jonathan Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Nosze sie z zamiarem zakupu nowego TV I teraz pytanie. Mial ktos kontakt z modelem z tytulu? Wszystkie parametry sa wielce obiecujace, nowa matryca fullHD, 42", czas reakcji, odswiezanie itd itp TV glownie do oogladania tv, gry na PS3, czasami jakiegos filmu na dvix, czy pogrania na kompie. Alternatywa byl Telewizor 40" LCD SAMSUNG LE-40B620 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Alternatywa byl Telewizor 40" LCD SAMSUNG LE-40B620To chyba jakiś stary model (???) ... obecnie z serii 6 aktualny jest B650 (653 itd. to inny kolor ramki) ... chyba jednak 620 też jest aktualny ... jednak jakoś poprzycinany http://www.samsung.com/pl/consumer/subtype...p;subtype=lcdtv EDYCJA: Jeszcze pogrzebałem nt. 620 vs. 650 http://www.avforums.com/forums/lcd-televis...650-series.html Wygląda na to że różnią się głównie procesorem ... tylko teraz pytanie - jak bardzo "boli" starszy procesor ? A co do tej plazmy : http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=4380 i linijka : Rozdzielczość obrazu ruchomego 900 linii .... w sumie to sami sobie przeczą ... niby 1080 (1080 linii) ... ale jednak 900 linii - heh dopiero do : http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=4339 nie można się przyczepić ... tylko ceny od 3800 na ceneo na chwilę obecną. Edytowane 29 Lipca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Nie polecam TV plazmowego do gry na konsoli, tudzież na komputerze. Efekty mogą być straszne. Chodzi mi tutaj o przypadłość plazm do tzw. powidoków, czyli wypalania się znaczków stacji telewizyjnych (mniej) lub HUD'ow gier na ekranie (bardziej). Taka np. 3h zabawa z PS3 może skończyć się nieodwracalnym HUD'em z gry w trakcie oglądania wiadomości ;), może, ale nie musi (szczególnie należy uważać w trakcie pierwszych 300 h użytkowania telewizora). Także pomimo lepszego odwzorowania barw w tv plazmowych, dużo głębszej czerni nie polecam ich do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarowaaa Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Nie polecam TV plazmowego do gry na konsoli, tudzież na komputerze. Efekty mogą być straszne. Chodzi mi tutaj o przypadłość plazm do tzw. powidoków, czyli wypalania się znaczków stacji telewizyjnych (mniej) lub HUD'ow gier na ekranie (bardziej). Taka np. 3h zabawa z PS3 może skończyć się nieodwracalnym HUD'em z gry w trakcie oglądania wiadomości ;), może, ale nie musi (szczególnie należy uważać w trakcie pierwszych 300 h użytkowania telewizora). Także pomimo lepszego odwzorowania barw w tv plazmowych, dużo głębszej czerni nie polecam ich do gier. E tam, 200h nieustannej pracy na "śniegu" i telewizorek jest zabezpieczony ponoć przed wypalaniem. :lol: A tak serio - to gier polecałbym LCD, właśnie przez to wypalanie matrycy w plazmach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Xarlith - zapomniałeś jeszcze o ogromnym wręcz poborze prądu bez względu na wyświetlanie czerni czy bieli na ekranie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Także pomimo lepszego odwzorowania barw w tv plazmowych, dużo głębszej czerni nie polecam ich do gier.Lepsze odwzorowanie barw na plazmach to tak skótowo mówiąc mit. Dużo głębsza czerń też jest przesadnym stwierdzeniem (ale trzeba przyznać że jednak statystycznie głębsza nieco jest). Xarlith - zapomniałeś jeszcze o ogromnym wręcz poborze prądu bez względu na wyświetlanie czerni czy bieli na ekranie.Z tego co wiem plazmy wiele ciągną na jasnych obrazach a na ciemnych stosunkowo mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 No właśnie, na jasnych ciągną dużo, na ciemnych mało, a LCD ciągle tyle samo, choć statystycznie