Skocz do zawartości
Gość xcode

Tr 120 Ultra Extreme

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie - mam owe chlodzenia i sprawdzalem na trzech lustrach - giba sie w dwie z czterech stron.

Wiec przydaloby sie toto lapnac i wyrownac, ale jak ? Bo jak przy szlifowaniu przechyle cooler w jedna ze stron na ktora sie giba to wyjdzie na koniec zabiegu "skoszony". Podkleic miejsca pzoa "garbem" tez myslalem, ale to niewykonalne bo bardzo trudo ustalic precyzyjnie gdzie sie "garb" konczy, a gdzie zaczyna.

A moze przychylac cooler za kazdym posunieciem po papierze w przeciwna strone :?: Chociaz to w teorii pozwoli z kolei na zrobienie lustra w dalszym ciagu majac garba.

Jak toto wyszlifowac :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem jak sie lappuje, chodzi mi o to ze podstwa mojego coolera jest powiedmy w duzej przenosni jakby wycieta z walca i na srodku jest "górka". Jak mam to pochylic bo nie da rady zeby na poczatku sam "garb" sie "wycieral". Z kolei jak przyjme ze przechyle go na jedna strone to podstawka bedzie juz po lappowaniu gladka, ale skosna. Mam go przechylac raz w jedna, raz w druga strone :?:

Zreszta nawet na biurku sie giba, wiec jest niezle krzywy...

O ten obrazek ilustruje moj problem

O i jesli bede go przechylal na jedna storne to rezultat bedzie taki (ale cooler bedzie dobrze przylegal do lustra bo sie calosc zwyczjanie nieznacznie przychyli - jednak przy docisku do cepa juz tak ciekawie moze nie byc).

Natomiast przechylajac go raz na jedna, raz na druga strone dojde (tak mi sie wydaje) do takiego rezultatu

Edytowane przez xcode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie takiej odpowiedzi oczekiwalem :)

Umie sobie poradzic - lappowalem sobie juz procki i Karakorum, ale one sie az tak nie gibaly, tutaj garb ma z 0.3mm i na pocku styka tylko wdluz rdzenia, a wlaslnie kupuje quada.

BTW chlodzenie dostalem za darmoche i bez gwarancji ;-)

Po prostu pytam o teorie - pomimo ze wiedze o OC Athlonow XP mialem opanowana bardzo dlugo, to zanim podkrecilem pierwszego robilem pare floodow :D

Edytowane przez xcode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Ultrę 120A, też była wypukła, nawet za bardzo nie czytał na temat jej szlifowania, ale sobie poradziłem ; ) Chociaż teraz, to chyba bym jednak spróbował bym wymieniać, bo to jest jawna kpina przy chłodzeniu z tej półki i za tą kasę.

edit:

BTW chlodzenie dostalem za darmoche i bez gwarancji ;-)

No to nie masz wyjścia, skup się i dasz radę! ; D ; )

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I poprawa po szlifie duza byla :?:

Robiles to przekrecajac o 90' :?: I jak ja pochylales (to co mnie najbardziej meczy :DD)

Co do jakosci - nie wymagam cudow, choc za te cene mogliby odwalic podstawke chocby jak zalman w 9700NT, albo nawet gorsza, byleby rowna.

Edytowane przez xcode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawa? Nie montowałem jej z wypukłą podstawą... : )

Tak, obracałem co 90' i starałem się po prostu mocno i pewnie chwycić, docisnąć Ultrę do szyby na której miałem papier i ruchami do siebie ją po tym papierze przeciągałem, tylko przy tak dużej wypukłości jak twoja, to chyba najpierw musiałbyś się postarać zniwelować sam 'garb' dość ostrożnie grubszym papierem... kombinuj, kombinuj! : ) byle z głową ; P ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobie chyba tak ze zrobie jeden obrot 360' tak po 20 ruchow na kazdy obrot o 90' pochylajac ultre w jedna strone pchajac od siebie, a w druga ciagnac do siebie na papierze 200 i jak juz sie nikiel zetrze na garbie, to +/- zaslonie reszte powierzchni tasma i bede jezdzil az sie garb wyrowna, a pozniej zdejme tasme i dokoncze.

No to 20zł w kieszen i do sklepu (cos czuje ze troche tego papieru potrzeba bedzie, do tego na cepa musi zostac; bede szlifowal 200, 400, 600, 1000, 1500 i 2000 - dwa ostatnie na bank z wodą :D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postępując wg schematu na yt uzyskasz idealnie prostą podstawę, musisz zetrzeć cały nikiel używając papieru P200 (polecam kupić dwie sztuki bo u mnie jedna nie wystarczyła), używasz tego papieru aż podstawa będzie prosta, potem już tylko szlifowanie papierami o gładszej powierzchni, a na koniec wypolerować powierzchnię pastą polerską żeby uzyskać lustro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi