem, btw i będe instalował win7 i znowu wszystko od nowa zobaczymy czy coś się zmieni na lepsze Edytowane 21 Stycznia 2010 przez mrwhoope Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Kupiłem wczoraj dysk o któym jest ten temat: samsung f3 500 GB HD502HJ. Dysk wyprodukowany w Chinach według daty na obudowie w tym miesiącu. Poprzednio miałem seagatea barracuda 7200.9 160 GB jeden z najcichszych i najwydajniejszych dysków sprzed 4 lat. Byłem z niego bardzo zadowoly. Dyskt ten powędrował do kompa brata. Porównując oba dyski mogę stwierdzić kilka rzeczy: - głośność pracy w spoczynku zdecydowanie na korzyść samsunga - seagate szumiał choć według mnie był bardzo cichy; - głośność pracy przy kopiowaniu plików też na korzyść samsunga ale już nie tak wyraźnie; - wibracje - samsung wygrywa zdecydowanie, pracuje bardzo kulturalnie, seagate wibrował bardziej; - prędkość odczytu - samsung jest 2 razy szybszy:) Z zakupu jestem zadowolony, szczególnie że po wgraniu wszystkiego co miałem w domu zostało mi jeszcze 300 GB wolnego miejsca:) Załączam wykresy samsunga i dla porównania seagatea. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 A jakieś inne wykresy np. crystaldiskmark? Bo wszędzie tylko hdtachy i tune'y :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 nie wiem czemu ale nikt chyba nie zmienia rozmiaru do testu w hddtune a tam jest wszystko co potrzeba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines82 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 (edytowane) Dzisiaj kupiłem F1 1TB HD103UJ (mimo, że taki sam dysk mi już wcześniej padł) ...ale mogę go wymienić na F3. Warto to zrobić? F3 będzie lepszym wyborem? Wiem, że będzie wydajniejszy, ale co z głośnością i awaryjnością? A może ma jeszcze jakieś inne zalety? (Mam mało czasu na podjęcie decyzji, więc proszę o szybką poradę) Edytowane 22 Stycznia 2010 przez Martines82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Bierz F3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zdecydowanie. Głośność podobna albo minimalnie mniejsza ale na pewno sporo mniej wibracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines82 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Wymieniłem ...to jest model HD103SJ, prawda? Edytowane 23 Stycznia 2010 przez Martines82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 mam dwa samsungi F3 1tb i jeden z nich chrupie przy starcie. irytuje mnie to i to bardzo. dyski chodzą sprawnie ale nie mam pojęcia co zrobić z tym chrupaniem, a na gwarancję odsyłać mi się nie chce... mam się czego bać? bo szkoda mi też utraty danych jak mi dysk kopnie w kalendarium... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 W F2EG to norma, więc w F3 nie powinno być z tym problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 mam dwa samsungi F3 1tb i jeden z nich chrupie przy starcie. irytuje mnie to i to bardzo. dyski chodzą sprawnie ale nie mam pojęcia co zrobić z tym chrupaniem, a na gwarancję odsyłać mi się nie chce... mam się czego bać? bo szkoda mi też utraty danych jak mi dysk kopnie w kalendarium...moje f3 500gb też przy starcie hałasują z tym że nie chrupią tylko takie pojedyncze gruchnięcie jakby głowica czy cuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) szajse... dzięki za info. no takie jedno gruchnięcie chrupnięcie. Edytowane 23 Stycznia 2010 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...