zapewne mniej. Co do barw. Kupując telewizor dokładnie badałem parametry telewizorów, posiłkując się wiedzą z popularnego forum hdtvpolska, dochodzac do tego, że sklep udostępnił mi 3 modele tv do obejrzenia w domu, wiec wiem co mówie. LCD wyglądaja ładnie w sklepach, plazmy panasonica, czy też KURO pioneera (których już nie robią) oferują bardziej naturalne barwy, mniejsze smużenie podczas oglądania sportu. Wiadomo plazmy mają też swoje wady, jakby nie było jest to starsza technologia, ale jakość obrazu oferują lepszą od LCD. Ale to nie temat plazma vs. lcd :lol2: . Koledze na pewno bardziej przyda się dobre LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Tylko czy te plazmy, które oferują super czarną czerń i piękniejsze barwy to są w takim niskim przedziale cenowym, czy raczej wysoka półka? Myślę, że nowe LCD już na tyle podgoniły plazmy w obszarach w których wcześniej kulały w porównaniu, że do zastosowań uniwersalnych lepszym wyborem jest LCD. Z tego co zauważyłem, plazmy zazwyczaj polecają tylko do telewizji SD. Sam celuję w Samsunga B650, szkoda, że nie ma nigdzie pewnej informacji na temat tego procesora przetwarzania i co się z tym wiąże porównania jakości obrazu względem B620. Chętnie bym wziął tańszego, bajery typu odtwarzanie filmów z dysku nie są mi potrzebne. No ale jak jakość obrazu gorsza... to lipa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 No wlasnie Zobacze jeszcze jak cena tego LCD 650 ale z tego co pamietam roznily sie znacznie w cenie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Sam celuję w Samsunga B650, szkoda, że nie ma nigdzie pewnej informacji na temat tego procesora przetwarzania i co się z tym wiąże porównania jakości obrazu względem B620. Chętnie bym wziął tańszego, bajery typu odtwarzanie filmów z dysku nie są mi potrzebne. No ale jak jakość obrazu gorsza... to lipa.Ja się domyślam (tylko i wyłącznie niestety) że chodzi o poziom błędów przy aktywnych 100 Hz ... Może być też więcej opcji regulacyjnych co może umożliwić dokładne dostrojenie barw czy mogą być mniejsze błędy po korekcji (brak bandingu) No wlasnie Zobacze jeszcze jak cena tego LCD 650 ale z tego co pamietam roznily sie znacznie w cenie ;] Od 3400 PLN - nie ma tragedii ale kosztuje jednak nieco więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Tylko czy te plazmy, które oferują super czarną czerń i piękniejsze barwy to są w takim niskim przedziale cenowym, czy raczej wysoka półka? Myślę, że nowe LCD już na tyle podgoniły plazmy w obszarach w których wcześniej kulały w porównaniu, że do zastosowań uniwersalnych lepszym wyborem jest LCD. Z tego co zauważyłem, plazmy zazwyczaj polecają tylko do telewizji SD. Sam celuję w Samsunga B650, szkoda, że nie ma nigdzie pewnej informacji na temat tego procesora przetwarzania i co się z tym wiąże porównania jakości obrazu względem B620. Chętnie bym wziął tańszego, bajery typu odtwarzanie filmów z dysku nie są mi potrzebne. No ale jak jakość obrazu gorsza... to lipa. Poczytaj ten link ktory podawali na gorze Wychodzi na to ze roznia sie glownie kosmetyka ;] Od 3400 PLN - nie ma tragedii ale kosztuje jednak nieco więcej. Niestety z tego co widze w hurtowni ciut ceny podskoczyly przez ostatnie 3 dni ;/ 650 - 3600 620 - 3100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 http://www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/500222 Jest kilka sklepów z ceną ~3400 ... po wyeliminowaniu najmniej godnych zaufania jednak powinno się udać kupić za 3400 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 LCD Samsunga z serii B6xx kompletnie nie nadają się do gier - duży input lag. Za to plazma z tej serii jak najbardziej. Do PS3 najlepiej kupić W4000 (lub nowszy Sony), który ma input laga bliskiego zeru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Przeciez nikt na tym profesjonalnie grac nie bedzie ;] Imput lag do tego to mam monitor 26" Na tv sporadycznie jakies wyscigi, na konsoli to pewnie tez wyscigi i rabanki wiec jakos mnie nie przeaza ten lag Co do sony ciezko obecnie z dostepnoscia i cenowo troszke przekracza prog jaki sobie ustalilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 LCD Samsunga z serii B6xx kompletnie nie nadają się do gier - duży input lag. Za to plazma z tej serii jak najbardziej. Do PS3 najlepiej kupić W4000 (lub nowszy Sony), który ma input laga bliskiego zeru. 15-30ms to dużo? Nie wydaje mi się żeby mi to przeszkadzało, może jak ktoś gra w CSa to wtedy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Nie polecam TV plazmowego do gry na konsoli, tudzież na komputerze. Efekty mogą być straszne. Chodzi mi tutaj o przypadłość plazm do tzw. powidoków, czyli wypalania się znaczków stacji telewizyjnych (mniej) lub HUD'ow gier na ekranie (bardziej). Taka np. 3h zabawa z PS3 może skończyć się nieodwracalnym HUD'em z gry w trakcie oglądania wiadomości ;), może, ale nie musi (szczególnie należy uważać w trakcie pierwszych 300 h użytkowania telewizora). Także pomimo lepszego odwzorowania barw w tv plazmowych, dużo głębszej czerni nie polecam ich do gier. Wiesz z wlasnego doswiadczenia czy kolega meza ciotecznej siostry szwagra tak powiedzial? Mam plazme, od poczatku byla podlaczona do X360 i mozesz z lupa powiekszajaca szukac powidokow. Nie mowie, ze ich nie ma, bo sa. Ale trwale wypalenie? To juz nie te czasy. Jesli cos jest to znika po kilku czy kilkunastu minutach. A co do jakosci obrazu (kolory, czern, smuzenie) IMO wygrywa plazma (porownanie LG z siga do jednego z topowego Sharpa, niestety nie pamietam numeru). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 15-30ms to dużo? Nie wydaje mi się żeby mi to przeszkadzało, może jak ktoś gra w CSa to wtedy... Ja tam czytam opinie, że grać się nie da, ale sam nie widziałem. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 (edytowane) Wiesz z wlasnego doswiadczenia czy kolega meza ciotecznej siostry szwagra tak powiedzial? Mam plazme, od poczatku byla podlaczona do X360 i mozesz z lupa powiekszajaca szukac powidokow. Nie mowie, ze ich nie ma, bo sa. Ale trwale wypalenie? To juz nie te czasy. Jesli cos jest to znika po kilku czy kilkunastu minutach. A co do jakosci obrazu (kolory, czern, smuzenie) IMO wygrywa plazma (porownanie LG z siga do jednego z topowego Sharpa, niestety nie pamietam numeru).Przeczytałeś mojego kolejnego posta, czy tylko czytasz tylko to co popadnie, na wyrywki? Ciekawe... Moderator działu. Mam Panasonica PY-80. Obecnie tv przepracował ponad 5000h, raz przez przypadek zostawiłem na noc telewizor włączony po obejrzeniu filmu na dvd. Rano wyłączyłem telewizor i co? Wielki napis DVD pozostał . Po 2 godzinach ratowania tv w trybie serwisowym napis zniknał. Gdyby telewizor nie miał tylu godzin przepracowanych miałbym ten napis juz na stałe. Plazmy nie są już tak wrażliwe na wypalenia, ale niestety to są wady technologii których nie da się całkowicie wyeliminować. @jonathan, telewizor zazwyczaj kupuje się na kilka lat. Może lepiej jeśli poczekasz na jakaś okazję i za ciut więcej uda ci się kupić R650? Edytowane 29 Lipca 2009 przez Xarlith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) LCD Samsunga z serii B6xx kompletnie nie nadają się do gier - duży input lag. Za to plazma z tej serii jak najbardziej. Do PS3 najlepiej kupić W4000 (lub nowszy Sony), który ma input laga bliskiego zeru. Ten Samsung nie ma przypadkiem opcji "game" zmniejszającego opóźnienie? Mam Panasonica PY-80. Obecnie tv przepracował ponad 5000h, raz przez przypadek zostawiłem na noc telewizor włączony po obejrzeniu filmu na dvd. Rano wyłączyłem telewizor i co? Wielki napis DVD pozostał . Po 2 godzinach ratowania tv w trybie serwisowym napis zniknał. Gdyby telewizor nie miał tylu godzin przepracowanych miałbym ten napis juz na stałe. Plazmy nie są już tak wrażliwe na wypalenia, ale niestety to są wady technologii których nie da się całkowicie wyeliminować.... hmmm ... sam będę niebawem kupował TV - dzięki za to info. Sądziłem że jest jednak lepiej na dzisiejszych plazmach ... a ten PY to znowu nie tak stary model (generacja 11?). Co do barw. Kupując telewizor dokładnie badałem parametry telewizorów, posiłkując się wiedzą z popularnego forum hdtvpolska, dochodzac do tego, że sklep udostępnił mi 3 modele tv do obejrzenia w domu, wiec wiem co mówie.Oglądałeś w domu czy mierzyłeś kolorymetrem korygując barwy w menu TV ? Bo ja widziałem pomiary gdzie topowy LCD SONY wypadał po prostu lepiej od topowej plazmy. W tańszych LCD też da się uzyskać barwy na odpowiednim poziomie ale po podstawowej kalibracji (często zamiast 6500K mają 7500K - trzeba zmniejszyć w OSD). O ile barwy w LCD najczęściej da się skorygować to wady niestałej jasności na plazmach skorygować się nie da ... tak jak mrugania wielu plazm (jak ktoś nie widzi jak monitor CRT pulsuje przy 75 Hz to tego nie zobaczy - ja widzę) Edytowane 30 Lipca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Tak 620 posiada funkcje game podobnie jak 650 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Oglądałeś w domu czy mierzyłeś kolorymetrem korygując barwy w menu TV ?Nie miałem dostępu do takiego sprzętu, żeby dokładnie sprawdzić telewizory, po prostu porównywałem telewizory na różnych ustawieniach, nie był to jakiś profesjonalny test. wybrałem to co MI odpowiadało. Bo ja widziałem pomiary gdzie topowy LCD SONY wypadał po prostu lepiej od topowej plazmy. W tańszych LCD też da się uzyskać barwy na odpowiednim poziomie ale po podstawowej kalibracji (często zamiast 6500K mają 7500K - trzeba zmniejszyć w OSD).Być może zbliżamy się do momentu w którym LCD ze średniej półki dogoni plazmę ze średniej półki :rolleyes: , i wtedy nie będzie już dylematów co wziąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Nie napisałeś, w jakich godzinach oglądasz tv - jakie zaciemnienie pokoju? Jaka odległość od ekranu? Nie bój się wypalania w Panasach, bo teraz jest już duzo lepiej niż kiedyś. Gewneralnie s10e wypada nawet lepiej od droższej G10e, więc to warty dokoniania wybór. A co do krytyków plazm - obejrzyjście sobie Pioneera 5090, a potem zbierajcie szczękę z podłogi. Kosztuje tyle co te Szajsungi "LED"(tylko jakoś zapomnieli powiadomić, że to z LED ma niewiele wspólnego, bo krawędziowe podświetlenie nie ma praktycznie żadnych zalet tej technologii). Dobra, wracając do tego Pioneera - LCD nigdy go nie dogoni pod względem czerni, kolorów, czasu reakcji. PS. Te plazmy Panasonica do gier są chyba jeszcze lepsze od Pioneera - input lag najmniejszy na rynku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 No może, tak jak Kyle zauważył, topowy Sony LCD ma lepsze odwzorowanie barw od niektórych plazm, ale czernią nigdy nie dogoni takiego Pioneera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 heh zakup juz dokonany, ale odpowiadajac na pytania: Do ekranu jest 3-3,5m Ogladam kiedy mnie cos najdzie, czasami jest to 11 popoludniu, czasami 3 w nocy Naswietlenie zmienne, slonce wpada tylko przez jedno okno miedzy 11 a 16. Sa rolety 80% wiec problemu nie ma ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...